Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Voorbereidingen backpacken Azië | Zo pakten wij het aan

“Jij trok toch ooit een half jaar met je rugzak door Azië?” vroeg een kennis me laatst. “Dat is voor mij niet weggelegd,” voegde ze er aan toe. “Waarom niet?” reageerde ik. “Te duur,” klonk het kort en krachtig. “Onzin!” Met wat voorbereidingen kan iedereen backpacken in Azië. Zo pakten wij het aan,

Voorbereidingen backpacken Azië
Meerdaagse trekking Sapa Vietnam

Voorbereidingen backpacken Azië

Mijn besluit om een half jaar te backpacken in Azië, ontstond nadat ik voor mijn werk een paar weken Thailand vertoefde. Het was december 2002. Op 31 mei 2003 stapte ik op het vliegtuig naar Moskou, klaar voor mijn avontuur. Veel voorbereidingstijd had ik dus niet, maar dat gaf niet.

Financiën

Het studentenleven liet in 1998 achter me (schuldenvrij) en nog voor ik mijn diploma officieel op zak had, was ik reeds aan de slag in de reisbranche. Een paar jaar later betrok ik met toenmalige partner een leuke huurflat die we met een dubbel inkomen met gemak elke maand konden betalen. Kortom, tegen de tijd dat mijn hersenspinsels mij er toe aanzette tot actie over te gaan, had ik genoeg spaargeld op mijn rekening staan om te gaan.

De meneer waarmee ik de huur voldeed, ging mee. Zijn saldo was iets minder florissant dan het mijne. Hij verkocht zijn auto en werkte tot aan ons vertrek extra uren. Onze afspraak: Mocht er van zijn kant een tekort zijn, dan zuiverde ik dat tijdens het reizen aan. Terugbetaling zou bij thuiskomst geschieden.

Voorbereidingen backpacken Azië
Xiahe China

Voorbereidingen backpacken Azië: Bezuinigen

Ook al hoefde ik niet te sparen voor de reis, zes maanden reizen betekent vanzelfsprekend ook al die tijd geen inkomen. En wellicht nog langer. Logisch gevolg van je baan opzeggen, is geen garantie op inkomen bij thuiskomst.
Onnodige abonnementen werden opgezegd. Denk hierbij aan tijdschriften, vaste aansluiting van de telefoon, uitgebreid pakket van de Ziggo, bepaalde verzekeringen die we tijdens de reis niet nodig zouden hebben en meer.

Huur

Ja, je kunt een flinke som duiten besparen door je woning gedurende je afwezigheid onder te verhuren. Echter, binnen de vrienden/familie/kennissen kring was niemand op zoek naar een tijdelijk dak boven zijn hoofd. Een vreemde in het appartement zag ik niet zo zitten. Gevolg: een flinke kostenpost!

Voorbereidingen backpacken Azie
Jaarlijkse bootraces Nan Thailand

Voorbereidingen backpacken Azië: Secundaire arbeidsvoorwaarden

Bij het bepalen van de reisroute, kwam de Trans Mongolië Express als start van de reis direct ter tafel. Niet heel raar als je bedenkt dat ik op dat moment al weer een paar jaar bij een reisorganisatie gespecialiseerd in dergelijke reizen werkte. Mijn bak aan overuren die ik op mijn conto had staan, liet ik niet in reisgeld uitbetalen maar in trein- en vliegtickets.

Het traject van Moskou, via Irkutsk naar Mongolië tot en met de eerste nachten in Beijing, werd met gesloten beurzen afgehandeld. Tevens kon ik voordelig het ticket Amsterdam – Moskou – Thailand – Amsterdam via mijn aanstaand oud-werkgever vastleggen. Een lang-op-reis-verzekering was tevens gemakkelijk in de pocket. Dit heeft me serieus zo veel geld bespaard. Tuurlijk overuren zijn ook geld, maar het geld had ik (nog) niet ontvangen, daarom voelde het eigenlijk als een kado’tje.

Voorbereidingen backpacken Azië
Slow boat naar Luang Prabang Laos

Uitverkoop

Januari, uitverkoop! Mijn Nomad rugzak (die ik anno 2016 nog altijd heb) schafte ik met een korting van 70% aan omdat het volgens de verkoper een verouderd model zou zijn. T-shirtjes en andere gemakkelijke kledij schafte ik eveneens tijdens de uitverkoop aan.

Verjaardag

Mijn verjaardag is augustus en van de medereiziger juni. Met een vertrek in mei en een reis van een half jaar, vierden we in 2003 beiden onze geboortedag in den vreemden. Voor vertrek kregen we van familie geld of praktische zaken voor op reis.

Voorbereidingen backpacken Azië
Tonle Sap meer Cambodja

➡️ Lees ook: Voorbereiding verre reis? 7 tips voor je aanstaande avontuur

Voorbereidingen backpacken Azië: Lenen

Tenslotte leenden we een aantal spullen, zoals een klamboe (uiteindelijk niet gebruikt) en flightbags voor de rugzakken. Een lakenzak kocht ik niet. Bij mijn moeder plukte ik een oud dekbedovertrek uit de kast met bijpassend retroprint kussensloop.

Onvermijdelijke kosten

De teller liep op tijdens de voorbereidingen bij de aanschaf van een goede EHBO kit. Ook een bezoek aan de boekhandel voor een partij Lonely Planets hakte er even in. Visumkosten en allerhande kleine uitgaven (hangslotje rugzak, daypack etc.) doen samen mijn portemonnee slinken.

Voorbereidingen_backpacken_Azië
West Lake Hangzhou China

Voorbereidingen backpacken Azië: Bepaal je budget

Om te weten of voorbereidingen om te backpacken in Azië – of waar dan ook – toereikend en haalbaar zijn, is het erg nuttig een dag budget te bepalen. Na wat wikken en wegen, een nachtje er over slapen, werd het budget op € 50,- per dag (dus € 25,- p.p.) gezet. Op sommige plekken en bepaalde dagen was dat krap aan genoeg op andere momenten leefden we er met gemak drie dagen van.

Heb jij wel eens voor langere tijd gereisd? Hoe pakte jij het aan? Hoe zagen/zien jouw voorbereidingen voor backpacken in Azië (of Amerika, Afrika) er uit?

Meer Azië

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *