Zoek
Sluit dit zoekvak.

Europees Parlement, bezoek deze locaties gratis in Brussel

Europees Parlement Brussel België

Het Europees Parlement is onlosmakelijk met Brussel verbonden. Deze volksvertegenwoordiging van de Europese Unie in de Belgische hoofdstad is niet alleen de instelling waar dagelijks talloze Eurocraten Europa besturen. Veel plekken die aan het Europees Parlement verbonden zijn, zijn te bezoeken. En nog gratis ook.

Europees Parlement

Europees Parlement Brussel

Het Europees Parlement, ook wel Europarlement genoemd, domineert de Europese wijk in Brussel. Hoewel de hoofdzetel gevestigd is in de Franse stad Strasbourg, worden de panden in Brussel gezien als het hart van de democratie van de Europese Unie. En zoals gezegd, ook voor de gewone burger valt er genoeg te zien en te beleven aangaande het EP.

➡️ Lees ook: Een wandeling in de schaduw van het Europees Parlement

Station Brussel-Luxembourg

Je tour langs de gebouwen van het Europees Parlement start op het station van Brussel-Luxembourg. Het bezoekerscentrum maakt je middels interactieve tools,  een maquette, augmented reality, touchscreens en diorama’s enthousiast om de gebouwen van het parlement met eigen ogen te gaan aanschouwen.

📍 Station Europa, Luxemburgplein 100, 1050 Elsene, Brussel

Esplanade Solidarność 1980

Esplanade Solidarność 1980

Deze Esplanade Solidarność 1980 – vernoemd naar de Poolse vakbond – is het hart van het Europees Parlement. Het plein – waar het altijd lijkt te waaien – verbindt namelijk alle gebouwen van het EP met elkaar. Daarnaast is het het decor van vele openbare evenementen die er jaarlijks worden georganiseerd.

De vele foto’s herinneren aan gedenkwaardige momenten uit de geschiedenis.

📍 Esplanade Solidarność 1980, Luxemburgplein 100, 1050 Elsene, Brussel

Parlamentarium

België Brussel Parlamentarium

In het Parlamentarium leer je alles over de landen die deel uitmaken van de EU. Regels, wetten, lidstaten, regelgevers, over alles wordt je tijdens je bezoek geïnformeerd. Via talloze multimediaschermen en een 360 graden bioscoopzaal maak je nader kennis met de ambtenaren van het Europarlement.

➡️ Lees ook: Parlamentarium – een reis door het Europees Parlement

📍 Parlamentarium, Luxemburgplein 100, 1050 Brussel

Grote vergaderzaal

Parlamentarium_eCard Grote Zaal Europees Parlement

De Grote Vergaderzaal is where the magic happens. Een bezoek aan deze zaal geeft je een goede indruk van de werking van het Europees Parlement. Wie weet spot je Frans Timmermans wel tijdens een van de plenaire vergaderingen.

Je mag de grote vergaderzaal op eigen tempo bezoeken. Om meer te weten, maak je gebruik van een meertalige mediagids. Wil je nog meer weten? Sluit dan aan bij een van de rondleidingen die wekelijks gegeven worden in het Engels en/of het Frans.

📍 Grote vergaderzaal, Paul-Henri Spaakgebouw, Wiertzstraat 60, 1047 Brussel

Spot hoogwaardigheidsbekleders

De officiële ingang van het Europees Parlement is gelegen in het Paul-Henri Spaakgebouw. Achter deze deur schuilt onder ander de Grote Vergaderzaal. Het is ook toegang waardoor vooraanstaande personen als premier Rutte, Angela Merkel en Macron het pand betreden. Er schijnen ook wel eens filmsterren te zien te zijn. Wie weet wie jij spot.

Het pand is vernoemd naar de voormalig minister van Buitenlandse Zaken en premier van België. Hij speelde een belangrijke rol bij de totstandkoming van de oprichting van de Benelux en stond aan de wieg bij de oprichting van de EU.

📍 Officiële ingang, Paul-Henri Spaakgebouw, Wiertzstraat 60, 1047 Brussel. Dit is ook het adres dat je GPS aangeeft wanneer je de woorden Europees Parlement intoetst.

Het huis van de Europese Geschiedenis

Het huis van de Europese Geschiedenis

Dit huis – gelegen in het Leopoldpark – laat je de geschiedenis van de de EU zien. Vanuit verschillende invalshoeken maak je kennis met je eigen land, maar ook de andere lidstaten van de Europese Unie. Diverse vaste en tijdelijke tentoonstellingen zijn goed voor talloze herinneringen uit vervolgen tijden of nog maar kort geleden. Ook de toekomst van de EU wordt nader onder de loep genomen.

Kinderen volgen de ontdekkingsroute met prinses Europa en reizen met hun tijdreizigerspaspoort door verschillende tijdszones. Daarnaast is het ook mogelijk deel te nemen aan verkleed sessies om op een interactieve manier kennis te maken met de geschiedenis. Het huis van de Europese Geschiedenis is sowieso heel interactief. In welk museum mag je zomaar in een atuo stappen of je eigen stad ontwerpen?

📍  Huis van de Europese Geschiedenis, Belliardstraat 135, 1000 Brussel

Europees Parlement praktisch:

  • Alle activiteiten zijn gratis te bezoeken
  • De meeste bezienswaardigheden/attracties zijn beschikbaar in 24 officiële talen van de EU
  • Download de zogeheten EP Spotter een app die je helpt op je verkenningstocht
  • De gebouwen van Europees Economische en Sociaal Comité en Raad van de Europese Unie, Europese Commissie en het Résidence Palace tref je vlakbij de genoemde panden. Deze zijn echter niet voor publiek geopend
  • Meer informatie lees je na op deze website

Bezoek ook deze plekken nabij het Europees Parlement

Hoewel je met gemak een hele dag kunt vullen met het bezoeken van de diverse gebouwen van het Europees Parlement, zijn er rondom deze plekken ook nog tal van andere zaken die het bezichtigen meer dan waard zijn:

Iguanodon Museum voor Natuurwetenschappen Brussel

Overnachten in de Europese wijk

Kies eens een hotel in de Europese wijk, in plaats van een accommodatie in het centrum van de stad. Er is volop keuze.

Radisson RED

  • Leopold Hotel Brussels EU (4-sterrenhotel). Gedegen hotel nabij Station Brussel-Luxembourg
  • Martin’s Brussels EU (4-sterrenhotel). Fijn hotel van een fijne Belgische keten
  • Radisson RED (4-sterrenhotel). Hip hotel van alle gemakken voorzien, direct naast Station Brussel-Luxembourg

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *