Zoek
Sluit dit zoekvak.

Fietsen in Beijing | Slingerend door de hutongs van de Chinese hoofdstad

China fietsen in beijing

There are nine million bicycles in Beijing‘ aldus zangeres Katie Melua. We hebben ze niet geteld toen we gingen fietsen in Beijing, maar een boel waren het er zeker.

Drukte bij de drumtoren

Het is druk. Erg druk. Niet gek, want we staan voor een bezienswaardigheid uit 1272. Dat willen natuurlijk meer mensen met eigen ogen aanschouwen.

Met ons hoofd in de nek turen we 46 meter omhoog. Een steile trap leidt naar de top van de beroemde drumtoren in de Chinese hoofdstad. In vroeger tijden was het tromgeroffel een teken van het openen en het sluiten van de stadspoorten. De stad die nu om de paar maanden uit haar snelwegen netwerk barst, heeft anno nu, waarin iedereen een mobiele telefoon of smartwatch heeft, met daarop een tijdsaanduiding, geen drums meer nodig. Het zou handig zijn om er onze gids er wellicht mee op te roepen, die wat aan de late kant is.

Zouden we even de vele trappen naar boven bedwingen, alvorens te gaan fietsen in Beijing? We hoeven er niet lang over na te denken, want als een duiveltje uit een doosje, staat plotsklaps een slungelige jongen met een sluike lok zwart haar voor zijn ogen, voor ons. Tijd om op de pedalen te gaan.

China drumtoren Beijing

Fietsen in Beijing: Hutongs

In het mandje van de roestige fiets wipt op de oneffen paden de rugzak zo nu en dan onverhoopt omhoog. In de hutongs van de stad – de oude volkswijken – weet je overigens nooit wat voor obstakel je te wachten staat. Een oude dame die met haar knokige vingers een gekromde wandelstok vooruit steekt, ten teken dat ze graag van de ene siheyuan (courtyard – compound) naar de andere over wil steken. Enthousiaste kinderen, gehuld in schooluniform, achter een vlieger aan rennen door de smalle straten van de stad. Of een krakkemikkige bakfiets die piepend en krakend halt houdt om een winkeltje te bevoorraden.

Fietsen in Beijing en zeker door de hutongs is nooit saai. Onze gids houdt het tempo er goed in. Met een luid kling-klong geeft onze fietsbel hem te verstaan, dat we meer tijd nodig hebben om alle indrukken te verwerken tijdens de rit. Meer tijd om te genieten van de locals om ons heen. Onszelf verwonderen over het feit dat geen een deur hetzelfde lijkt. Een vluchtige blik werpen op het leven dat zich in de siheyuans afspeelt.

Even halt houden bij de verkoopster die op haar telefoon een spelletje speelt en haar winkel, die zich voor het grootste deel op de stoep bevindt, bezoeken. Die aardige man met zijn prachtige sik, die iets ondefinieerbaars op een stokje verkoopt, wat klandizie gunnen. Proeven van het leven in de hutongs.

China hutongs Beijing China hutongs Beijing China hutongs Beijing

Houhai Lake

Kunstmatig aangelegd of niet, Houhai Lake is adembenemend mooi. Eigenlijk zijn het drie meren, waarvan Houhai de grootste is. ‘Een plek waar voor de revolutie voornamelijk keizers en aristocraten woonden,’ legt de gids uit. ‘Wanneer de avond valt, verdwijnt de rust,’ voegt hij er aan toe. ‘Let maar op als we een stukje verder zijn gereden.’

Eenmaal de fietst op slot gezet ter hoogte van de Yindingqiao Bridge snappen we direct wat hij bedoelt. Koffietentjes, tentjes met liveoptredens en talloze restaurantjes domineren ter hoogte van deze brug het straatbeeld. Westerlingen en Chinezen weten de weg naar dit uitgaansgebied goed te vinden en vermaken zich er opperbest.

Wij trappen een klein stukje verder en schuiven aan, aan een keukentafel in een piepklein vertrek in een goed onderhouden siheyuan. De tafel vol met dampende, heerlijk geurende, vers bereide schalen met Chinese gerechten. Wat een perfecte afsluiter van een middag fietsen in Beijing.

Je ziet het goed, op de foto resten enkel wat restjes van de overheerlijke maaltijd. Na een paar uur op de pedalen lag de prioriteit bij smullen, niet bij fotograferen.

China Houhai LakeChinees eten

Fietsen in Beijing praktisch:

Fietsen in Beijing is een absolute aanrader. Ben je in de Chinese hoofdstad en heb je tussen het bezoeken van alle bezienswaardigheden een paar uurtjes over, stap op de pedalen en geniet.

  • Onze 3-uur durende tocht door de Chinese hoofdstad werd georganiseerd door Tiara Tours (als onderdeel van een reis per Trans Mongolië Express).
  • De route voert je onder andere langs de Drum Tower, Di’anmen street, Beihai park en de Yindingqiao Bridge bij Hohai Lake.

fietsen in Beijing

Meer Beijing:

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *