Search
Close this search box.

Door het hart van China, mis dit programma niet op je tv

Door het hart van China

Ik heb er zin in! Op zondag 14 januari 2018 start de nieuwe VPRO-reisserie Door het hart van China. Fotograaf Ruben Terlou, kennen we nog van de eerdere China reeks, Langs de Oevers van de Yangtze. Samen met regisseur Maaik Krijgsman reist hij dit maal in 7 afleveringen van noord naar zuid in het immens grote China. Hij laat zijn voetsporen achter in de verdroogde steppen van Binnen-Mongolië en de tropische kust van Macau– en alles wat daar tussenin ligt.

Mijnen en woestijnen

Door het hart van China Inner Mongolia
In de eerste aflevering van Door het hart van China reist de fotograaf door de aanhoudende droogte in het Noorden van het land. Wegens klimaatverandering dienen Mongoolse herders en mijnwerkers het leven drastisch aan te passen. Ook al is groen gras ver te zoeken, de Op paardenraces en worstelwedstrijden worden steevast nog gehouden.

Door het hart van China: Dubbellevens

Een leven zonder smartphone. Zou jij het kunnen. Ik (denk ik) niet. In China is het niet anders. Leven zonder mobieltje is in de grote stad zo goed als onmogelijk geworden. Behalve dat je met het kleinood belt, gebruikt de Chinees het tevens als pinpas, stadskaart, identiteitskaart en niet te vergeten om spelletjes op te spelen. Het belangrijkste van alles, je telefoon brengt je in contact met gelijkgestemden. Gay zijn en andere gays ontmoeten, is door de komst van de smartphone vereenvoudigd. Echter, hoe lang laat de overheid deze online vrijheid nog toe?

Een koelkast voor het hiernamaals

Deel drie van Door het hart van China brengt Ruben in de provincies Shanxi en Shaanxi. Op deze plek in China ontdekt hij hoe Chinezen omgaan met de dood. Het jaarlijkse Qingming-festival is het moment waarop alle Chinezen een offer aan het graf van hun overleden voorouders brengen. Alles zij aan gene zijde zich kunnen wensen in het hiernamaals, wordt geofferd. Papieren koelkasten en Lamborghini’s alsmede iPhones gaan in rook op. Op naar de geliefden in de andere wereld, dan de aardse.

Het rechte pad

Over het Taoïsme leert de kijker meer, tijdens het verblijf van Ruben in de bergen. Waar ontstond de Tao? Kunnen de monniken die op zoek zijn naar de waarheid, verlichting en naar zichzelf, het vertellen? Wat als je in China niet aan de maatschappelijke verwachtingen voldoet? Veel jongens die niet willen deugen, belanden op de grootste kungfu academie ter wereld. Hier leert men hen – pakweg 30.000 jongeren bij elkaar – kracht en discipline.

De K-straat

In Changsha neemt Ruben de overvolle ziekenhuizen onder de loep. Aangezien veel jongeren naar de stad trekken, zijn zorginstellingen te klein om allen die zorg nodig hebben deze te geven. Anderzijds, door de migratie blijven op het platteland ouderen over die zichzelf maar moeten zien te redden. Niet geheel verwonderlijk dat veel Chinezen komen in grote (financiële) problemen wanneer ze ziek worden.

Systeemvoetbal

Wint China in 2050 het Wereldkampioenschap Voetbal? Als het aan president Xi Jinping ligt wel. In Guangzhou woont Ruben de kampioenswedstrijd van Evergrande FC bij. Hoewel hij niet bepaald onder de indruk van het voetbaltalent Chinese voetbaltalent is, juicht hij uit volle borst met 60.000 fans mee de club voor de 7e keer op rij landskampioen wordt.

De plannen van Xi

Door het hart van China Macau
De reis door het hart van China is op het einde. Ruben sluit zijn trip af in – het nu nog lokaal bestuurde – Macau.
Macau is samen met Hongkong het enige deel van China met zelfbestuur en een zekere mate van democratie. De groeiende controle vanuit president Xi Jinping wordt dan ook met argusogen bekeken. Een politicus durft Ruben openlijk toe te vertrouwen dat George Orwells 1984 nabij is.

Niet vergeten: komende zondagen Door het hart van China

Ik zit de komende zondagen voor de buis, jij ook?
Meer info over deze reeks lees je na op deze site

Meer China:

Heerlijke Chinese Streekgerechten
Per boot naar picture perfect Putuo Shan
Langs de oevers van de Yangtze

header foto: Credits Joost van Herwijnen / VPRO

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

2 reacties

  1. Ik ben wel benieuwd, want China is een land met een compleet andere cultuur. Wij hebben het daar wel even moeilijk mee gehad. De onderwerpen die op de planning staan klinken interessant, dus ik ga zeker kijken!

    1. Hi Rieneke, je bent in China geweest? Welke plekken heb je bezocht? Alvast veel kijkplezier toegewenst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *