Zoek
Sluit dit zoekvak.

Azië | Mijn 10 dierbaarste foto’s van een 1/2 jaar backpacken

Azië is en blijft een van mijn favoriete reisbestemmingen. In 2003 – ja zolang geleden al weer – reisde ik een half jaar met mijn rugzak vanuit Rusland, Azië binnen. Ik zwierf door Mongolië, worstelde mezelf door China heen, werd verliefd op Laos, spendeerde slechts weinig tijd in Cambodja en bezocht mijn favoriet Thailand tweemaal tijdens de trip.

Nog een keer backpacken in Azië?

Soms denk ik er over na, opnieuw mijn rugzak inpakken en weggaan. De reden dat ik dat niet doe. Geen idee eigenlijk. Waarschijnlijk heb ik het hier in Nederland ook/te veel naar mijn zin. De reizen die nu maak geven me genoeg voldoening. Echter soms, zonder aanduidbare reden krijg ik ineens de kriebels en zou ik liever vandaag dan gisteren op het vliegtuig stappen met slechts een one way ticket in mijn hand. Dat zijn de momenten dat ik mijn reisboeken teruglees en met een glimlach van oor tot oor door mijn (ingescande analoge) foto’s scroll.
🌏 Voorbereidingen op een half jaar backpacken

Mongolië: Het meisje en haar hond

Mongolië meisje met hond
“Hou de hond vast,” is de officiële kreet die geslaakt wordt wanneer je in Mongolië een traditionele ger (nomadentent) binnen wilt treden. Dit prachtige meisje en haar trouwe viervoeter, staan voor mij voor wat Mongolië zo fantastisch maakt. De rauwheid, de puurheid, de uitgestrektheid van het land. Op het primitieve af soms. Op de foto zie je voor haar een ouderwetse waterketel, stromend water is immers in de afgelegen Gobiwoestijn geen gemeengoed. Samen met haar harige vriend is ze op weg naar de dichtstbijzijnde pomp om water te halen. Water om thee te maken voor de gasten die uit verre oorden naar haar land zijn gekomen. Wat voel ik me welkom.
🌏 Als een nomade in de Gobi woestijn

China: Zomaar een kiekje in ShānhiGuān

China
Op zich is dit voor de kijker niet zo’n hele boeiende foto. Zomaar een kiekje, genomen na ongeveer een maand op reis te zijn. ShānhiGuān was de eerste plaats waar niets voor aankomst geregeld was, in tegenstelling tot mijn trip per Trans Mongolië Express, het verblijf in Rusland, de Gobi expeditie in Mongolië en de aankomst in Beijing. Ik vind van mezelf dat ik hier straal. Een tevreden lach alsof ik wil zeggen “zo, het echte werk is begonnen, maar ik ben er klaar voor!”
🌏 ShānhiGuān stad van de Chinese Muur

China: Alternatief (voor) Tibet

Azië China Xiàhé
Bij het maken van de plannen voor een backpack reis door Azië sneuvelde Tibet als een van de eerste bestemmingen op de spreekwoordelijke werktafel. Te duur, enkel per vliegtuig bereikbaar (die spoorlijn werd pas jaren later aangelegd) dus met een reisgenoot met vliegangst geen optie en onpraktisch wat betreft kleding en reisperiode. Al reizend door het enorme China besloten we toch voor the next best thing en reisden vanuit Lánzhōu op en neer naar Xiàhé. And I loved it!
🌏 De mooiste plekken in China

China: Een vluchtige blik op Sanjiang Mapang Drum Tower

Azië China Sanjiang Mapang Drum Tower
Na bijna drie maanden tijd is het tijd om een ander stuk van Azië te gaan ontdekken. Het visum voor China verloopt bijna. Vanuit het Zuiden van China, reis ik Vietnam binnen. Ondanks dat een 1/2 jaar reizen veel tijd is, kom ik in mijn laatste dagen in China bijna nergens meer aan toe. Ik ben enkel bezig het land te verlaten en stap van bus naar taxi en over op de trein. Onderweg zie ik de indrukwekkende Sanjiang Mapang Drum Tower van de Dong ethnic minority. Het 20 meter hoge gevaarte zag ik enkel vanuit de bus op weg naar mijn einddoel, de grens. Pas jaren later ging ik er meer informatie over op zoeken en besloot: ooit sta ik oog en oog met dit architectonisch wonder.
🌏 De mooiste plekken in Zuid China

Vietnam: Hoi Hanoi

Vietnam meisje scooter
Wat genoot ik van mijn nieuwe bestemming in Azië, Vietnam. Een verblijf in de Old Quater was fantastisch. Eten op straat, levendige straten, zelf wat rommelig, dat wat Azië, Azië maakt voor mij. En dan tref ik pardoes dit schattige popje voor mijn lens….
🌏 Vietnam Highlights, een reis in 18 foto’s

Vietnam: Romantischer wordt het niet

Azië Vietnam Love Valley
Met frisse tegenzin laten we ons door de gids op de foto zetten. Ik weet het in Azië houden ze van kitscherige dingen, maar de Love Valley in Dalat is mij toch echt te klef. “Kiss, kiss, kiss,” roept de gids enthousiast terwijl ik de slappe lach probeer te onderdrukken. Misschien wist ik toen al deze relatie geen stand zou houden. Kort na terugkeer in Nederland nemen we tijdelijk afscheid van elkaar (onder andere wegens thuiskomst blues mijnerzijds) om in 2005 definitief zonder elkaar verder te gaan.
🌏 Reisschema half jaar backpacken | Vietnam

Cambodja: Hoe kan het ook anders, Angkor Wat

Azië Cambodja Angkor Wat
Na mijn reis in 2003 keerde ik nog 2 maal terug naar Cambodja en naar Angkor Wat. Op een of andere manier vind ik dit nog altijd de mooiste foto die ik (en ik maakte een berg foto’s van dit UNESCO monument) ooit nam. Fragiel, kwetsbaar en tijdloos.
🌏 Bucketlist material – helicoptervlucht over Angkor Wat

Myanmar: Onbereikbare bestemming

Azië Myanmar
Zo dichtbij en toch zo onbereikbaar. In 2003 was de mogelijkheid Myanmar te bezoeken vrijwel nihil. In het Noorden van Thailand is nog een grenspost open. Deze is echter enkel bedoeld voor dagjesmensen. Voor 18.00 dienen alle bezoekers weer aan de andere kant van de grenspost te staan. Een visum is reteduur, de bezienswaardigheden nul. Toch word ik door onzichtbare krachten naar de grens getrokken. Mijn honger naar avontuur wordt aangewakkerd. Slechts een smal reepje water scheid mij van deze intrigerende bestemming. Tien jaar later (2013) landde ik vanuit Bangkok in de voormalige hoofdstad Yangon (wat toen nog Rangoon heette).
🌏 Myanmar | Beachsafari in Maung Shwe Lay

Thailand: Goed doen in DonKhaen

Azië Thailand Don Kaen
Deze parmantige koe kijkt me nieuwsgierig aan wanneer ik met een zak vol vissen haar passeer op weg naar de plaatselijke vijver. Eerder die middag koop ik met Theo – de initiatiefnemer van de Stichting vrienden DonKhaen – een zak vol spartelende beesten. Aan mij de eer deze zwemmers terug in het water te laten. In de hoop dat de locals wat aan visserij kunnen doen en niet enkel op de rijstteelt aangewezen zijn. DonKhaen is een arm dorp in de Isaan. Theo’s (ex)vrouw komt er vandaan en met zijn barmhartig hart heeft hij een stichting opgezet om het dorp te ondersteunen. Een lange rit naar het dorp volgt. Bij aankomst breng ik bij alle gezinnen die gesponsord worden een enveloppe langs. In het enige huis met elektriciteit wordt televisie gekeken. Terwijl ik op de houten vloer mijn nachtrust probeer te pakken, rent een gecko net langs mijn hoofd naar de lichtbron in de woonkamer. Welterusten.
🌏 Reisschema Thailand (alvorens Laos te bereizen)

Laos: Slow boat naar Luangprabang

Azië Laos Slow boat
Iedereen die in Azië of beter gezegd in Laos gebackpackt heeft, is vast en zeker op een slow boat van/naar Luangprabang terecht gekomen. Afschuwelijk en adembenemend tegelijk. Spartaans harde banken maar een oh zo mooie natuur langs de oevers van de rivier. In alle vroegte kijk ik uit het raam in overnachtingsplaats Pak Beng. De zon komt op, ik ben klaar voor een nieuwe dag op de Mekong. Reizen is mooi!
🌏 Buddha Park nabij Vientiane

Thailand: Verrassing!

Azië Thailand Chiang Mai
Azië is fantastisch, reizen is fantastisch, maar wat is het fijn als er toevallig een bekende in het land is waarmee je lekker in het Nederlands kan praten. Iemand die aan een half woord genoeg heeft. In Chiang Mai heb ik dat geluk. Met nog een paar weken op de reiskalender te gaan, ontvang ik een mail van Hanneke, mijn oud-stagiaire. Ze is in Thailand, of we af zullen spreken. Natuurlijk. Twee dagen lang, doen we heerlijk niets. Nou ja, behalve uren kletsen, lunchen, shoppen en gieren om haar Engelse vakantievriendje. (En we doen een poging tot poolen – niet zo heel erg succesvol)
🌏 7 x doen op Khaosan road

Heb je dat ook, dat je door het (terug)bekijken van foto’s dat je je weer helemaal op reis waant?

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *