Reizen door de eindeloze Gobiwoestijn in Mongolië is fantastisch. Ook al kruipt het woestijnzand in al je poriën, een 8-daagse expeditie door dit immense niemandsland is een absolute aanrader. En ja, daar horen af en toe ook wat verrassingen bij….
Gobiwoestijn Mongolië Gobiwoestijn Mongolië Gobiwoestijn Mongolië Gobiwoestijn Mongolië Gobiwoestijn Mongolië

Oh nee!

“Oh nee“, zegt Ulzii, onze gids “de familie waar we vannacht in de Gobiwoestijn slapen is kennelijk verder getrokken. Op zoek naar vers grasland voor het vee….“ Inderdaad, daar waar de Mongoolse nomadententen, de gers, hadden moeten staan, rest nu slechts een paar betonnen vlonders, die dienen als de vloer van de ger. Na een volle week onderweg te zijn geweest in de Gobiwoestijn in Mongolië, lijkt het er op dat we de laatste nacht in de jeep of openlucht door moeten brengen. Ulzii, zegt niet te wanhopen. De lokale bevolking staat immers bekend zeer gastvrij te zijn. We rijden langs diverse plekken waar normaliter nomaden verblijven. Deze nacht is het volle maan, dé gelegenheid bij uitstek voor nomaden om verder te trekken.

Held van de Gobiwoestijn

Na een paar tevergeefse pogingen, kloppen we aan bij een guanz, een kleine eetgelegenheid langs de kant van de weg. Natuurlijk mogen we hier blijven slapen! De vrouw des huizes maakt de ger aan kant en verwelkomt ons reisgezelschap met Mongoolse lekkernijen. De kleine televisie heeft een aantrekkingskracht op de omwonenenden, ademloos kijken ze in de knusse ger naar de Olympische Spelen. De krakkemikkige kijkbuis, compleet met ijzeren kleerhangers als antenne, geeft vol strepen en wazige kleuren de wedstrijd Judo voor mannen weer. Even ben ik de held van de gertent, wanneer Nederland de bronzen plak weet binnen te halen. Daar moet op gedronken worden, de wodka gaat van hand tot hand.

Welterusten

Tegen de tijd dat iedereen, een tikje aangeschoten, huiswaarts keert, rollen we onze slaapzakken uit en prober ik op de harde grond de koude nacht door te komen. Mijn voeten voelen aan als ijsklompjes, mijn ogen moeten wennen aan het donker, mijn oren nemen een snurkende gastheer en een blaffende hond buiten de ger waar. Naast me liggen zeven andere gestrande reizigers op de grond. Welterusten!

Meer Mongolië:

Mongolië, land waar superlatieven koning zijn
Trans Mongolië Express Moskou Beijing – deel 2 Mongolië

twitterredditpinterestlinkedinmailby feather