Zoek
Sluit dit zoekvak.

Iguanodon dino’s spotten in het Museum voor Natuurwetenschappen

Iguanodon Museum voor Natuurwetenschappen Brussel

Iguanodon dino’s in Brussel? Zeker weten. In het Museum voor Natuurwetenschappen leer je alles over deze prehistorische wezens.

Zinkgat

Je zal maar noeste mijnwerker zijn. Dag in dag uit je dagen in het donker slijten. Met je makkers in nauwe gangen. Stof in je longen. En dan ineens doe je een ontdekking. Je stuit op de botten van een stel dino’s die luisteren naar de naam Iguanodon. In een kolenmijn in het Belgische Bernissart stuitten men in 1878 in een zinkgat op een van de rijkste dinosauriër vindplaatsen ter wereld. Zo’n dertig bijna complete Iguanodon skeletten werden hier ontdekt.

Iguanodon

Iguanodon is een geslacht van plantenetende ornithischische dinosauriërs, behorend tot de groep van de Euornithopoda, dat tijdens het vroege Krijt leefde in het gebied van het huidige Europa.” Bron: Wikipedia

De Iguanodon dino’s van Bernissart zijn een begrip in de wereld van de paleontologie. De ontdekking bij onze zuiderburen, spreekt nog altijd tot de verbeelding. Het was niet de eerste plek waar skeletten gevonden werden. Ook in Engeland, Duitsland en Frankrijk vond men resten. Echter was er niet eerder sprake van dergelijke goede volledigheid in de restanten.
Iguanodon Museum voor Natuurwetenschappen Brussel

Museum voor Natuurwetenschappen Brussel

Tijdens mijn zoektocht naar parels in de schaduw van het Europees Parlement stuitte ik al op het Museum voor Natuurwetenschappen Brussel. Geen idee waarom, maar toen ging ik niet naar binnen. Niet veel later brak de Freekplaatjesgekte in Nederland los en moest ik opnieuw aan het museum denken. Op een zonnige zomerzaterdag rijd ik met vriendlief en een vijfjarige dinoplaatjesverzamelaar naar de Belgische hoofdstad. Tijd om de Iguanodon met eigen ogen te aanschouwen. En…. er achter te komen of het beest nu rechtop of op vier poten liep…
Iguanodon Museum voor Natuurwetenschappen Brussel Entree

Drukst bezochte museum van België

Aan de oubollige entree en de ligging in de stad zou je niet direct verwachten dat het museum een van de drukst bezochte musea van het land is. Het museum is een geval van: oordeel het boek niet op de kaft. Achter de vreselijk lelijke façade en de jaren zeventig indeling van het hoofdgebouw, gaan prachtige zalen en een dito tentoonstelling schuil.
Iguanodon Museum voor Natuurwetenschappen Brussel
Iguanodon Museum voor Natuurwetenschappen Brussel

Niet enkel Iguanodon dino’s

Naast de Iguanodon skeletten – in glazen kooi is er nog veel meer te zien en te beleven. In dit prachtige vertrek – de voormalige Nassaukapel – tref je nog veel meer dino restanten. Er staat zelfs een (replica) van een enorme T-rex! Tevens is er een galerij van de mens, de evolutie. Daar leer je alles over schelpen, mineralen of insecten.
Museum voor Natuurwetenschappen Brussel

Michelin testte deze bezienswaardigheid en schonk het drie sterren. Ook Tripadvisor is lovend over deze plek. CNN plaatste het museum in de ’10 of the world’s best dinosaur museums’ en daar zouden ze best wel eens gelijk in kunnen hebben. We slenteren van zaal na zaal, maar eerlijk is eerlijk, de Iguanodon kolossen maken toch echt het meeste indruk op me.

Onze kleine meid vraagt me er aan toe te voegen dat het ‘zelf dinobotten opgraven’ ook echt heel vet was. En dat ze het zo jammer vindt dat ze niets mocht kopen in de grote shop van het museum….

NIEUW

Google lanceerde in september 2016 samen met het Museum voor Natuurwetenschappen te Brussel – en andere belangrijke natuurhistorische musea – een online platform. Hierop staat men oog in oog komen met bijzondere museumstukken. Via street view ga je als bezoeker van de site op ontdekkingstocht door de museumzalen. ‘Natural History’ van het Google Arts & Culture-platform is een bezoek zeker waard.
Klik hier en oordeel zelf.

Het Iguanodon – Museum voor Natuurwetenschappen – praktisch:

Museum voor Natuurwetenschappen BrusselPraktisch

  • Het museum is het gehele jaar geopend (maandag gesloten)
  • Elke eerste woensdag van de maand vanaf 13.00 uur is de toegang gratis
  • Actuele openingstijden- en prijzen, lees je na op de website
  • Voor wie het zich afvraagt: Ja, in de vindplaats Bernissart is ook een museum waar je de Iguanodon restanten kunt aanschouwen. Meer info over het Musée de l’Iguanodon lees je op de website van het kleine museum

Meer dino’s:

Sukwan Boutique Homes, dokters en dino’s

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *