Zoek
Sluit dit zoekvak.

Putuo Shan is het China waar we allemaal van dromen

‘Putuo Shan is het China waar we allemaal van dromen, het China zoals we dat zien op ansichtkaarten of in coffee-table books. Tempels, pagoda’s, bruggetjes, nauwe straatjes, vissersbootjes, kunstenaars en monniken. Op Putuo Shan lijkt de hectiek en chaos van de moderne Chinese steden mijlen ver weg.’ Vrij vertaald naar de Lonely Planet reisgids China.

Van Shanghai naar Putuo Shan

Na een zeer tof verblijf in Shanghai koop ik een ticket voor de nachtboot van Shanghai naar Putuo Shan. Wat ik lees in de Loney Planet, maakt me nieuwsgierig naar deze bestemming in de Chinese Oostzee.

Ik weet het. Ik vraag het mezelf ook af. Waarom kies ik voor de nachtboot? Zeker na mijn avontuur op de aftandse ferry die me naar Shanghai bracht (dat verhaal lees je hier). Miss cheapass – that’s me – boekt de goedkoopste klasse en mag plaats nemen in een 12-persoonshut. Gezellig. De bedden staan zo opgesteld dat het gelukkig niet zo’n massaal gevoel geeft. Aan boord is nul vertier. Op tijd naar bed.
Putuo Shan strand

Ziek

07.30 uur sta ik op de kade en zet voet aan wal op Putuo Shan. Na een week in de stad verheug ik me op een wat relaxen op het strand. Het One Hunderd Step Beach & One Thousand Step Beach liggen idyllisch te wachten om er mijn voetstappen in achter te laten.

Mijn lijf besluit echter anders. Mijn darmen houden me in het hotel(letje) en de toiletpot gekluisterd. Kleine tegenvaller. Ik vul mijn dag en mijn lege maag met groene thee en digestive biscuit. Morgen weer een dag.

Een nieuwe dag op Putuo Shan

Reeds meer dan 24 uur op Putuo Shan en nog niets van het eiland gezien. Mijn dieet heeft geholpen. Ik ben klaar voor wat sightseeing. Over het hele eiland rijden voor weinig geld minibusjes die je van tempel naar klooster rijden en van strand naar kabelbaan.
Putuo Shan kabelbaan

Huiji Tempel

Putuo Shan hoogste punt
De kabelbaan brengt me naar het hoogste punt van het eiland. In het Huiji tempelcomplex kijk ik mijn ogen uit. Dit is geloven hard core style. Pelgrims die een heel ritueel uitvoeren tijdens de trap bestijgen. Drie passen, Knielen, Buigen. Drie passen, Knielen. Buigen. Drie passen… De dames die dit ritueel uitvoeren – ja het zijn vooral dames – aanbidden de op Putuo Shan alom aanwezige Godess of Mercy. Het is een indrukwekkend schouwspel dat zich op de (voor mij) weg naar beneden afspeelt.

Fanyin Cave

Putuo Shan hangende tempel
Deze kleine tempel, eveneens gewijd aan Guanyin (zoals de Godess of Mercy in het Chinees heet) is architectonisch gezien is bijster interessant of mooi. Het punt waarop het bouwwerk staat – of liever gezegd hangt – slaat alles: tussen twee rotsen ingeklemd boven de zee. Wanneer het vloed is (dat was het net niet toen ik er was) beukt het zilte water onder de tempel door, de rotswand binnen. Het Chinese bordje meldt: “I’ts like a thousand horses galloping.”
Nadeel: Het water onder de tempel is ontzettend smerig. De meeste Chinezen gooien dan ook doodleuk vanuit de tempel hun rommel in het water. Beetje jammer.

Puji Tempel

Ik onderbreek mijn bezoek aan de bezienswaardigheden even om in de haven alvast een kaartje te kopen. Morgen reis ik weer verder, naar Ningbo om precies te zijn. Vanuit de kleine terminal vang ik een glimp op van de idool van het eiland. Jawel, daar is ze weer, de Godess of Mercy. Met haar lengte van 33 meter staat deze gouden beauty de aankomende bezoeker al toe te lachen in de zon.
Putuo Shan Godess of Mercy
Het klooster is sereen en prachtig om te zien, zeker als je bedenkt dat het bouwwerk reeds uit 1731 stamt. Het klooster vormt tevens het ‘centrum’ van het eiland. Naast het religieuze bouwwerk zijn er nog twee winkelstraatjes.

Putuo Shan praktisch:

  • Putuo Shan is vanuit zowel Shanghai als Ningbo per boot bereikbaar. De dagboot doet er slechts een paar uur over.
  • Direct bij aankomst dient toegang betaald te worden om het eiland te mogen betreden. Voor sommige bezienswaardigheden betaal je een kleine toegangsfee
    entree tot het eiland

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *