China, is groot, heel erg groot. Nederland past met gemak zo’n 250 keer in het Hemelse Rijk. Kiezen wat de mooiste plekken van het land zijn, is bijna ondoenlijk, maar ik waag een poging.

Beijing – Omgeving Verboden Stad

China_Beijing
In het jaar 2000 mocht ik de Verboden Stad voor de eerste maal met eigen ogen aanschouwen. Het complex met ontelbaar veel hallen en paviljoenen, prachtige statige marmeren trappen en gele daken… Wauw! Wat ik echter nog mooier vond, was een (flinke) wandeling om het 720.000 vierkante meter grote complex heen. Het leven zoals het is, de Chinees van alledag, zo dichtbij de Westerse toerist en tegelijkertijd er ook zo ver van af.

Shānhǎiguān – Grote Muur

China Shānhǎiguān
De Chinese Muur spreekt bij eenieder tot de verbeelding. En ja, de stukken die je kunt bezoeken in het land zijn pretty amazing, maar wacht maar tot je in Shānhǎiguān komt. Hier eindigt (of begint, het maar hoe je het wilt bekijken) de Chinese Muur in zee. Het is misschien niet het meest authentieke stuk van het bouwwerk, maar man, imposant is het zeker.

Mooiste plekken in China: Zhōuzhuāng

China Zhōuzhuāng
Zhōuzhuāng, bezocht ik om de hectiek van Shanghai even achter me te laten. Een ’typisch’ Chinees dorpje, bestaande uit schitterende boogbruggetjes over smalle kanalen, eeuwenoude huisjes en een klein theater/operagebouw. Een plekje geliefd bij Chinese toeristen, nog redelijk onbekend bij de Westerse reizigers.

Pǔtúo Shān

China Pǔtúo Shān
Nog zo’n fijne escape in de omgeving van Shanghai, Pǔtúo Shān. Op dit eiland geniet je van serene kloosters en zandstranden (ja echt!) Je struikelt er over de monniken, die er één van de vier heilige boeddhistische bergen van China komen beklimmen. Nu ik dit typ, krijg ik spontaan heimwee naar dit kleine eiland aan de Oostkust van China.

Xiàhé

China Xiàhé
Heb je net als ik niet de tijd/middelen om naar Tibet te reizen, Xiàhé is the best next thing. Het is een bijzondere plek te zijn en trekt tal van pelgrims aan. Ik vond het Labrang klooster, één van de belangrijkste (en grootste) Tibetaanse kloosters buiten Tibet, adembenemend. Tevens liep ik met gelovige Boeddhisten de ‘kora’ (pelgrim route) om het klooster heen. Wat een ervaring!

Wat vind jij de mooiste plekken in China, die je ooit bereisde?

➡️ Lees ook: De mooiste plekken in Zuid China

Tags: china
twitterredditpinterestlinkedinmailby feather