Zoek
Sluit dit zoekvak.

Aquarium van Brussel | Op zoek naar Nemo & Dory

Nabij de imposante basiliek van Koekelberg in Brussel, ligt het Aquarium van Brussel, ook wel Aquariologie Centrum genaamd. Het is kerstvakantie (2016), wanneer ik met vriendlief en ons meisje van (net 6 jaar) in de Belgische hoofdstad verblijf en op zoek ga naar Nemo en zijn vriendin, Dory.

Aquarium van Brussel

‘Een wonderbare reis langsheen de warme zeeën en de continenten. Het Aquarium van Brussel presenteert de fantastische leefmilieus van 250 soorten van kleine waterdieren van de hele wereld: van zeewater tot zoet water doorheen brak water, van Afrika tot Amerika, van Azië tot Oceanië, van de Noordzee tot de tropische zeeën.’ Bron: website http://www.brusselsmuseums.be

Daarnaast wil de instelling aandacht schenken aan diverse milieuaspecten. Zaken als ontbossing, vervuiling van zeeën, vernietigen van biotopen en overexploitatie zijn allen direct van invloed op de flora en fauna om ons heen.

Niet op het venster kloppen

“Waar is het nou,” vraagt een nieuwsgierig meisje aan mijn hand. Terwijl we van metrohalte Simonis via het Elisabethpark richting onze bestemming wandelen.
“Niet ver meer.”
“Hebben ze er ook kwallen?”
“Misschien wel….”
Aquarium van Brussel entree
Niet veel later zien we verderop in het straatbeeld een gekleurde zuil met daarop een vis. Ik steek mijn hand uit en wijs; “daar is het!”. Ondanks de paal met een Nemo erop, twijfel ik even of we wel goed zitten. We lopen de schuin naar beneden, naar iets dat het midden houdt tussen een binnenplaatsje/achtertuin en de toegang tot iemands garage. Tot mijn verbazing zie ik een loket dat dienst doet als kassa.

“Achter de streep blijven staan en niet op het venster kloppen,” zegt de vriendelijke dame van de kaartverkoop. “Wil jij misschien de vissen natekenen?” Dat is niet tegen dovemansoren gezegd. Gewapend met potlood en papier betreden we de donkere, warme ruimte vol zeewezens.
Aquarium van Brussel Tekenen

Nemo én Dory

De film zag ze nooit, toch weet deze zesjarige perfect wie Nemo & Dory zijn (dankjewel Pixar, Disney & reclame), aquarium na aquarium speurt ze af op zoek naar het beroemde tweetal. De aquariums worden uitgebreid bestudeert, er wordt geschetst, ik moet de tekst hardop voorlezen, alles wil deze leergierige groep 3-er weten. We zien, vissen, gifkikkers, amfibieën en meer. Dan slaakt ze ineens een kreet; “Pap, mam, kijk ik heb ‘um gevonden!” Jawel, een van de aquaria is gevuld met clownvisjes. Met de uitgang in het zicht, is daar ook Dory, het neurotisch blauwe visje uit de film(s).
Aquarium van Brussel Dory

Aquarium van Brussel praktisch:

 • Op een oppervlakte van 1200 m2, tref je 48 aquariums gevuld met 250 vissen, amfibieën en ongewervelden
 • Dagelijks geopend van 10.00 – 18.00 uur. Op maandag gesloten!
 • Gratis entree met BrusselsCard
 • Actuele openingstijden en toegangsprijzen, lees je terug op de website van het Aquarium van Brussel

➡️ Lees ook: Brussel met kinderen, zo leuk is de Europese hoofdstad

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

11 reacties

 1. Ik vind zo’n aquarium echt een uitvinding. Terwijl ik niet dol ben op dierentuinen, dat vind ik dan weer zielig. Maar visjes kijken, zonder ervoor hoeven te gaan duiken, vind ik altijd bijzonder.

  1. Hi Stefania, verwacht geen Sealife Centre, maar een plek waar het team met veel liefde en zorg de dieren verzorgt en de bezoeker leert zuinig te zijn op de natuur. Als je in Brussel bent, neem je kids mee, ze zullen het zeker leuk vinden.

 2. Leuk beschreven, ik kan me je gevoel van “is het hier echt?” wel voorstellen, leuk om je ook dicht bij huis te kunnen verbazen bij het reizen. 🙂 Wij zijn met de kinderen nog niet in Brussel geweest, maar kan me voorstellen dat dit ook op ons te-bezoeken-lijstje zou staan!

 3. Altijd leuk met kinderen, een dierentuin of aquarium bezoeken. Dat doen wij ook vaak. Van dit aquarium in Brussel had ik nog nooit gehoord.

  1. Nu dus wel ;). Het is ook niet echt heel erg bekend en het ligt ook niet echt in het centrum, maar ik zeker een bezoekje waard.

  1. Hi Ilse, zeker weten. Ze hebben ook felgekleurde (gif)kikkertjes. Die bleven alleen niet stil zitten voor de camera 😉

 4. Wat leuk dat de kinderen pen en papier meekrijgen om te tekenen! Zo wordt ‘gewoon’ rondkijken ineens interactief! Leuk dat ze zo leergierig is, echt een nieuwsgierig dametje!

 5. Super leuk, juist omdat het kleinschalig is. In Atlanta waren we bij een enorm Aquarium. Daar draaide het zo erg om de show, dat je haast vergeet waarvoor je er eigenlijk bent. Tof ook dat je dochter echt op zoek ging naar een twee soorten vis, daar leren ze echt van.

 6. Wat leuk! Ik ben gek op een bezoekje naar een dierentuin of aquarium. Niet alleen leuk voor mij, maar zeker ook voor ons dochtertje. Ik ga het onthouden! Een weekendje Brussel staat vast nog wel een keer op de planning.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *