Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Jetlag, is daar nu echt niets tegen te doen?

Vliegen vanaf Belgie Duitsland

Grrr, een jetlag

‘Wie ver reist, kan veel verhalen’ luidt een bekend gezegde. Met verre reizen gaan ook lange vluchten gepaard. Je doorkruist verschillende tijdzones, de biologische klok loopt niet synchroon met de bestemming. Gevolg: je loopt kans op een jetlag. Vervelend, want zo geniet je niet optimaal van je reis. Met deze tips help ik je een jetlag te voorkomen of in ieder geval te verminderen.

Voor vertrek

  • Vluchttijden: Ideaal is het wanneer je tegen het eind van de middag, begin van de avond op de eindbestemming arriveert. Je slaapt simpelweg de vermoeidheid direct weg. Zeker wanneer je met kinderen reist, is de ideale oplossing.
  • Voorbereiding: Een goed begin is het halve werk. Voorkom stress, pak je bagage niet op de dag van vertrek pas in en ruim voldoende tijd in om op de luchthaven te komen.
  • Tijd verzetten: Stel de tijd op je mobiele telefoon bij vertrek reeds in op de tijd van het reisdoel. Zo raakt je alvast gewent aan de tijdzone van je eindbestemming.

Onderweg

  • Drank: Een van de belangrijkste oorzaken van een jetlag is uitdroging. Drink daarom voldoende water gedurende de vlucht. Alcohol en cafeïne houdende dranken slaat je beter tijdens de vliegreis af. Ze veroorzaken uitdroging en slapeloosheid.
  • Spijs: Over de kwaliteit van vliegtuigmaaltijden lopen de meningen uiteen. Eet sowieso niet te veel en hou er rekening mee dat proteïnerijke maaltijden je wakker houden.

Op de plaats van bestemming

  • Do as the locals do: Ga na landing direct mee in het ritme van uw bestemming. Onderdruk je slaap, ga niet overdag naar bed.

Nog een laatste weetje

Handig om te weten: Grofweg geld de regel dat het lichaam een dag gewenning nodig heeft per uur tijdverschil. Bij verre reizen richting Azië of verder is het verstandig de eerste dagen niet teveel in te plannen.

Tenslotte zijn er ook bronnen die beweren dat lichttherapie de oplossing is

Hoe pak jij je jetlag aan?

Meer Inside Information:
Wat te doen tijdens een lange vlucht?
Zo voorkom je malaria op reis
Dit gebeurt er met je aangebroken hotelzeep en het zal je verbazen!

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *