Zoek
Sluit dit zoekvak.

Trans Mongolië Express naar Beijing – deel 3 China

Verboden Stad Beijing China

Ik bereis het laatste traject van de Trans Mongolië Express naar Beijing, derhalve is dit het laatste deel van mijn verslag van deze prachtige reis. Eerder nam ik je mee naar Rusland en Mongolië, in dit laatste deel, vertel ik over mijn belevenissen in China. Ook dit keer aangevuld met praktische zaken.

Trans Mongolië Express naar Beijing

De Mongoolse sneeuw verdwijnt voor de Chinese zon. De trein dendert dwars door de Gobiwoestijn. In de verte sjokt een kudde kamelen door het mulle zand. Vlak voor de grens werp ik nog een blik op de laatste gertenten aan de horizon. Ik maak me klaar voor het wachten. Het lange wachten.

Wachten duurt lang

De controle aan de Mongoolse grens gaat verrassend vlug. Een traject door een stuk niemandsland volgt.
“Allemaal uitstappen en de bagage meenemen,” dirigeert de Mongoolse provodnitsa (wagonbeheerster) bij aankomst in Erlian. Het loopt tegen 21.30 uur wanneer ik met mijn tas in een lange rij aanschuif. Terwijl elders het onderstel van de trein wordt gewisseld (China heeft een andere spoorbreedte dan Rusland en Mongolië), wacht ik totdat mijn paspoort en visum gecontroleerd worden.

Het nieuwe douanegebouw is zo nieuw, dat het zelfs nog niet helemaal gereed is. Passagiers hangen lamlendig uren op de blauwe plastic kuipstoeltjes, wachtend op een seintje dat men terug aan boord mag. Het wordt tien uur en daarna elf uur. Wachten, wachten en nog een wachten. Na middernacht gaan de deuren van het kersverse pand open en installeert iedereen zich weer in zijn coupé. Welterusten.

Beijing

Als ik de volgende ochtend wakker wordt, heeft de woestijn plaats gemaakt voor urban jungle. Rond de klok van 14.30 uur bereikt de trein haar eindpunt en rijden we het station van Beijing binnen. Gids Lucy is zo klein dat ik haar bijna over het hoofd zie. Zij zal me de komende dagen de highlights van de stad tonen.

➡️ Lees ook: Beijing voor beginners

Hoogtepunt

Amper voet op Chinese bodem gezet, spring ik op de fiets en verken de hutong (oude volkswijk) van de stad. Must-sees als de het Plein van de Hemelse Vrede, de Verboden Stad en de Tempel van de Hemel worden vanzelfsprekend niet overgeslagen.

https://www.instagram.com/p/BoLg0UbCgHE/

Op de laatste dag van mijn Trans Mongolië avontuur sta ik vroeg op, vandaag bezoek ik de Chinese Muur. Vanaf de parkeerplaats bij Mutianyu loopt het al steil omhoog richting de toegang tot het monument. Om mijn tijd optimaal op de muur te benutten, besluit ik de kabelbaan omhoog te nemen en te voet af te dalen. Het is nog rustig, sommige delen heb ik voor mezelf. Wat is dit de perfecte afsluiter van een heel bijzondere reis.

https://www.instagram.com/p/BoQbtI_Cw_o/
➡️ Lees ook deel 1 en deel 2 van deze fantastische reis

Tips voor de Trans Mongolië Express naar Beijing

Een reis per Trans Mongolië Express naar Beijing is een ervaring die je niet snel vergeet. Bedenk echter wel dat het geen reis is als andere bestemmingen. Een aantal zaken om rekening mee te houden:

Engels

Het maakt niet uit of je in een goedkoop hotel of in een deluxe 5-sterren accommodatie overnacht, Engels is nog altijd geen gemeengoed in China. Receptionistes, kamermeisjes en bediening bij het ontbijt, ze zullen je glazig aankijken wanneer je een woord met hen probeert te wisselen.

Stokjes

In China eet men met stokjes. Oefen thuis alvast of steek voor alle zekerheid bestek bij je.

Geblokkeerd

De meeste gangbare social media kanalen zijn in China geblokkeerd. Het is aan te raden een VPN aan te schaffen, wil je online actief blijven tijdens je verblijf in het land.

Eten

Shared dining is gemeengoed in China. De tafel wordt vol gezet met gerechten – al dan niet op een handige draaischijf – die voor alle aanwezigen bestemd zijn. Je bestelt dus geen eigen maaltje maar deelt alles met elkaar. Oh, de soep is voor het laatst. Die is bestemt om de gaatjes op te vullen.

Sta vroeg op

Wie de Chinese Muur wil bezoeken, vertrekt vroeg uit Beijing. Er zijn verschillende plekken om de Muur te bekijken. Zorg dat je niet later dan 09.00 uur op de plaats van bestemming bent, dan is het nog relatief rustig en hoef je niet uren in de rij te staan om vervolgens voetje voor voetje over het UNESCO monument te schuifelen.

https://www.instagram.com/p/BoTYgRACYfU/

Dit artikel verscheen eerder in reisvakblad Reisbizz november 2018

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

5 reacties

  1. Zo gaaf dat je dit gedaan hebt! Het lijkt me heel bijzonder om het op die manier, zo met de trein, te doen. Dat neemt niemand je meer af.

    1. Ook maakte ik de treinreis voor de 5e keer, het is elke keer weer ’the journey of a lifetime’, een absolute aanrader

  2. De transmongolie is iets wat mij geweldig lijkt als ik erover lees, maar als ik er over na ga denken lijkt het me niks voor mij, zo leuk vind ik lang in de trein zitten niet. Mongolië staat heel hoog op mijn bucketlist en China vond ik de vorige keer zo geweldig dat ik graag nog eens terug zou gaan. De Chinese muur vond ik ook echt een van de gaafste dingen ooit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *