Scooter rijden in Azië. Wel of niet. Dat is bij veel reizigers de vraag. En als je besluit het wel te doen, hoe zit dat dan met een internationaal (motor)rijbewijs en verzekeringen? OmniTraveler zocht het voor je uit.

Scooter rijden in Azië wel of niet doen?

Het zou een beetje raar zijn als ik zou zeggen dat je geen scooter (brommer / motor) moet huren tijdens een reis in Azië. Ik huurde immers zelf in Vietnam, Cambodja en Thailand een motor. Aan den lijve ondervond ik dat een ongeluk in een klein hoekje zit en een schuiver snel gemaakt is.

Smakker op Koh Samui

scooter rijden in Azië Thailand Koh Samui
Dat ik op bovenstaande foto voor een apotheek poseer met mijn brommer is niet voor niets. Eerder die ochtend maakte ik een enorme smakker met mijn voertuig.

Tijdens mijn half jaar backpacken door Zuidoost Azië was het niet de eerste keer dat ik een motor huurde. Bovendien reed tijdens mijn tienerjaren in Nederland brommer en huurde in Europa ook wel eens een scooter tijdens vakantie. Niet geheel een ongeoefende rijder dus. Daarom is het ‘ongeluk’ dat ik kreeg des te suffer.

Net een goede paar honderd meter van het verhuurbedrijf vandaan houden mijn reisgenoot en ik even stil. Even orienteren welke kant we van het eiland (Koh Samui) willen gaan bezichtigen. Een korte blik op de kaart leert dat Buddha Beach vlakbij is. Een mooie plek voor een eerste stop. Helm weer op, motor starten en wegrijden.

Het volgende dat ik me herinner is het feit dat ik een gat in mijn spijkerbroek heb – alsmede in mijn knie – en dat de voorvork van mijn gemotoriseerde tweewieler lichtelijk ontwricht is. Tijdens het afzetten om weg te rijden is mijn voet op het gladde wegdek weggeschoten en boem daar lag ik.

Mijn reisgenoot wringt het stuurhuis zo goed en zo kwaad als het gaat terug in model. Bij de apotheek kopen we wat snelverband en bij de Big C (grote supermarktketen) koop ik voor een paar knaken een nieuwe spijkerbroek. We willen natuurlijk niet dat aan het einde van de dag de verhuurder merkt dat er iets met de scooter gebeurd is (of met mij).

Financieel kom er met € 10,- in totaal vanaf, maar ’s avonds terug in het hotel bedenk me: “dit had ook veel erger af kunnen lopen….”

Ben ik verzekerd?

Stel nou dat ik naar het ziekenhuis had gemoeten. Wat dan? Stel dat de scooter total loss was, was ik daar dan voor verzekerd? Of als ik ben betrokken bij een ongeluk dat niet mijn schuld is?
scooter rijden in Azië voorwaarden apsara hostel Cambodja

Check sowieso even voordat je tekent en wegrijdt bij je plaatselijke verhuurder, onder welke voorwaarden je je scooter huurt. Want scooter rijden in Azië is leuk, maar doe het wel verstandig. Zoals je op het roze formulier – dat ik in Cambodja bij een verhuurder ontving – ben je als bestuurder vrijwel altijd de Sjaak. De rijke Westerling mag dokken wanneer er stukken zijn of als de motor gestolen wordt.

Daarom is het zeker zo belangrijk – ik weet het dat doet bijna niemand – de polis van je reisverzekering goed door te nemen. Hierin staat aangegeven of je wel of niet gedekt bent tijdens het scooter rijden in Azië en eventuele ongelukken die daar uit voort vloeien.

Dit dekt je verzekering (niet)

 • Wanneer je schade veroorzaakt met een gehuurde scooter dan bent je hiervoor NIET verzekerd bij je Nederlandse reisverzekering. Niet van je gehuurde motor of brommer maar ook niet van schade aan derden
 • Medische kosten in het buitenland kunnen gedekt zijn op een reisverzekering of zorgverzekering. De verzekering keert sowieso niet uit als blijkt dat je niet over een internationaal motorrijbewijs beschikt
 • De verhuurde scooters zijn zelden all-risk verzekerd. Alle schade die je veroorzaakt moet je zelf betalen, zelfs als het jouw schuld niet is
 • Wanneer je de mogelijkheid hebt om de schade af te kopen bij de verhuurder, check dan altijd even het eigen risico. Soms is dat zo absurd hoog, dat je bij wijze van spreke een nieuwe motor kunt kopen van dat bedrag

Scooter rijden in AziëTwee belangrijke zaken:

Brommer certificaat

Op de vraag; “Is mijn bromfietscertificaat geldig in het buitenland?” kan eenvoudig ja geantwoord worden. Ja, je brommercertificaat is geldig in het buitenland, maar….

Maar! In de meeste landen buiten Europa heb je een rijbewijs A nodig. Wat men – en jij – onder een brommer of scooter verstaat, is in Nederland een voertuig maximale cilinderinhoud van 50cc. In Azië – en elders op de wereld – zijn de scooters minimaal 100 cc. Je bromfietscertificaat is dan niet toereikend en heb je dus een rijbewijs A nodig.
scooter rijden in Azië Honda Dream II

Zo’n internationaal rijbewijs is dat nou echt nodig?

De vragen en antwoorden zie ik dikwijls genoeg op fora voorbij komen. Geruchten als “daar vragen ze in *vul in (Thailand, Bali, Cambodja….) toch niet naar”, zijn natuurlijk geen excuus het bewijs niet aan te schaffen.  Ga je scooter rijden in Azië dan heb je een internationaal motorrijbewijs nodig. Verhalen over medewerkers van de ANWB die op je internationale autorijbewijs ook het vakje voor de motor voor je aankruisen zijn zeker bekend. Daar kun je misschien een Laotiaanse verhuurder mee foppen. Je verzekering niet!

Voor alle duidelijkheid: Heb je in Nederland GEEN motorrijbewijs (categorie A), dan kun je – vanzelfsprekend – ook geen internationaal rijbewijs aanvragen.

Scooter rijden in Azië praktisch:

Azië Cambodja Sihanoukville

Hou zeker ook deze zaken in je achterhoofd en bedenk dan nog eens goed of je wel of geen scooter wil huren.

 • In verschillende landen in Azië rijden ze links. Een extra uitdaging!
 • Ken de verkeersregels (ook al zijn ze vaak onduidelijk)
 • Ben je er van bewust dat andere weggebruikers niet altijd even nauw nemen met de minimum snelheid, voorsorteren of inhaal gedragscodes. Wanneer je niet oppast wordt je zo van je sokken gereden
 • Pas ook op voor (straat)honden. Ze steken te pas en te onpas over. Voor je het weet heb je er een voor je wielen
 • Draag een helm
 • Drink geen alcohol als je nog moet rijden (lijkt een inkoppertje, maar je wil niet weten hoeveel mensen na een full moon party op de scooter naar het hostel stappen)
 • Maak een testrondje voordat je de huurovereenkomst tekent. Zijn er gebreken meldt dit meteen. Dit voorkomt gezeur en eventuele ongelukken
 • Oh, als je toch een testrondje maakt. Leer remmen!

Ga jij nog scooter rijden in Azië na het lezen van dit artikel? Of deed je dat al en liep het (niet) goed af?

Ik gebruik de woorden motor/brommer/scooter door elkaar, maar het gaat om alle voertuigen zwaarder dan 50 cc

Lees ook:

En dan gaat het mis! Onze roadtip Thailand begint op de spoedeisende hulp
Zo voorkom je malaria op reis
Dé inpaklijst voor elke man voor elke reis

twitterredditpinterestlinkedinmailby feather