Zoek
Sluit dit zoekvak.

Chinese Muur – van superdrukke stukken tot een onbekende parel

Chinese Muur

Je hebt de Chinese Muur en de Chinese Muur

Chinese Muur Mutianyu
Chinese Muur, Lange Muur, the Great Wall of China, Cháng Chéng, hoe je het bouwwerk ook noemt, imposant is het. Een muur dwars door het land om vijandelijke stammen buiten het Chinese rijk te houden. In de loop der eeuwen belaagd, beschoten, afgebrokkeld en wederopgebouwd. Prijkend op de UNESCO werelderfgoedlijst een must voor iedere reiziger die naar dit hemelse rijk reist.

Eerste kennismaking met de Chinese Muur | Badaling

Chinese Muur Badaling
In het jaar 2000 spendeerde ik een volle week in de Chinese hoofdstad, Beijing. Een bezoek aan het wereldwonder mag vanzelfsprekend niet ontbreken tijdens deze citytrip. Badaling, ligt het dichtst bij de stad, op ongeveer 80 kilometer.

Door de ligging is het tevens het meest/drukst bezochte en bekendste deel van het bouwwerk. Amper een paar stappen op de eeuwenoude uitgesleten stenen trap gezet, vind ik het al geweldig hier te zijn. De stenen draak slingert zich over de steile bergen voor me uit. Te bedenken dat de gehele lengte zo’n 6.000 kilometer bedraagt, maakt het dat ik me ineens heel klein en nietig voel. Wachttoren na wachttoren passeer ik, een gelukzalige glimlach steeds op mijn gezicht.

Daar ben ik weer | Mutianyu

Chinese Muur overview
Een jaar later – 2001 – stap ik met mijn mams op de Trans Mongolië Express. We treinen samen vanuit St.Petersburg via Moskou en Mongolië naar Beijing. Mijn moedertje stond nog niet op deze stenen kolos, dus opnieuw maak ik een rit naar de Chinese Muur, dit keer naar Mutianyu.

Badaling wordt met het jaar drukker, Nederlandse reisorganisaties raden zelfs met klem af dit stuk te bezoeken. Gelukkig is het bij Mutianyu een stuk rustiger. Alhoewel rustig een zeer relatief begrip is in het drukbevolkte China. Mijn mama is reumapatient maar laat zich op de eeuwenoude trappen van dit wereldwonder niet kennen. Voor de terugweg kiezen we de kabelbaan.
In 2005 & 2006 stond ik nogmaals op deze plek, wat een machtig stuk China!

Hoi Oude Draken Kop | Shanhaiguan

Shanhaiguan China
Het jaar 2003 stond in het teken van mijn half jaar backpacken in Azië, China sloeg ik daarbij uiteraard niet over. Vanuit Beijing, treinde ik via Běidàihé naar Shānhǎi Guān. De plek waar de Chinese Muur de Bohai zee raakt. Het begin – anderen zeggen – het einde van het bouwwerk. Een handvol Chinese touristen beklimmen dit gedeelte van muur. Wat een ontzettend gave plek! Helaas, geen foto’s van mijzelf. In de oertijd van 2003 gebruikte ik nog een analoge camera en elke klik kostte geld. Geld dat van mijn reisbudget afging, zodoende niet te veel foto’s.

Grensgeval | HuShan

Hushan China
Op ongeveer 25 kilometer buiten Dandong ligt langs de Yalu rivier, de grens tussen China en Noord-Korea, een deel van de Chinese Muur. Dit gerestaureerde en steile gedeelte is het meest Oostelijke deel van de kilometers lange muur.
Na een reis begeleid te hebben in Noord-Korea doe ik samen met mijn groep, het voor tot dan toe onbekende deel van de Chinese Muur aan. Na in de loop der jaren op verschillende plekken op het monument te hebben achtergelaten, is dit toch wel een hele speciale plek. De Yalu rivier is hier krap een kilometer breed, de DPRK lijkt zo dichtbij. In feitelijke afstand is dat ook zo, maar in werkelijkheid zo onbereikbaar.

Chinese Muur Praktisch:

  • Aangezien alle te bezoeken delen van de Chinese Muur buiten de steden liggen, is een bezoek met een georganiseerde excursie of een taxi de beste optie.
  • Voor alle door mij bezochte delen, dient entreegeld betaald te worden.

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *