Search
Close this search box.

Zomerzoektocht Brussel: Op ontdekkingstocht in de Belgische hoofdstad

Zomerzoektocht Brussel

Denk je dat je alles in Brussel al eens gezien hebt? Ga dan op zomerzoektocht en je ontdekt stukken van de stad die je niet eerder zag.

Zomerzoektocht Brussel

De Zomerzoektocht is een initiatief van het Davidsfonds, het grootste cultuurnetwerk in Vlaanderen. Elke zomer kiezen zij een Vlaamse stad of gewest uit, leggen deze onder de loep en stellen toffe wandelingen samen die je alle (in positieve zin van het woord) hoeken en gaten van de desbetreffende plaats laten zien.

In de zomer van 2020 zijn er vier zoektochten in de Belgische hoofdstad, Brussel, uitgezet. De keuze bestaat uit een Brussel Mini (4 km), Brussel Centraal (8 km), Brussel Classic (12 km) of een Brussel Max (16 km) tocht.

OmniTraveler ontvangt alle routes aangevuld met een fraaie gids ‘Op stap in Brussel’. Tijd om af te zakken naar onze zuiderburen.

Brussel Mini (4 km)

Ai, aan de start van onze Brussel Mini zomerzoektocht, hebben de weergoden, helaas, besloten het te laten regenen. We laten ons door het weer echter niet tegen houden. Paraplu op en gaan, want gelukkig is zijn de wandelingen in elk weertype te maken.

Centraal Station Brussel

We parkeren onze auto bij het hotel waar we een nachtje verblijven (NH Grand Place Arenberg). Ons verblijf ligt op steenworp afstand van het Centraal Station van Brussel, het startpunt van de zomerzoektocht van 4 kilometer. Met een paraplu in de ene hand en de zomerzoektocht in de andere, gaan we op pad.

Zomerzoektocht Brussel standbeeld Elisabeth

De Brussel mini zomerzoektocht is er voor de kleine(re) speurders. Meereizende dochter (9 jr.) heeft – wat ons betreft – de geschikte leeftijd. Ze kan de opdrachten zelf lezen, kan lang genoeg lopen en is bovendien een geweldige speurneus. Ondanks die laatste kwaliteit missen we pardoes al de eerste clou. Gelukkig is het intussen droog geworden, dus een stukje teruglopen is niet erg. Wanneer we opnieuw onze ogen sperren, weten we de opdracht toch te kraken.

‘Yes!’ klinkt het triomfantelijk uit onze dochter. ‘Ik had het eerder gezien dan jullie,’ er nieuwsgierig aan toevoegend; ‘Wat is de volgende opdracht?’

Zomerzoektocht Brussel

Onderweg leren we over Henriette Dachsbeck, een Brusselse lerares, een – zoals ze dat in België zeggen – straffe madame. Zij zorgde er voor dat meisjes (eind 19e eeuw) ook naar school mochten. Tegenover haar school zetten we wederom onze speurneus op. Op het rijkversierde kunstwerk is een konijn met een hoed te vinden. Of toch niet?

Zomerzoektocht Brussel

Smakelijk Brussel

We stappen verder. En wat fijn? De wandeling voorziet ons ook van een smakelijke tip. We leggen even aan bij een erg fijn plekje. Zoetekauwen verenigt u, bij COCO zet je je tanden in de lekkerste donuts van heel Brussel en omstreken.

COCO Donuts Sablon Brussel

📍 COCO Donuts Sablon, Sinte-Annastraat 36, 1000 Brussel


Zomerzoektocht Brussel

De zomerzoektocht brengt ons naar doodlopende straatjes met gezellige binnenpleintjes en laat ons speuren naar figuren op de Onze-Lieve-Vrouw-ter-Zavelkerk. We stuiten op het standbeeld van de jongen die nooit groot wilde worden en struinen door de beroemde wijk, de Marollen.

‘Kijk nou, hoe mooi het smeedwerk van het parkje hier (red. aan de Kleine Zavel) is,’ zeg ik tegen mijn gezinsleden. ‘Dat heb ik eerder nooit opgemerkt als ik hier langs liep. Wat goed dat er een opdracht aan dit parkje verbonden is, anders wist ik het tot op de dag van vandaag nog niet.’

Hallepoort Brussel

Langs streetart, skaters en kleurrijke balkons eindigen we moe gezocht onze eerste zomerzoektocht bij de Hallepoort. Snel de metro in, anders lopen we onze reservering bij restaurant Chez Leon nog mis.

Eenmaal aan het diner lopen we de route en de antwoorden nog eens na.

➡️ Lees ook: Coudenberg, Belvue & Hallepoort, een duik in de geschiedenis van Brussel

Brussel Centraal (8 km)

Na een heerlijke nacht in het NH Grand Place Arenberg en een dito ontbijt, kunnen we er weer tegen. Het weer is wederom niet echt om over naar huis te schrijven maar daar laten we ons wederom niet door weerhouden. We stappen opnieuw naar het Centraal Station en maken ons op voor de zomerzoektocht van 8 kilometer. Let’s go.

Smurfen Zomerzoektocht Brussel

Onze eerste opdracht van de dag is meteen een leuke, turen naar de plafondschildering van de Smurfen tegenover het Centraal Station. Het is goed opletten wat het verschil is met de tekening in het boekje en de schildering boven ons hoofd.

➡️ Lees ook: Brussel in strips, de stad in de ban van de 9e kunst

Bekende Brusselaars

We speuren naar een Italiaanse stad op het beeld van voormalig burgemeester Karel Buls en ontwarren sierlijke letters onder het toeziend oog van Everaard ’t Serclaes. Hoewel de wandelroute ons op diverse verborgen plekjes in de stad brengt, mag de beroemdste inwoner van de stad, het 58 cm-grote plassende jongetje, uiteraard tijdens ons bezoek niet ontbreken.

Manneken Pis Zomerzoektocht Brussel 2020Manneken Peace

Wist je trouwens dat dit ventje een eigen museum heeft, waar zijn complete garderobe uitgestald is? Een stukje verder treffen we een andere beroemde Brusselaar, Jacques Brel. Hij verwelkomt ons met open armen op het Oud Korenhuisplein waar ook de Stichting Jacques Brel gevestigd is.

Jacques Brel Brussel

Heb je je ogen al eens goed gericht op de klok bij de Kunstberg? De zomerzoektocht laat ons op zoek gaan naar de naam van een van de personages die de wijzerplaat siert. ‘Die links bovenin vind ik maar een engerd,’ laat onze jongste wandelaar weten.

In het Warandepark tegenover het Koninklijk Paleis vinden we een paar tenen die we nodig hebben voor de fotopuzzel. Wandelend richting de Europese wijk lossen we nog diverse vraagstukken op.

➡️ Lees ook: 8 x cultuur snuiven in musea en kastelen op de Kunstberg in Brussel

Koninklijk Paleis BrusselWarande Park Brussel ZomerzoektochtZomerzoektocht Brussel Europese wijk

➡️ Lees ook: Europees Parlement, bezoek deze locaties gratis in Brussel

Groen

Tussen ambassades, consulaten en torenhoge kantoorpanden stuiten we op prachtige herenhuizen, interessante musea ( onder andere het Museum voor Natuurwetenschappen) alsmede verrassend veel groen. We hebben het ene park nauwelijks verlaten of we staan alweer voor de poorten van een volgend groen juweel. Tot vreugde van onze jongste reiziger is er dikwijls ook een open lucht fitness of een speeltuin aanwezig.

Leopoldpark BrusselJubelpark BrusselAmbiorixplein Brussel Zomerzoektocht

Spelen in het Leopoldspark, speuren in het Jubelpark en de zomerzoektocht afsluiten in het Maria-Louiza Square. In laatstgenoemde lopen we nog een rondje om het ruiterstandbeeld om zo ook de laatste opdracht van vandaag – hopelijk – tot een goed einde te brengen.

Zomerzoektocht Praktisch:

Team OmniTraveler is vaak in Brussel geweest en dacht de meeste plekjes in de stad wel te kennen. Toch werden we aangenaam verrast door de zomerzoektocht routes. Je ziet de stad door het oplossen van de opdrachten met heel andere ogen. Tijdens ons verblijf hadden we geen tijd om ook de Brussel Classic (12 km) en Brussel Max (16 km) te lopen, maar die bewaren we, zeker weten, voor ons volgend bezoek aan de Belgische hoofdstad.

Ook op zomerzoektocht? Zo werkt het initiatief van het Davidsfonds:

 • Tijdens de zomerzoektocht los je allerhande vragen op. Deze vul je na afloop van je tocht door de stad – middels een unieke code – online in. Met een beetje geluk win je een mooie prijs.
 • Inzenden van je antwoorden kan tot 27 september 2020. Bewaar de routes zeker langer, want de wandelingen zijn na de sluitingsdatum nog altijd de moeite waard.
 • Er is keuze uit 4 verschillende wandelingen. te weten: Brussel Mini (4 km), Brussel Centraal (8 km), Brussel Classic (12 km) en Brussel Max (16 km).
 • Bestel een of meerdere kaarten eenvoudig via de website van het Davidsfonds. Je ontvangt na betaling een voucher. Met de voucher haal je de bestelde producten op bij:
  • De Coucou (kiosk) voor het  station Brussel-Centraal. (alleen juli/augustus)
  • VVV Grote Markt ( 7/7)
  • BIP Koningsplein/Koningstraat 2-4 (alle dagen behalve zondag)
  • Het Muntpunt.  Munt 6, 1000 Brussel  https://www.muntpunt.be
 • Elk jaar kiest het Davidsfonds een andere stad uit om in de zomer te ontdekken. We kijken vol verwachting uit naar de zomerzoektochten van volgend jaar.

Overnachten:

NH Grand Place Arenberg Brussel

NH Grand Place Arenberg is ideaal gelegen wanneer je deze wandeltochten gaat ondernemen. Het hotel ligt op 5 minuten wandelen van de Grote Markt en op steenworp afstand van het Centraal Station waar de zoektochten aanvangen. Onze kamer was een beetje gedateerd en hier en daar aan renovatie toe, maar we hadden een prima verblijf.

In het hele hotel is gratis Wifi en het ontbijtbuffet is uitgebreid en goed verzorgd. Het personeel is vriendelijk en er is bij het hotel een parkeerplaats. Enige nadeel daarvan is het feit dat je niet kunt reserveren. Bovendien vergt het heel wat stuurmanskunsten om de bolide goed op z’n plek te krijgen in de nauwe ondergrondse parking. Gelukkig zijn er diverse grote Q-parkings in de buurt met genoeg ruimte en voor een redelijke prijs.

Inwendige mens:

Coco donuts Brussel

Met al dat wandelen moet je natuurlijk niet de inwendige mens vergeten. Wij legden bij de volgende adresjes aan:

 • Voor de lunch op de eerste dag, stapten we binnen bij Brød Brussels. Een klein zaakje met heerlijke broodjes, net om de hoek van ons hotel. Adres: Arenbergstraat 54, 1000 Brussel, België
 • Zoals gezegd, legden we tijdens de 4 kilometer lange zomerzoektocht aan bij COCO Donuts Sablon, een absolute aanrader. Adres: Sinte-Annastraat 36, 1000 Brussel
 • Voor het diner schoven we aan bij Chez Léon, een begrip in Brussel en ver daar buiten. Vanzelfsprekend staat er mosselen met friet op tafel. Adres: Beenhouwersstraat 18, 1000 Brussel
 • De tweede dag houden we halt voor koffie met iets lekkers bij Love Ciabatta, een paar deuren van het MIM (Muziek Instrumenten Museum) vandaan. Adres: Koudenberg 70, 1000 Brussel, België
 • Net op het moment dat we in de Europese wijk trek beginnen te krijgen, stuiten we op de foodtruck van Chang Noi Cuisine. Een overheerlijk bord Pad Thai en een koel flesje Singha beer, we wanen ons even in Thailand. Adres: op vrijdag op het Meeûssquare (andere dagen elders in de stad).

➡️ Lees ook: Eten & drinken in Brussel, 9 smakelijke adressen in de stad

Meer Brussel:

Grote Markt Brussel

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *