Zoek
Sluit dit zoekvak.

Wat te doen in Tilburg? | Tien toffe tips voor deze textielstad

Tilburg - Spoorpark

Wat te doen in Tilburg? Dat vroeg OmniTraveler zich jaren af. Voor een 1-jarige opleiding, een stage en daarna voor werk was een treinrit Breda – Tilburg v.v. dagelijkse kost. De plekken waar de studie of de collegae wachtten, daar draaide het om. De stad zelf, die werd geen blik waardig gegund. Toen was de stad misschien ook nog niet zo aantrekkelijk als deze nu is, want geloof ons. Een trip naar Tilburg is de moeite waard.

Wat te doen in Tilburg? Snuffel rond in de Spoorzone

Kom zeker met de trein naar Tilburg. Parkeren is, net als in andere steden of een ramp of geen goedkope aangelegenheid. Bovendien sta je wanneer je het station verlaat, direct in de Spoorzone.

“De Spoorzone: een 75 hectare groot gebied midden in de stad, aan het spoor en het station. Hier laten we zien hoe trots we als Tilburg zijn op ons verleden. Hier laten we oud en nieuw, ruig en verfijnd, wonen, werken en leven versmelten.” Website spoorzonetilburg.nl

En of de Tilburgers trots zijn. Neem nou de LocHal, een voormalige werkplaats direct naast het station die thans dienst doet als bibliotheek en centrum voor kunst, cultuur en ontmoeting. Zeker even binnenlopen als je de stad een bezoekje brengt.

LocHal Library interior design by Ossip LocHal Library interior design by Ossip

Op de plek waar in de jaren ’20 van de vorige eeuw werklui zich in het zweet werkten, is de Spoorzone nu een plek voor ontspanning. Behalve de LocHal staat de Spoorzone bol van de interessante horecazaken. RAW is daar een fijn voorbeeld van, maar reserveer zeker ook een keer bij Eetbar De Wagon, waar je dineert in een echte trein.

Verder is er altijd wel iets gaande. Een pand dat een nieuw leven krijgt, een festival of een ondernemer die deuren van een innovatieve zaak opent. De Spoorzone verveelt je zeker niet.

Psssst: En breng zeker ook een bezoek aan Doloris’ Meta Maze en rooftopbar

Wat te doen in Tilburg

Slenter door het Spoorpark

Vanaf het station is het slechts een paar minuutjes lopen naar het Spoorpark. En geloof ons, hier wil je (ook) heen. De oude overslagplaats van Van Gend en Loos is nu een groene oase in de stad. Beklim de Kempentoren voor een fenomenaal uitzicht over de stad, sla je picknickkleedje uit op het gras of schuif aan bij het restaurant in het park.

Wist je trouwens dat je er ook kunt blijven slapen? Wij logeerden een nachtje op stadscamping Tilburg. Aanrader!

Kempentoren Spoorpark TilburgStadscamping Tilburg

Wat te doen in Tilburg? Speur naar street art

In de Brabantse steden Breda en Eindhoven struikel je bijna over de street art. In Eindhoven is de Berenkuil een gekend fenomeen en het Bredase initiatief Blind Wall Galleries begroette onlangs haar 100e mural in de stad.

Tilburg lijkt intussen ook de smaak te pakken te hebben. Op meer en meer plekken sieren grote en kleinere kunstwerken de muren. Enthousiast geworden? Check dan dit artikel, hierin staan maar liefst 35 werken vermeld, inclusief route.

Wat te doen in Tilburg Street art Vincent van Gogh

Wie Tilburg zegt, zegt kermis

Al zolang als wij het ons kunnen herinneren vindt de Tilburgse kermis plaats in de laatste volle week van juli. Altijd in de zomervakantie, (bijna) altijd lekker weer. Niet minder dan tien dagen lang staat alles in het teken van zwieren, zwaaien en rondjes draaien. De kermis kronkelt zo’n vijf kilometer door de stad heen. Hopelijk heb je geen problemen met keuzes maken, want er wachten zo’n 250 attracties op je.

Behalve een rit in de botsauto’s of rondje in de zweefmolen is het ook tien dagen feest in de horeca en de befaamde biertent, waar de hollandse hits hoogtij vieren

Tilburgse kermis

Pak een terrasje in de Piushaven

Op loopafstand van het station en het centrum van de stad zal de Piushaven je vast en zeker doen verrassen. De grootste stadshaven van Brabant was ooit een industriehaven. Dat zou je nu niet meer zeggen als je over de kades loopt. Wonen, werken en watersport is nu het credo. En uitgaan. Geniet van de zonnestralen op een van de vele terrassen en van een goed bord eten.

In de buurt zette de 11 leukste zaken hier alvast voor je op een rijtje.

Tilburg - Piushaven

Wat te doen in Tilburg? Eigenlijk moet je ook naar Moerenburg

Voor een bijzondere wandeling verlaat je het centrum en zoekt de zuidoostelijke stadsrand op. In het moerassige dal van het riviertje de Nieuwe Leij sta je oog in oog met contouren, opgetrokken in roestig staal, van een van de eerste stenen huizen in Tilburg. Deze weergave van Huize Moerenburg, past perfect bij het verleden van deze voormalige industriestad.

Wat te doen in Tilburg Moerenburg

Wandel over de oude Warande

De Oude Warande vormt onderdeel van het zogeheten Stadsbos013 en is een van de grootste nog bewaard gebleven baroktuinen van Nederland. Het landgoed is aangelegd als een soort doolhof, waardoor je letterlijk tussen het groen dwaalt.

Je wandeling wordt extra leuk, wanneer de Lustwarande er neer strijkt en je tussen de struiken door hedendaagse kunst wordt begroet.

Lustwarande Tilburg FUNDAMENT-STATIONS 2021-ERWIN WURM-PH.GJ.vanROOIJ

Wat te doen in Tilburg? Maak kennis met de musea van de stad

Gevestigd in een voormalige wolspinnerij tref je museum de Pont, vernoemd naar de man die een deel van zijn vermogen naliet ter promotie van hedendaagse kunst. Je staat er oog in oog met werk variërend van  Chinese kunstenaar Ai Weiwei tot stukken van de Rotterdammer Robert Zandvliet.

Duik zeker ook in het textielverleden van Tilburg in het nabijgelegen Textielmuseum. Oh, en als je dan toch in Tilburg bent, tegenover het station ligt Natuurmuseum Brabant. Je kids zullen het er geweldig vinden, want dit museum werd niet voor niets vijf keer verkozen tot beste kidsproof museum van Brabant,

De Pont museum TilburgTextielMuseum Tilburg

Geniet van een lekker glas La Trappe

Oké, oké,  het trappistenbier van La Trappe, dat al sinds 1884 gebrouwen wordt op Abdij Koningshoeven, komt officieel uit Berkel-Enschot, maar vanuit Tilburg ben je er zo. Boek een rondleiding, sla bier en ander lekkers in, in de abdijwinkel of strijk neer in de kloostertuin met een goed glas trappistenbier. Proost.

La Trappe Abdij Koningshoeve

In Tilburg is altijd wat te doen

In Tilburg is altijd wat te doen, of zo lijkt het in ieder geval. Als het geen kermis is, is er wel een festival gaande, variërend van Spoorpark LIVE vol Nederlandse artiesten tot Kaapstad, waarbij kunstenaars de stad een weekend lang overnemen. Van Illustrada Festival tot het smakelijke Hap Stap Festival.
Illustrada Festival Tilburg Kaapstad Tilburg

Meer Brabant:

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *