Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Een wandeling in de schaduw van het Europees Parlement Brussel

Europees ParlementMooi? Lelijk? Over smaak valt niet te twisten. Groot is het in ieder geval wel. Het Europees parlement in Brussel. De zogeheten Leopoldruimte is de verzameling aan gebouwen in Leopoldwijk. Samen bieden deze panden onderdak aan het Europees Parlement. Maar liefst zes jaar werd er gebouwd aan 398.200 m2 van de wetgevende kamer van de Europese Unie. Al die vierkante meters bieden plaats aan niet minder dan 3.200 kantoren en maar liefst 87 vergaderzalen. Door dit enorme pand zou je bijna vergeten dat er nog zoveel mooie en interessante plekken op steenworp afstand van deze kolos liggen. Wandel mee en ontdek!

In de schaduw van het Europees Parlement Brussel

In de schaduw van het Europees Parlement ligt het Leopoldpark. Jardin Royal de Zoologie lees ik bij ingang tot het park. Ooit diende het park als een soort Neverland voor de rijken van de stad. Een pretpark, aangevuld met dieren en een plantentuin. Omdat vele exotische dieren overleden en – naar het schijnt – de giraffe met reumaklachten kampte, werden in 1880 het boeltje gesloten. Ernest Solvay  was het (ja die van dat pand waar het Rembember Souvenir  is/was) die er een wetenschapspark van maakte.
Europees Parlement Leopoldpark

Marie Curie & Einstein

Het instituut Dentaire George Eastman staat niet alleen in de schaduw van het Europees Parlement, er staan ook nog eens hekken omheen, die onbelemmerd zicht op het – naar zeggen – prachtige pand ontnemen. Het Fysiologisch Instituut, thans een school, staat in het lentezonnetje te stralen. Dit eclectische pand diende als toneel voor de Solvay conferenties voor Fysica en Chemie. Niemand minder dan Marie Curie en Albert Einstein namen ooit deel aan een van deze terugkerende evenementen.

Adembenemend mooi Art Nouveau

Een pareltje op het gebied van Art Nouveau is de Solvay bibliotheek. Helaas, sta ik voor een gesloten deur. Dit voormalige Sociologische Instituut is tegenwoordig enkel geopend tijdens officiële aangelegenheden. De poster op de binnenkant van de deur, toont het interieur. Ik zou hier best wel eens naar een feestje willen.

Pak een museum mee nabij het Europees Parlement

Europees Parlement Museum voor Natuurwetenschappen
Pal achter de achteringang van het Europees Parlement liggen twee musea verscholen. Het Wiertzmuseum. Meneer Wiertz leed een tikje aan grootheidswaanzin en dat is aan zijn werken goed terug te zien. Van geheel andere orde is het Museum voor Natuurwetenschappen. In Nederland hebben we Naturalis, in Brussel staan dinosauriërs en andere beesten opgesteld in dit museum voor natuurwetenschappen. De dino’s die hier te zien zijn, werden per toeval door een stel mijnwerkers ontdekt.

Je verwacht het niet

Europees Parlement Vautierstraat
Tussen het geweld van de wetenschap en het Europees Parlement piept ineens een lieflijk straatje op. De Vautierstraat staat nog vol 19e-eeuwse eclectische woningen. Die zie je in deze omgeving, waarin functionele architectuur en glas domineren, niet veel meer.

Mag ik hier binnengaan?

Brussel Jean-Felix Happark
De grootste verrassing vond ik toch wel het Jean-Felix Happark. Zonder aanwijzingen had ik dit serene park echt never nooit niet gevonden. Het roestige hek staat open, er is echter weinig dat er op duidt dat het oké is hier naar binnen te gaan. Laat staan dat er een weids park achter verscholen gaat. Er is niemand in het park dat in de 16e eeuw het terrein van een kasteeltje was. De burgervader waar het park naar vernoemd is maakte er eeuwen later een gemeentelijk park van. Wat een fijn cadeau.

Frietjes Welkom

Brussel frituur Maison Antoine
Menigeen, Belg, toerist of medewerker van het Europees Parlement weet zijn weg naar het Jourdanplein te vinden. Een echt fraai plein is het niet. Wat maakt deze plek dan zo bijzonder? Antoine! Of beter gezegd frituur Maison Antoine. Terwijl ik vanuit de Sint-Pieterssteenweg het plein nader, zie ik al een flinke rij met mensen opgesteld voor dit bekende fritkot. De frieten zijn zo populair dat de omliggende cafés aangeven dat frietjes welkom zijn. Geweldig toch. Dat zie ik in Nederland nog niet gebeuren.

Europees Parlement  Brussel en omgeving praktisch:

  • Voor deze ontdekkingstocht, neem je de metro naar halte Schumann
  • Heb je juist interesse in het Europees Parlement zelf, bezoek dan eens het (gratis) Parlamentarium

Zeg eens eerlijk. Had jij al eens van deze plekken in Brussel gehoord. Nu weet je waar je de volgende keer als je in de Belgische hoofdstad bent, heerlijk rond kunt dwalen, wanneer je de hordes mensen rond de Grote Markt even wilt ontlopen. Veel plezier.

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *