Zoek
Sluit dit zoekvak.

Dandong, wat te doen op de grens met Noord-Korea?

Er zijn maar weinig plekken waar je Noord-Korea bijna aan kunt raken, maar nog altijd in een ander land verkeerd. Voor velen dé grens tussen China en zijn beruchte buur is de plaats Dandong. En dit kun je er doen.

Dandong, op de grens met Noord-Korea

Dandong ligt niet in Noord-Korea maar in China. Echter wanneer je kijkt naar wat de stad uitstraalt, lijkt het wel of de DPRK de enige bron van inkomsten is voor de handelaren van de stad. Munten uit Noord-Korea, vlaggen, postzegels en zelfs (replica) speldjes met Kim Il Sung en Kim Jung Il erop. Restaurants luisterend naar de naam Pyongyang waar serveerster in traditionele kledij de gasten bedienen, het is er allemaal. Ik spendeerde een ruime dag in deze nederzetting en ontdekte dat er meer is dan de Koreaanse prullaria.

Dandong Hushan scenic

Beklim de Chinese Muur

Chinese Muur? Yep. Dé Chinese Muur. Op ongeveer een half uur rijden vanuit het centrum tref je een stuk van de Chinese Muur. Dit gedeelte werd opnieuw opgebouwd, nadat het in het begin van de 20e eeuw werd gebombardeerd. Persoonlijk vind ik het iets te over-geconstrueerd, maar zeker een fraai stuk om dit enorme bouwwerk (dat NIET vanaf de maan te zien is, dat is een fabeltje) te bewonderen en/of te beklimmen. Bovendien ben je op dit stuk China slechts 2 stappen van Noord-Koreaanse grens vandaan, hoe raar is dat?
➡️ Lees over meer plekken waar ik de Chinese Muur bezocht in dit artikel

Dandong Chinese_Muur_Hushan

Maak een boottocht op de Yalu rivier

Okay, over de boottocht het volgende. Dat is normaliter een rustig tochtje. Her en der komen er soldaten naast je varen die sigaretten van je willen of juist iets willen verkopen. Mijn tocht verliep een klein beetje anders… Een notitie uit mijn reisdagboek;

“…..blijkbaar heeft de gids voor de reguliere boot geen tickets kunnen krijgen. In plaats daarvan maken we een tocht in een speedboot (reddingsvest verplicht). De man aan het roer vindt het nodig capriolen daar mee uit te voeren, totdat iedereen begint te gillen en de gids hem vriendelijk doch dwingend maant er mee te stoppen…”

Aangezien ik in overleven modus stond, zul je begrijpen dat ik, helaas, geen foto’s heb genomen tijdens deze barre tocht.

Bezoek de brug tussen Dandong en Noord-Korea

Dandong Yalu River Broken Bridge
Vanuit mijn hotel – het Zhonglian Hotel – kijk ik zo op de brug. Of eigenlijk, een halve brug. De voormalige friendship bridge werd gedurende de Korea oorlog gebombardeerd. De helft aan de Chinese zijde staat nog immer fier overeind, aan de Noord-Koreaanse kant, rest een gapend gat. Voor een paar RMB loop je tot je – letterlijk – niet verder kunt. Bijzonder.
➡️ Op mijn kamer in het Zhonglian Hotel trof ik ook iets bijzonders, lees maar

Bezoek het oorlogsmuseum van Dandong

Voor een kijkje in de geschiedenis omtrent de Korea oorlog gezien door Chinese ogen, bezoek je het oorlogsmuseum of zoals het officieel voluit heet, The Museum to Commemorate the War to Resist American Aggression and Aid Korea. Niet alleen een blik op de Korea oorlog wordt tentoongesteld, ook Chinese propaganda gedurende de tijd dat de grote roerganger Mao aan de macht was. In de ’tuin’ (lees betonnen terrein) tref je bovendien allerhande oud militair materiaal zoals tanks en vliegtuigen.

Eet hotpot

Restaurants tref je in Dandong te kust en te keur. Zoveel dat ik simpelweg niet kon kiezen. Ik vroeg mijn gids om raad, die raadde me Xiaoguang Hot Pot Dandong Shop aan, vlakbij mijn hotel. Een advies dat ik graag doorspeel, want het was heerlijk! En spoel het geheel weg met een Yalu biertje.
Dandong Yalu bier

Dandong praktisch:

  • Dandong is goed bereikbaar. Vanuit diverse grote steden in China rijden (nacht)treinen naar deze grensstad. Je kunt ook de langeafstandsbus pakken (geen aanrader) of het vliegtuig. Bovendien trein je van hieruit zo Noord-Korea binnen (wel vooraf visum en tour regelen)
  • Ondanks dat de stad veel Koreaanse invloeden en bezoekers (zakenlui) kent, is de spreektaal Manderijn Chinees. Echter velen spreken eveneens een mondje Koreaans.

➡️ Vanuit Zuid-Korea naar de buren gluren? Boek een tour naar de DMZ.
.

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

6 reacties

  1. Ik had eerlijk gezegd nog nooit van Dandong gehoord, maar het lijkt me wel een bijzondere stad. Bijzonder dat je er ook de Chinese muur kunt bezoeken en zo dicht bij Noord Korea bent. Wat een bizar land is dat toch. Ik ben niet echt fan van de hotpot. Na mijn reis door China heb ik geen vlees meer gegeten. Ik was meteen genezen 😉 .

  2. Wat een bijzondere bestemming. Vooral die brug die maar half overeind staat, lijkt me heel bizar.

    En hotpot: lekker!

  3. Nooit van gehoord, maar klinkt heel bijzonder. China heb ik nooit bezocht, maar ben er heel benieuwd naar!

  4. Wat bijzonder om zo dicht bij NK te komen dat het er zelfs op lijkt! Enne, hotpot…ja dat kan erg lekker zijn

  5. Kende deze plek helemaal nog niet. Wel bizar dat dit zo dicht bij Noord Korea ligt. Heel Noord Korea lijkt mij bizar en toch zou ik het is een keer willen bezoeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *