Zoek
Sluit dit zoekvak.

Parlamentarium | Reis door het Europees Parlement

België Brussel Parlamentarium

Vrijwel dagelijks in het nieuws. Beslissingen die ‘in Brussel’ genomen zijn en waar de rest van Europa het dan maar mee moet doen. Wie nemen de beslissingen in het Europees Parlement en waarom bestaat er eigenlijk zoiets als de EU. OmniTraveler zocht het voor je uit in het Parlamentarium in Brussel.

Parlamentarium

Ik moet eerlijk toegeven, wanneer je in Brussel bent staat een bezoek aan iets dat met politiek te maken heeft waarschijnlijk niet direct bovenaan je to-do lijstje. Toch een beetje jammer. Ook ik ontzegde mezelf meermaals een bezoek omdat ik andere bezienswaardigheden voorrang gaf. Tot eind maart (2018), tijdens het zoveelste bezoekje aan mijn geliefde stad, plande ik een ochtend vrij voor het bezoek aan het Parlamentarium.

Parlamentarium Brussel

Beslissen op topniveau

In het Parlamentarium maak je kennis met het Europees Parlement en de beslissingen die er dagelijks genomen worden. Bovendien krijg je door het bezoek tevens een beter beeld hoe die besluiten jouw dagelijks leven beïnvloeden.

Het Parlamentarium is alles behalve saai – aangezien niemand doorgaans fonkelingen in zijn ogen krijgt als het gesprek over het Europees Parlement gaat – integendeel. Zie het als een interactieve virtuele reis door Europa in zes permanente tentoonstellingen.

Europa, vandaag en morgen

Nadat we (ikzelf, vriendlief en ons reismeisje 7 jr.) door de detectiepoortjes zijn gegaan, bergen we onze jassen op in de garderobe, drinken een kop koffie en smullen van een wafel in het restaurant en nemen onze audiosets in ontvangst.
België Brussel Parlamentarium tentoonstelling

Via de koptelefoon spreekt een man me toe en vertelt over het ontstaan van de EU. Zonder EU geen Europees Parlement. De tijd vlak na WOII. De inspanningen van Schumann en hoe een klein plan groter en groter groeide tot een lidmaatschap van maar liefst 28 landen.

Rijen vol foto’s vertellen elk een eigen verhaal uit de afgelopen vijf decennia. Letterlijk, want middels een QR-scanner hoor je het verhaal via je koptelefoon. Ik vind de verhalen zo interessant dat ongemerkt er al meer dan een uur verstreken is, terwijl ik pas 2 zalen heb bezichtigt.

De derde zaal vertelt me alles over de actuele aangelegenheden, het Europa van nu en van morgen. Ons reismeisje heeft intussen iets anders in het vizier. Een verlichte kaart van Europa op de vloer, waarover je met verrijdbare schermen heen kunt rijden. Stop je op een stip, dan volgt een verhaal. Ook de verschillende wereldbollen hebben een magische aantrekkingskracht op haar.

Ik plof in een gemakkelijke fauteuil en scroll door de verhalen van verschillende burgers. Zij vertellen me het verhaal over wat de impact van het Europees Parlement op hun levens is. Hoe het gemakkelijker is geworden om je carrière van het ene land naar het andere te verplaatsen, is slechts een van de vele verhalen die ik aanhoor.
België Brussel Parlamentarium groeten uit
De meeste indruk maakt de filmzaal waarin het lijkt alsof je zelf deel uit maakt van het Europees Parlement.

Ver, ver na lunchtijd verlaten we het Parlamentarium. Eerst eens even ergens lunchen. Gelukkig kan dat in Europese wijk op een tal van plekken. Informatie vergaren maakt hongerig.

Parlamentarium Praktisch

Het behoeft weinig extra toelichting om je te laten weten dat ik een bezoek aan het Parlamentarium zeker de moeite waard vond. Dus ben je in Brussel, loop zeker eens even binnen.

 • Het Parlamentarium is dagelijks geopend (enkele feestdagen uitgezonderd)
 • De toegang is G R A T I S
 • Naast de vaste tentoonstelling is er ook een tijdelijke tentoonstelling. Tijdens ons bezoek was dat “State of Deception: the Power of Nazi Propaganda” (nog te zien tot 18-11-2018)
 • Voor kinderen zijn er speciale programma’s. Ons reismeisje vermaakte zich met het boekje van het zogeheten Luna-spel (6 -10 jaar). Maar ook voor oudere kinderen (10 -14 jaar) is er een pakket om het te ontdekken waar Europa allemaal om draait. Heb je kids ouder dan 14 jaar bij je? Wellicht hebben zij interesse in het rollenspel (spel op aanvraag). Zo zijn ze voor een dag Europarlementariër.
 • Voor meer info (openingstijden, bereikbaarheid e.d.) lees je terug op de website van het Parlamentarium
 • Als je toch in de Europese wijk bent, wandel dan eens deze wandeling
 • Een nachtje slapen in Brussel? Hotel Martins EU ligt op steenworp afstand

EU zonnebril Brussel soeveniers

 

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Eén reactie

 1. Hallo Eva,
  Dat is een mooi inspirerend stuk over het Parlamentarium.
  Weet je dat er ook rollenspellen worden geboden voor school/studentengroepen?
  Uitermate boeiend !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *