Zoek
Sluit dit zoekvak.

Molenschot, op zoek naar boomkikkers en mannekes

Nedeland Brabant Molenschot

Terwijl de wereld op slot zit, ontdekt OmniTraveler eigen provincie, Brabant. Dit keer een uitstapje naar Molenschot.

Ontelbare keren ben ik over de N282 vanuit Breda naar Tilburg gereden. Niet te tellen, zo vaak. Hoeveel keer daarvan besloot ik om op de heen- of terugweg eens een keer af te draaien naar Molenshot? Geen een keer. Tot een mooie lentedag in 2021.

Wandelen in Molenschot

Weekend. Niets in de agenda. Lekker weer. Ideaal om in de buurt te gaan wandelen. Na even neuzen in foldermateriaal en wandelapps, valt de keuze op het boomkikkerpad in Molenschot. Dopper en Ligakoek in de rugzak en gaan.

Nooit geweest

Op weg naar het pad, beken ik, met het schaamrood op de kaken, dat ik nog nooit in Molenschot ben geweest.
‘Waarom niet?’ vraagt vriendlief vanachter het stuur.
‘Waarom wel?’ denk ik bij mezelf, maar zeg dat niet hardop. Er zijn immers zoveel andere bestemmingen in eigen provincie die de moeite waard zijn. Niet alleen in Brabant, in heel Nederland en dan heb ik het nog niet eens over plaatsen buiten onze landsgrenzen gehad. Laten we het zo zeggen, dit dorp was eigenlijk nooit top of mind zoals men dat in marketingtermen bezigt.

Onze junior (10 jr.) op de achterbank laat ook even van zich horen. ‘Is er dan ook een molen?’
‘Niet dat ik weet.’
‘Waarom heet het dan Molenschot?’
Dat zijn nou precies van die vragen die alleen kinderen kunnen stellen. Want, tsja, als er geen molen is, waarom het deze plaats dan niet alleen maar Schot?

Lang leve Wikipedia en de mobiele telefoon. Net voordat we het dorp binnenrijden, lees ik dat er vermoedelijk wel een molen was, ooit. Een molen op een verhoogd stuk land, wat men schot noemde. Opgelost!

Wandelen doe je in Brabant

Voor een manneke, ga je naar Sint Anneke in Molenschot

Anna is de moeder van Maria en de patrones van de parochiekerk en de kapel in Molenschot. Al sinds de 19e eeuw komen honderden vrouwelijke pelgrims naar deze Brabantse kapel om te bidden voor een man of een kleintje. ‘Met Sint Anneke (jaarlijkse feestdag) gaat ieder Anneke om ’n manneke’.

Deze kapel die dus veel ongehuwden en kinderlozen trekt wordt in 1549 voor het eerst in documenten vermeld. Het witte standbeeld, een rijksmonument, van Anna en haar dochter Maria werden rond 1890 geplaatst.

Op kleine kerkhof achter het gebedshuis staat een bijzonder Calvariekruis, dat net als de kapel en de kerk een rijksmonument is. Wie bekend is met het werk van meesterschilder Rubens, herkent wellicht zijn werk de kruisafname van Christus.

Heilige Sint Anna Molenschot Anna Kapel Molenschot Brabant NederlandCalvariekruis Anna Kapel Molenschot Brabant

Tegenover de kapel prijkt de Sint-Annakerk. Neem gerust even binnen een kijkje om de schitterende 19e-eeuwse glas-in-loodramen te bewonderen. De toren was voor WOII overigens zo’n 15 meter hoger. Op last van de Duitsers moest de toren ingekort worden om geen hinder te vormen voor het vliegverkeer van en naar de nabij gelegen basis in Gilze-Rijen.

Anna Kerk

Speuren naar boomkikkers

Net buiten de dorpskern verlaten de verharde weg en slaan een zandpad in. Hier start het zogeheten Boomkikkerpad.
‘Hoe groot is een boomkikker? En zitten die ook in dit soort takken?’ wil onze 10-jarige Freek Vonk-wannebe weten.
Vragen waarop ik niet een pasklaar antwoord heb. Gelukkig scheppen een drietal borden verderop de route duidelijkheid.

Daarop staat namelijk, onder andere te lezen, dat de boomkikker een kleine kikkersoort is en slechts 4,5 centimeter groot is. Volgens datzelfde bord maken de mannetjes – vrouwtjes niet – een krek-krek-krek geluid. Nou, of wij zijn doof, of alle kikkers houden vandaag zondagsrust, want het enige dat we tijdens de wandeling horen zijn af en toe wat brutale scholeksters en een handvol eenden.

Waar we ook turen in de bomen, tussen takken en blaadjes, onze score blijft steevast op nul staan. Erg? Welnee. De wandeling gaat door een aangenaam gebied en we zagen dat wellicht geen boomkikkers, in de vennen wemelde het van de kikkervisjes. Binnenkort maar eens een keer teruggaan om te zien of we dan meer geluk hebben.
Boomkikkerpad MolenschotBoomkikkerpad Molenschot

Drie Linden

‘Pap, mam, toen we eerder deze middag aankwamen, zag ik achter de kapel een restaurantje. Zullen we daar wat gaan drinken. Ik heb wel een beetje dorst gekregen van het wandelen,’ laat ons meisje weten.

Aangezien ze eerder nog een Dopper vol water leegdronk, denk ik dat het met die dorst wel mee zal vallen. Op het krijtbord van de Drie Linden staat namelijk vermeld dat er ijs is. Heel tactisch gespeeld van onze 10-jarige.

‘De geschiedenis van deze herberg-boerderij gaat terug naar 1843’, lees ik hardop voor vanaf een bordje aan de zijkant van de horecazaak. Tegen dovemans oren, man en kind staan inmiddels al voor ijsvitrine iets lekkers uit te zoeken. Dat er ooit vijf lindes waren, dat verhaal laat ik ook maar achterwege.

herberg de Drie Lindenherberg de Drie Linden

Wat is er nog meer te doen in Molenschot?

Molenschot is maar een klein dorp en de kerk, de kapel en de zogeheten langgevelboerderij van de Drie Linden zijn wel de belangrijkste bezienswaardigheden.

 • Amélior de Ruimte: Behalve dat dit een locatie is voor vergaderingen en workshops, kun je hier ook terecht (gedurende het seizoen) in de pluktuin. Zelf bloemen en/of kleinfruit plukken, is mogelijk tegen een kleine vergoeding.
 • Lutske’s Theetuin: Onderbreek je wandeling of fietstocht even en leg aan bij Lutske. Naast diverse soorten thee serveert ze ook tal van lekkernijen.
 • Je kinderen doe je geen grote plezier dan ze een dagje mee nemen naar Kids Wonderland. Met meer dan 2500 m² (overdekt) speelplezier kom je bijna tijd tekort. Zeker als je al het speelplezier buiten ook wil testen.

Wat te doen in Molenschot

Molenschot Praktisch

 • Molenschot ligt ongeveer 10 kilometer van Breda en ongeveer 15 kilometer van Tilburg vandaan.
 • Wil je ook een keer het Boomkikkerpad (ong. 5 km.) lopen? De route tref je hier.
 • In voor een langere route? Kies dan voor de tocht van 12,8 km. De route download je eenvoudig hier.
 • Elk jaar op (de eerste zondag na) 26 juli, de naamdag van St. Anna, wordt er een grote markt gehouden in het dorp. Veel Anna-pelgrims komen op die dag naar Molenschot.

Overnachten:

De omgeving van Molenschot is goed voor uren fiets- en wandelplezier. Bovendien ligt Nassau stad Breda op steenworp afstand net als hip Tilburg. Goede reden om te blijven slapen en meer van het dorp en het Brabantse land te ontdekken.

 • Camping Capfun Linberg Park: Een ruim opgezet vakantiepark met luxe verhuurchalets en stacaravans. Verder is er op het park een verwarmd zwempark bestaat uit twee grote zwembaden, een wildwaterbaan en glijbanen.
 • Camping de Heidelust: De leukste familiecamping midden in de Brabantse bossen. Voorzien van vele faciliteiten en activiteiten.
 • Camperplaats De Trekvogel: Voor wie de camper door het Brabantse land toert, leg zeker even aan bij de Trekvogel, een rustige en gezellige camperplaats.
 • B&B Boeren Burgers Buitenlui: Overnacht midden in het dorp en wordt wakker met uitzicht op de rondscharrelende kippen in de tuin.

Camping Capfun Linberg Park

Meer Brabant

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *