Zoek
Sluit dit zoekvak.

Train World | Volgende bestemming Schaarbeek (Brussel)

Train World Schaarbeek Brussel

Beste reizigers, de volgende halte is Train World

Train World in Schaarbeek is dé plek in Brussel voor iedereen die weg is van treinen. Trouwens ook al heb je niet direct een voorliefde voor dit vervoermiddel ook dan is dit museum een bezoek meer dan waard.

Station Schaarbeek: Halte Train World

België Brussel Schaarbeek Trainworld bord
Op een zonnige ochtend in maart, parkeren we (vriendlief, reismeisje (7 jr.) en ikzelf) de auto naast Station Schaarbeek. We maken ons op voor een middagje Belgische spoorhistorie en treinen kijken.

In het oude station huist thans de entree van Train World, een restaurant en de eerste tentoonstellingshal. 8.000 vierkante meter museumoppervlak doe je niet even op een lege maag, dus eerst maar eens lunchen alvorens we onze tour langs de treinen van start gaan.
België Brussel Schaarbeek Train World lunch

Train World

Voor de opening van Train World door Koning Filip in september 2015, beschikte Brussel reeds over een spoorwegmuseum. De tentoonstelling aan het Noord station van de Belgische hoofdstad verhuisde (deels) naar Schaarbeek, waar een gloednieuw museum de bezoeker zoveel meer te bieden heeft dan op de (ver)oude(rde) locatie.

Kort na de opening lag in huize OmniTraveler reeds het besluit een keertje het nieuwe museum te bezoeken. Talloze bezoekjes aan Brussel volgde, echter een bezoek aan Train World kwam er op een of andere manier niet van. Zelfs niet toen stripheld Kuifje van eind 2016 tot half 2017 te gast was. Enfin, inmiddels is het maart 2018 en hebben we besloten dat we nu toch echt eens een keer een kijkje moeten gaan nemen. Zo gezegd zo gedaan. Een bezoek waar we zeker geen spijt van hebben.

Grote wachtzaal

Nadat onze magen gevuld zijn, scannen we onze entreetickets en openen zich de deuren naar een wereld vol treinen. In de grote oude stationshal staan nog altijd de loketten uit vervolgen tijden. Daarachter geen spoorwegbeamten meer die je een ticket verkopen, maar voorwerpen uit de tijd die zelf je oma zich niet meer kan herinneren. Oude kaarten, stempels en uniformen, een indrukwekkende collectie.

Daarnaast huizen er in de imposante hal verschillende schaalmodellen en kijk je een film waarin, hoe kan het ook anders, treinen een hoofdrol spelen.
België Brussel Schaarbeek Train World loket

De 1e keer op het Europese vasteland

“Wist jij dat?” vraag vriendlief me. Een vraag waarvan ik vermoed dat jij wellicht het antwoord ook schuldig moet blijven. Wist je dat in 1935 voor de eerste keer een trein reed op Belgisch grondgebied – sterker nog – voor het eerst op het Europese vasteland een trein reed. En dat is slechts een van de zaken die ik op een doordeweekse donderdag leerde.

Oud & nieuw in Train World

“Huh, mam, zijn we nu al klaar?” klinkt het verbaasd wanneer we alles in het oude treinstation hebben bekeken. “Je kunt hier echt niet verder,” voegt ons meisje er aan toe, nadat ze op onderzoek is uit geweest. Een deur heeft ze echter links laten liggen. De deur naar buiten. Train World bestaat namelijk uit twee delen. Het oude station van Schaarbeek en het nieuw gebouwde tweede deel.

“Doe je jas maar dicht,” zeg ik met een lach. Een frons op voorhoofd verschijnt. “Gaan we weg?” Nee, naar buiten is mijn antwoord. Via de zogeheten spoorwegpromenade bereiken we snel het nieuwe museumgebouw. Opnieuw scannen we ons ticket en vervolgen ons treinavontuur.
België Brussel Schaarbeek Train World old school

Van hal naar hal

Na de korte frisse wandeling in de buitenlucht, moeten onze ogen even wennen aan de donkere hal die we bij binnenkomst betreden. Ineens voel ik een hand in de mijne. “Straks schrik ik ergens van,” piept er iemand naast me. Die ‘angst’ is snel voorbij, wanneer ze erachter komt dat je niet enkel naar de treinen mag kijken, maar in een aantal ook in mag klimmen.
België Brussel Schaarbeek Train World speurtocht

Bovendien wordt haar tijd in beslag genomen door het speuren naar zaken die je wellicht mist als je het plattegrondje van Train World er niet bij houdt. Vragen als: “Wat betekent dit mysterieuze bord” of “Weet je hoeveel kilometer per uur deze trein rijdt?” zorgen er voor dat ons dametje met een rond hoofd van de ene naar de andere trein of vitrinekast huppelt. Lades optrekt, wagons doorspit en continue op zoek is naar aanwijzingen.

Allemaal aan boord!

België Brussel Schaarbeek Train World Amsterdam Brussel Parijs
Train World
In ruim drie uur tijd – jawel zo lang waren we binnen – zien we de stoomtrein veranderen in diesel exemplaren om uiteindelijk het modernste materieel te aanschouwen. Mogen we bij de stationschef in zijn woning binnenkijken, wanen we ons leden van de koninklijke familie in de luxe treinstellen en besturen we helemaal zelf een trein die ons tot in de toekomst brengt.

“Gaan we nu al?” Wanneer ik haar vertel dat de middag vrijwel voorbij is, kijkt ze me verbaasd aan. “Zo snel?”. Iets met time flies, when you’re having fun….

Train World praktisch

  • Train World is ondergebracht in 2 gebouwen, een korte wandeling buitenom brengt je van het ene naar het andere deel van het museum
    Voor meer informatie (openingstijden, entree etc.) raadpleeg de website van Train World.
  • Slenter ook eens door Schaarbeek, ik wandelde op mijn gemak door de wijk en ontdekte vele leuke plekken. Klik hier.
  • Om je treinavontuur compleet te maken, overnacht in het nabij gelegen Trainhostel.

Video

Nee, geen filmmateriaal van OmniTraveler, maar een impressiefilmpje van de hand van Train World. Na het zien van dit filmpje weet ik zeker dat je een keer naar Schaarbeek reist.

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

4 reacties

  1. Leuke verrassing voor je dochter, dat er nog een buiten was. Wat staat ze mooi op die foto trouwens, rechtsonder! Leuke dame om te zien. Ik had nog nooit van dit museum gehoord, maar ga ’t zeker onthouden, voor als we weer eens in de buurt zijn.

  2. Wat tof zeg. Ik kende dit eigenlijk nog helemaal niet, maar het klinkt als een leuk uitje. Mooi dat je de treinen ook van binnen kunt bekijken, dat maakt het toch wat interactiever.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *