Nabij de imposante basiliek van Koekelberg in Brussel, ligt het Aquarium van Brussel, ook wel Aquariologie Centrum genaamd. Het is kerstvakantie (2016), wanneer ik met vriendlief en ons meisje van (net 6 jaar) in de Belgische hoofdstad verblijf en op zoek ga naar Nemo en zijn vriendin, Dory.

Aquarium van Brussel

‘Een wonderbare reis langsheen de warme zeeën en de continenten. Het Aquarium van Brussel presenteert de fantastische leefmilieus van 250 soorten van kleine waterdieren van de hele wereld: van zeewater tot zoet water doorheen brak water, van Afrika tot Amerika, van Azië tot Oceanië, van de Noordzee tot de tropische zeeën.’ Bron: website http://www.brusselsmuseums.be

Daarnaast wil de instelling aandacht schenken aan diverse milieuaspecten. Zaken als ontbossing, vervuiling van zeeën, vernietigen van biotopen en overexploitatie zijn allen direct van invloed op de flora en fauna om ons heen.

Niet op het venster kloppen

“Waar is het nou,” vraagt een nieuwsgierig meisje aan mijn hand. Terwijl we van metrohalte Simonis via het Elisabethpark richting onze bestemming wandelen.
“Niet ver meer.”
“Hebben ze er ook kwallen?”
“Misschien wel….”
Aquarium van Brussel entree
Niet veel later zien we verderop in het straatbeeld een gekleurde zuil met daarop een vis. Ik steek mijn hand uit en wijs; “daar is het!”. Ondanks de paal met een Nemo erop, twijfel ik even of we wel goed zitten. We lopen de schuin naar beneden, naar iets dat het midden houdt tussen een binnenplaatsje/achtertuin en de toegang tot iemands garage. Tot mijn verbazing zie ik een loket dat dienst doet als kassa.

“Achter de streep blijven staan en niet op het venster kloppen,” zegt de vriendelijke dame van de kaartverkoop. “Wil jij misschien de vissen natekenen?” Dat is niet tegen dovemansoren gezegd. Gewapend met potlood en papier betreden we de donkere, warme ruimte vol zeewezens.
Aquarium van Brussel Tekenen

Nemo én Dory

De film zag ze nooit, toch weet deze zesjarige perfect wie Nemo & Dory zijn (dankjewel Pixar, Disney & reclame), aquarium na aquarium speurt ze af op zoek naar het beroemde tweetal. De aquariums worden uitgebreid bestudeert, er wordt geschetst, ik moet de tekst hardop voorlezen, alles wil deze leergierige groep 3-er weten. We zien, vissen, gifkikkers, amfibieën en meer. Dan slaakt ze ineens een kreet; “Pap, mam, kijk ik heb ‘um gevonden!” Jawel, een van de aquaria is gevuld met clownvisjes. Met de uitgang in het zicht, is daar ook Dory, het neurotisch blauwe visje uit de film(s).
Aquarium van Brussel Dory

Aquarium van Brussel praktisch:

  • Op een oppervlakte van 1200 m2, tref je 48 aquariums gevuld met 250 vissen, amfibieën en ongewervelden
  • Dagelijks geopend van 10.00 – 18.00 uur. Op maandag gesloten!
  • Gratis entree met BrusselsCard
  • Actuele openingstijden en toegangsprijzen, lees je terug op de website van het Aquarium van Brussel

➡️ Lees ook: Brussel met kinderen, zo leuk is de Europese hoofdstad

twitterredditpinterestlinkedinmailby feather