Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Weekend Amsterdam | Mis niets in slechts 3 dagen

Wat te doen in een weekend Amsterdam?

Reisschema weekend Amsterdam

Een weekend Amsterdam is altijd een goed idee. Of je nu met vriendinnen op pad gaat, je ouders meeneemt of met je lief eropuit trekt. De hoofdstad verrast keer op keer. Ben je nog nooit in Amsterdam geweest? Geen nood, hou dit reisschema bij de hand en mis niets.

De Groene Reisgids Nederland Michelin Lannoo boek Amsterdam

Weekend Amsterdam: Dag 1

Maak je op voor een volle eerste dag. We halen eruit, wat erin zit!

Ochtend

Waar kun nou het beste je weekend Amsterdam beginnen dan op de Dam? Het hart van de stad, de uitvalsbasis naar verschillende bezienswaardigheden en gezellige winkelstraten. Wat je ook aan de Dam treft, is het Koninklijk Paleis, de Nieuwe Kerk en de Beurs van Berlage.

Atlas op het Paleis in Amsterdam

Waan jezelf even Willem-Alexander of Maxima wanneer je door de zalen van het officiële ontvangstpaleis van onze koning dwaalt. Knijp jezelf even zachtjes om te beseffen dat vele hoogwaardigheidsbekleders tijdens talloze staatsbezoeken ook hier hun voetstappen hebben achtergelaten.

➡️ Boek hier alvast je ticket voor het Paleis op de Dam (incl. audioguide)

De Nieuwe Kerk (ja, er is ook een Oude Kerk) doet niet langer dienst als kerk, maar is een toffe plek in de stad waar vele tentoonstellingen op het gebied van kunst, fotografie en personen en culturen worden gehouden. Raadpleeg voor je komst naar de stad welke tentoonstelling er te zien en bestel alvast tickets, want het kan er soms erg druk zijn.

Ook de Beurs van Berlage heeft zijn oorspronkelijke functie niet meer. In de voormalige beurs worden (eveneens) tentoonstellingen gehouden en de indrukwekkende ruimte doet tevens dienst als evenementenlocatie.

De brasserie is voor iedereen te bezoeken, maar waar de meeste bezoekers voor komen is Tony’s Chocolonely Super Store. Entree is gratis, maar daarvoor moet je soms best een tijdje in de rij staan. Wat er te zien is? Te doen, zul je bedoelen. Hier maak je je gepersonaliseerde Tony-reep. Alle klassiekers zijn er vanzelfsprekend ook verkrijgbaar.

Weekend Amsterdam Tony Chocolonely

➡️ Onder begeleiding van een gids de belangrijkste bezienswaardigheden zien? Klik dan even hier.

Middag

Pak ergens op het Spui een goede lunch, zodat je genoeg energie hebt om verder rond te dwalen in Amsterdam.

Aanraders zijn het Rembrandthuis en het Joods Museum. In het Rembrandthuis ervaar je hoe Rembrandt ooit leefde. De plek waar hij bijna twintig jaar lang woonde en – natuurlijk ook – werkte. Jammer, dat hij wegens schulden het pand destijds moest verlaten.

➡️ Boek hier alvast je ticket voor je bezoek aan het Rembrandthuis en voorkom onnodig in de rij staan. Ben je gegrepen door zijn levensverhaal en zijn werk? Overweeg dan ook een bezoek aan het de Rembrandt Expierence Amsterdam.

In het Joods Museum leer je alles over het Joodse leven, vroeger, maar ook nu.

Avond

Na deze goedgevulde middag is het tijd voor een hapje. De Nieuwmarkt is daar in ideaal voor of trek naar de Jordaan. Of maak een avondrondvaart over de Amsterdamse grachten. Wil je er een feestje van maken op het water? Kies dan voor een zogeheten Booze Cruise.

Weekend Amsterdam Blue Sky Boat rondvaart Amsterdam

➡️ Uniek overnachten in Amsterdam? Wij sliepen een keer in een voormalig brugwachtershuisje. Aanrader! Je vindt ze op verschillende plekken in de stad. Lees hier onze ervaring.

Weekend Amsterdam: Dag 2

Op dag 2 van je weekend Amsterdam staan opnieuw musea en toffe plekken op het programma. Let’s go!

Ochtend

Geniet van een wandeling langs de grachten en de grachtenpanden en herenhuizen. Wandel door dit typische Amsterdamse straatbeeld naar het Museum Kwartier van de stad en breng een bezoek aan het Stedelijk Museum en het Van Gogh Museum.

Het Stedelijk Museum geeft je een inkijkje in de kunst ui 20e en 21e eeuw. Bekende namen, ongekend talent, de ene keer mooi en ontroerend de ander keer verwarrend.

Weekend Amsterdam Stedelijk Museum Museum Kwartier Nederland Noord-Holland

Middag

Na een ochtend in het museum door te hebben gebracht, kun je ervoor kiezen om nog even te blijven hangen, want het Stedelijk Museum heeft een goed restaurant om aan te schuiven voor de lunch. Leuker is wat boodschappen in te slaan en in het nabijgelegen Vondelpark te picknicken.

Door naar het Van Gogh Museum. Om heel eerlijk te zijn, niet ons favoriete museum in Amsterdam, maar absoluut een must-see voor iedereen die meer over deze Nederlandse schilder, zijn leven en zijn werk wil zien en leren.

➡️ Schaf hier alvast je entreeticket voor het Van Gogh Museum aan en wandel langs alle buitenlandse toeristen die nog geen kaartje hebben besteld.

Van Gogh Museum

Avond

Sluit je dag af in De Pijp en doe jezelf tegoed aan diner uit een van de vele wereldkeukens die hier vertegenwoordigd zijn.

Weekend Amsterdam: Dag 3

Time flies! Dag 3 van je weekend Amsterdam is een feit, maar je gaat nog niet naar huis zonder deze plekken in de hoofdstad te hebben bezocht.

Noord-Holland ansichtkaarten

Ochtend

Struin opnieuw langs de grachten, maar hou dit keer de richting van de Rozengracht aan. Een plek die absoluut niet mag ontbreken, is een bezoek aan het Anne Frank huis.

In het huis aan de Westermarkt hield Anne en haar familie zich twee jaar schuil tijdens de Tweede Wereldoorlog. Haar dagboek geeft een inkijkje hoe deze periode is geweest.

Geboeid door haar verhaal? Overweeg dan een Anne Frank tour, waarbij je langs verschillende plaatsen in de stad wandelt en een gids je nog meer vertelt over Anne, WOII en het achterhuis.

Weekend Amsterdam NDSM Mural Street Art Anne Frank

Middag

Slenter langs de Brouwersgracht en zoek een fijn plekje om te lunchen aan de Noordermarkt of op de gezellige Haarlemmerstraat of Haarlemmerdijk.

Neem achter het Centraal Station het gratis pontje naar de andere zijde van het IJ. Aanraders hier zijn het EYE Filmmuseum en de NDSM-werf met onder andere STRAAT.

STRAAT breng street art van buiten naar binnen. In de enorme hal sta je oog in oog met talloze grote werken. Gigantisch hoge murals in tal van thema’s. Wij houden ervan. Lees hier onze ervaring

Op de voormalige NDSM-scheepswerf is ook buiten de muren van STRAAT genoeg te beleven. In de IJ-hallen worden evenementen georganiseerd, er zijn tal van toffe horeca-plekken en je kunt er zelfs in een hijskraan slapen.

➡️ Lees ook: Amsterdam-Noord, de zonnige kant van het IJ

STRAAT museum

Avond

Geniet van de rust in de Plantagebuurt of doe juist het tegenovergestelde en dans de avond weg tijdens een concert in een van de vele zalen in de stad.

Weekend Amsterdam, dit is ook leuk (volgens locals)

Rijksmuseum zaal met mensenStreet art Amsterdam-Oost Platanenweg Wibautstraat Nederland OmniTravelerbrug

Meer stedentrip inspiratie

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Eén reactie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *