Zoek
Sluit dit zoekvak.

Buddha Park Laos | Bijzonder uitstapje naar Xieng Khuane

Buddha Park Laos Xieng Khuane

Een beetje vreemd, maar wel vermakelijk: Buddha Park Laos

Als er een plek is in Laos die ik niet snel zal vergeten, is het het Buddha park wel. Een beeldentuin net buiten de hoofdstad Vientiane, die tsjokvol staat met allerhande – niet zo heel erg fraaie – beelden.

Vientiane

Twee dagen geleden aangekomen in de hoofdstad van Laos. Ik schrijf in mijn reisdagboek, bij aankomst:

Vientiane is een dorp. Geiten lopen los over de landingsbanen van het vliegveld, de wegen zijn stoffig, putdeksels ontbreken, ik zie weinig auto’s en straatverlichting moet hier volgens mij nog uitgevonden worden….

Tijdens een sightseeing tour word ik meegenomen naar het Buddha Park of Xieng Khuane zoals op mijn toegangsticket staat. Wellicht is dit de vreemdste attractie in Laos en misschien zelfs wel het raarste park dat ik überhaupt ooit bezocht.

Wat is het Buddha park?

Tsja, dat vroeg ik me ook af, toen ik het terrein betreedde. Het is een collectie van Boeddhistische en Hindoe sculpturen, gelegen in een park langs de Mekong rivier, nabij de Lao-Thai grens. In de jaren zestig mixte een zelf uitgeroepen goeroe, een yogi-priester-sjamaan, de Hindu en Boeddhistische filosofieën met elkaar en overgoot het met een sausje van mythologie en cryptische betekenissen.

Alle beelden in het Buddha Park Laos zijn vervaardigd van prachtig – humhum – ruw beton. Shiva wordt vergezeld door Vishnu, Arjuna keuvelt wat met Avalokiteshvara. De beelden ogen allen hetzelfde, ik zou niet kunnen zeggen welke nu de Boeddhistische of de Hindoe beelden zijn, zoveel lijken ze op elkaar.

Xieng Khuane Buddha park Laos

Het aller raarste

Is naar mijn idee, de ronde bal, met daarop een figuur met de mond wagenwijd geopend. Ik word als het ware door het betonnen ventje – nee niet Jantje Beton, dat is weer iemand anders – ingslikt en ik baan me een weg naar boven. In het donker beklim ik, via ongelijke treden, drie verdiepingen en leg zo de weg af van aarde, via de hel, naar de hemel, Bovenop geklommen ben ik blij dat ik weer frisse lucht in kan ademen en geniet ik van het uitzicht van deze bizarre opeenstapeling van cement.

➡️ Lees ook: Savannakhet, sla het met een gerust hart over

Laos park nabij Vientiane

Waar is het Buddha park Laos?

Buddha Park Laos
Thanon Tha Deua, Vientiane, Laos
Vanuit de hoofdstad Vientiane kun je er met het openbaar vervoer komen – mijl op zeven – of met een taxi. Ik koos voor het laatste.

Wat kost het Buddha park?

In 2003 betaalde ik voor 2 personen + fotopermit + parkeerkosten 10.000 kip, omgerekend ongeveer € 0,73 ct. Geen geld als je bedenkt dat ik die ochtend voor het ontbijt 34.000 kip af moest rekenen (€ 2,47)

Je kunt je waarschijnlijk wel voorstellen dat ik bij het het volgende bezoek aan Vientiane, dat jaren later volgde, ik niet echt direct de behoefte had, deze bezienswaardigheid nog eens onder de loep te nemen.

Ben jij wel eens in dit wonderlijke stukje Laos geweest? Wat vond je ervan?

Xieng Khuane overview

Meer Laos

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

2 reacties

  1. Leuk dat je je oude verhalen gewoon opschrijft. Ik heb zelf ook nog het één en ander liggen wat er nog aan gaat komen 🙂

    Het buddhapark bezocht ik in 2006. Een bizar uitstapje, maar omdat er in Vientienne verder weinig te beleven valt toch de moeite.

    1. Hey Jenny, ja het Buddhapark, een verhaal op zich. Het meest genante was eigenlijk nog de chauffeur die mee naar binnen ging. En vol enthousiasme in gebrekkig Engels echt bij elke hoop cement een onsamenhangend verhaal op ging staan hangen….. Grappig dat je er ook geweest bent, de meeste reizigers laten het links liggen – niet geheel onterecht –

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *