Zoek
Sluit dit zoekvak.

Verboden Stad Beijing | Wist jij dit over het voormalig paleis?

Verboden Stad Beijing China

verboden stad-beijing china
Dat de Verboden Stad in Beijing de plaats was van waaruit de Chinese keizers van de Ming- en de Qing-dynastie hun rijk bestuurden, wist je waarschijnlijk wel. Dat het indrukwekkende complex stamt uit in 1422, misschien ook nog wel en het UNESCO werelderfgoed is (sinds 1987). Maar de volgende zaken wist je waarschijnlijk niet over deze bezienswaardigheid in de Chinese hoofdstad.

❀ De Verboden Stad, heette oorspronkelijk de Paarse Verboden Stad

Toen in de 15e eeuw de Chinese hoofdstad van Nanjing zich verplaatste naar Beijing. De Chinese benaming voor het complex waar leiders, hoogwaardigheidsbekleders en overheidsinstanties zich vestigden kreeg de naam Zijin Cheng. Hetgeen letterlijk vertaald Paarse Verboden Stad betekent. De kleur paars is een verwijzing naar de lucht, het heelal, het sterrenstelsel/sterrenbeeld waarmee de keizer wedijverde. Zijn paleis was immers hemel op aarde.

❀ Waarom de daken geel zijn in de Verboden Stad

Alle daken zijn geel. Waarom? Geel is de kleur van de keizer.

❀ Meer dan alleen Mao

Boven de Poort van de Hemelse Vrede, hangt het enorme portret van wijlen leider Mao. Hij is echter niet de enige die zichzelf op dergelijke wijze presenteerde aan de inwoners van de stad. Ook Sun Yat-Sen and Chaing-kai Shek lieten zichzelf portretteren en spijkerden zichzelf aan de toegangspoort van de Verboden Stad.

❀ Krassen uit het verleden

Op de vele enorme bronzen (water)potten op het terrein, zie je krassen staan. Tijdens oorlogstijden, slepen soldaten er hun bajonetten aan. Eeuwig zonde!

❀ Verboden Stad, verboden Starbucks

Aan het begin van het nieuwe millennium, opende de Amerikaanse koffiegigant haar deuren in het Chinese erfgoed. Hoewel de meningen over de komst van deze koffietent omstreden was, leken veel toeristen er geen problemen mee te hebben. Sterker nog, velen konden een vertrouwd bakkie pleur wel waarderen. De chinezen zelf waren minder enthousiast. Een petitie om de welbekende keten weg te krijgen, bleef dan ook niet uit. In 2007 sloten de deuren.

❀ Net als in de film

De Verboden Stad schitterde in vele film, waarvan The Last Emperor (1987) de bekendste is. Het complex schitterde reeds in 1918 al op het witte doek. De naam van film, hoe toepasselijk, was The Forbidden City.

❀ Leeg

Het complex met (oorspronkelijk) 999 gebouwen en respectievelijk 9.999 kamers – het getal negen staat in de Chinese numerologie voor volheid – is behoudens de  hoofdgebouwen, vrijwel helemaal leeg. De Chinese keizers verzamelden vele eeuwen kunst en herbergden het in de Verboden Stad. Toen de rellen in China uitbraken, trachtten Nationalisten de voorwerpen uit handen de houden van eerst de binnenvallende Japanners en later van de communisten.

Nadat laatstgenoemden de burgeroorlog wonnen, werd de collectie in allerijl naar Taiwan gebracht, waar de topstukken sinds 1965 te bewonderen zijn in het National Palace Museum in Taipei.
toegangspoort Verboden stad Beijing China China leeuw draak pot verboden-stad-beijing-7 verboden-stad-beijing-8 verboden-stad-beijing-9 verboden-stad-beijing-10 verboden-stad-beijing-11 verboden-stad-beijing-12 verboden-stad-beijing-13 verboden-stad-beijing-14
verboden-stad-beijing-15

Meer China:

4 x Chinese Muur
5 x doen in Dandong, Noord-Korea’s beruchte buur
Per boot naar picture perfect Putuo Shan

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

3 reacties

    1. Vreemd om een dergelijke reactie van iemand van een warme, vrolijke en toekomstgerichte school te ontvangen die naar eigen zeggen staat voor kwaliteit en betrokkenheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *