Zoek
Sluit dit zoekvak.

Baronie van Breda | 5 wandelingen + routebeschrijving

Surae voormalig buitenzwembad teruggeven aan de natuur

Trek je wandelschoenen aan en trek er opuit in de Baronie van Breda.

Het gebied – grofweg – tussen Breda, Tilburg en Turnhout (België) wordt de Baronie van Breda genoemd. Een gebied in Brabant dat bol staat van de prachtige natuur en talloze fijne wandelroutes. OmniTraveler testte er alvast 5 voor je uit. Veel plezier.

Kunstroute (Boswachterij) Dorst 13 km.

Vanuit Natuurpoortcafé BOS & Co sta je direct in een uitgebreid bosgebied. Niet alleen een ideaal gebied om te wandelen, maar ook de mountainbiker komt hier ruimschoots aan zijn trekken. Boswachterij Dorst is gelegen tussen Dorst, Oosterhout, Rijen en Teteringen. Samen met de Seterse Heide is het gebied meer dan 1.000 hectare groot.

Toen ik nog een kleine OmniTraveler was, werd er menig zomermiddag gespendeerd bij natuurbad Surae. Ongeveer 15 jaar geleden werd de recreatieplas teruggeven aan de natuur en wat een goed idee is dat geweest. Bomen vallen niet langer ten prooi aan houtkap, de natuur weelt er tierig.

OmniTraveler liep onlangs de Kunstroute van 13 kilometer en stond gedurende de route oog in oog met merkwaardige kunstobjecten.

📍 Klik hier voor de routebeschrijving

Kunstroute Boswachterij Dorst Baronie van BredaKunstroute Dorst Brabant Baronie van Breda

Laarzenpad Chaam 4.9 km in de Baronie van Breda

Chaam, bij wielrenliefhebbers bekend vanwege de Wielerronde de Acht van Chaam. Een dorp ruim 10 kilometer van de stad Breda vandaan. Een Brabants dorp, zoals er meerderde van zijn in de provincie. Andere dorpen hebben echter niet de Chaamse bossen en de Chaamse beek, welke (ook) in de Baronie van Breda gelegen zijn. Heerlijke plekken om te wandelen. Onze favoriet? Het laarzenpad! Een tocht van 4,9 kilometer dat de Chaamse beek volgt door een moerassig landschap.

📍 Klik hier voor de routebeschrijving van laarzenpad in Chaam

Laarzenpad Chaam Brabant Nederland

Ommetje Balleman in Galder 5,3 km.

Galder, een Brabants dorp met iets meer dan 1.000 inwoners, een kerk (Sint-Jacobskapel) en de populaire recreatieplassen ten zuiden van Breda, de Galderse Meren. Een aanrader is het Ommetje Balleman. Tijdens de route van 5,3 kilometer staat prachtige natuur- en het vogelrijke Markdal, de Kerselsche beek en natuurgebied De Balleman centraal.

📍 Klik hier voor de routebeschrijving van Ommetje Balleman

Ommetje Balleman Galder Brabant Ommetje Balleman Galder Brabant Wandelen in Brabant Ommetje Galder

Landgoed Gorp & Roovert 2,7 – 9,9 km.

Landgoed Gorp & Roovert wordt niet voor niets de groene parel nabij Tilburg genoemd. Het particuliere landgoed beslaat 1200 hectare en heeft een rijke geschiedenis. Daarnaast is het een heerlijk gebied om te wandelen langs boerderijen en ‘kastelen’. Het domein is eenvoudig te bereiken vanuit Goirle, Hilvarenbeek of Poppel (Belgie).

📍 Klik hier voor de routebeschrijving Landgoed Gorp & Roovert

Landgoed Gorp & Roovert

Ommetje De Vijf Eiken 5,1 km. in de Baronie van Breda

In de gemeente Gilze en Rijen wacht de Vijf Eiken wandeling op je. Een tocht waar (industriële) geschiedenis, WOII en natuur samenkomen. Je wandelt langs leemkuilen en langs eeuwenoude beuken en eiken. Een fijne tocht.

📍 Klik hier voor de routebeschrijving inzake het ommetje De Vijf Eiken

Ommetje Vijf Eiken Baronie van breda

Baronie van Breda praktisch:

Dit stukje Brabant is een omvangrijk, afwisselend gebied, waar grenzeloos mooie avonturen zijn te beleven.

  • Globaal genomen wordt het gebied tussen Breda, Tilburg en Turnhout (België) de Baronie van Breda genoemd.
  • Voor heel veel praktische informatie en tips voor deze streek in Brabant bezoek je de website van Toerisme de Baronie.
  • Ben je nieuwsgierig hoe het dit stuk Brabant aan zijn naam gekomen is? Op Wikilpedia staat een uitgebreide geschiedenis over de Graaf van Holland en de heren van Oranje
  • Prachtige natuurgebieden in Brabant herken je aan de bronzen sleutel van de zogeheten natuurpoorten. Dit deel van Brabant kent drie natuurpoorten. Daarnaast zijn er ook nog Baroniepoorten, een overzicht tref je op de website van Landstad de Baronie.

Kampina Brabant

Meer Brabant:

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *