Zoek
Sluit dit zoekvak.

Malaria voorkomen op reis, een kwestie van gezond verstand gebruiken

Een half jaar backpacken door Azië vergde me destijds de nodige voorbereidingen. Niet alleen het uitstippelen van de route, maar ook het aanschaffen van spullen en niet te vergeten inentingen. En dan nog de vraag; komen we in malaria gebieden?

Malaria, serial killer

Malaria veroorzaakt jaarlijks 550.000 doden. Doorgaans bereidt de gemiddelde reiziger zich niet goed voor. Deze infectieziekte kan toeslaan terwijl het ook gemakkelijk voorkomen kan worden. Het zal je verbazen maar zelfs in Nederland worden jaarlijks nog steeds malariagevallen geregistreerd. Een langdurig ziektebeeld is vaak het gevolg.

Beter voorkomen, dan…

Via reisverzekeraar Allianz Global Assistance ontving ik praktische tips om malaria te voorkomen.
Het zal je wellicht verbazen, maar niet het slikken van malariapillen is het meest effectief om malaria te voorkomen. Wat dan wel? Simpel. Niet gestoken worden!

Zo word je niet gestoken

malaria muggenspray

  • Neem muggenwerende middelen in je handbagage mee. Zo kun je meteen bij aankomst weren tegen de malariamug. Deze killers zijn  vooral in de avonduren actief.
  • Neem een spray met 40 % DEET, dan pas is het effectief.
  • Draag zoveel mogelijk kleding met lange mouwen en lange pijpen.
  • Breng de regelmatig muggenwerende middelen regelmatig aan.
  • Ga na zonsondergang op tijd naar binnen.
  • Slaap onder een goede (geïmpregneerde) klamboe. Zorg ervoor dat het muggennet de vloer raakt of onder het matras gestopt kan worden.
  • Slaap met de airconditioning en/of ventilator aan.

Laat je adviseren omtrent malaria

Voor onze trip naar Azië brachten we meermaals een bezoek aan de lokale GGD. Uiteraard kun je voor antwoorden op dergelijke reisvragen ook terecht bij travelclinic, je huisarts of een reisarts van een reisverzekeraar. Zij voorzien je graag van advies ten aanzien van de risico’s in de landen die je gaat bezoeken. Moet je altijd malariatabletten slikken? Dat hangt af van een aantal zaken, zoals: naar welk land je reist, of het landelijk of stedelijk gebied is, in welk jaargetijde je reist en hoelang je daar verblijft.
Op onze route bleven wij veelal in stedelijk gebied waardoor de inname van tabletten tot een minimum beperkt kon blijven (gelukkig).

Toch gestoken?

malaria EHBO
Malaria wordt veroorzaakt door de malariaparasiet, dat na een steek van de malariamug in je bloed terecht komt. Deze parasiet nestelt zich vervolgens in je lever en in je rode bloedcellen. Waar loop ik dan kans op malaria? Malaria komt vooral voor in landen onder de Kreeftskeerkring. De eerste symptomen zijn koorts en een belabberd gevoel. Voel je je niet goed, raadpleeg dan zeker een lokale arts. Juist artsen in malariagebieden herkennen de symptomen als de beste. Middels een bloedtest kan snel een de diagnose gesteld worden.

Malaria? Ontvang hulp op afstand

En dan blijk je malaria te hebben….
Neem contact op met de alarmcentrale van je reisverzekering. Samen met de lokale arts bekijkt men of de behandeling juist is. Daarnaast beoordelen ze of je fit genoeg bent om naar huis te reizen. Terug in Nederland zal je eigen huisarts de behandeling – indien nodig – overnemen.

Malaria komt niet vaak voor. Als je toch wordt getroffen, dan vergoedt de reisverzekeraar niet alleen de medische kosten maar geeft directe hulp. Het wereldwijde netwerk weet hoe ze snel moeten handelen als je besmet bent geraakt.

Thuis ziek worden 🙁

Hou nog wel even rekening met het volgende: De ziekte een incubatietijd van 40 dagen heeft. Veel getroffenen worden pas ziek als ze weer thuis zijn. Iets om te onthouden.

Wij zijn onze reis ongeschonden doorgekomen. Ben jij wel eens (door een malaria mug) gestoken?

➡️ Lees ook: Jetlag, is daar nu echt niets tegen te doen?

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

4 reacties

  1. Fijne en praktische tips! Ik wist eigenlijk niet dat de incubatietijd 40 dagen betreft. Best lang eigenlijk. Goed om te onthouden!

  2. Tegen dit soort ziektes kun je je nooit genoeg wapenen. Gelukkig wist ik na al die jaren alles wat hier staat al. Wist je ook dat je zelfs tot een paar jaar! na je reis nog malaria kunt krijgen? Ik schrok daar wel van. Iedere griep met koorts thuis dus in de gaten houden.

  3. Nooit geweten dat malaria zich na zo’n lange tijd nog kon openbaren. Voor mijn reis naar Zuid-Afrika heb ik heel erg getwijfeld of ik wel malariapillen wilde slikken aangezien ik ondanks het gebruik van deet etc altijd wel een keer gestoken word. Uiteindelijk heb ik het toch maar wel gedaan. Gelukkig heb ik (tot nu toe) nergens last van 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *