Zoek
Sluit dit zoekvak.

NS-wandeling & OV-stapper, wandelen van station naar station

wandelschoen

NS-wandeling of OV-stapper zijn wandelingen waarbij je de auto thuis kunt laten, deze wandelingen beginnen en eindigen namelijk bij een station. Handig voor wie geen bolide voor de deur heeft staan, maar ook voor wie liever geen rondje loopt. Deze tochten gaan doorgaans namelijk van A naar B, waardoor je nimmer twee maal hetzelfde gebied doorkruist.

NS-wandeling of OV-stapper

In de afgelopen jaren stapte OmniTraveler aardig wat NS-wandelingen of OV-stappers weg, maar wat is nu eigenlijk het verschil?

‘Een NS-wandeling is een wandeltocht van station naar station. Je kunt kiezen voor verschillende afstanden, wandelingen door het bos, de stad, langs het strand of door de duinen.’ Bron: Website Nederlandse Spoorwegen

‘OV-stappers zijn wandelingen die ook goed met het Openbaar Vervoer bereikbaar zijn, maar niet langer onderdeel zijn van het aanbod NS-wandelingen.’ Bron: Website Wandelnet.nl

Kortom voor de daadwerkelijke wandeling merk je weinig verschil. Sommige wandelingen maakte OmniTraveler destijds als NS-wandeling maar zijn inmiddels OV-stapper geworden.

NS-wandeling Eiland van Dordrecht

De NS-Wandeling Eiland van Dordrecht toont je niet alleen het mooiste van de Dordtse binnenstad maar leidt je ook door het groen buiten het historische centrum. De overtocht met het voetveer is wat ons betreft een leuk extraatje.

NS-wandeling Eiland van Dordrecht

  • Aantal kilometer: 10

NS-wandeling Kennemerduinen

Oeh, dit is wel een van de favorieten hoor, de Kennemerduinen, want was er nu fijner dan struinen door de duinen? Bij deze wandeling heb je de keuze; ook een stuk over het strand wandelen of of je hele tocht via de Kennemerduinen af leggen. Wij kozen voor de eerste optie, voor een perfecte combinatie.

Nationaal Park Zuid-Kennemerland Nederland open vlakte NS-wandeling

NS-wandeling Den Haag

Oh, oh Den Haag trakteert je op een afwisselende tocht, langs talloze musea en bezienswaardigheden zo van stad naar strand. Door groene parken en langs statige lanen naar Schevingse kust.

NS-wandeling Den Haag

NS-wandeling Sint-Pietersberg

Maastricht-Nederland

NS-wandeling Fort de Roovere

Een fort, een landgoed en een keigezellige Brabantse stad (Bergen op Zoom) dat vormt de drie-eenheid van deze wandelroute. Oh, en de Mozusbrug en Uitzichttoren Pompejus zijn het letterlijke hoogtepunt van de je wandeltocht. Zeker weten.

Fort de Roovere

  • Aantal kilometer: 13 km, 16 km of 18 km

NS-wandeling Amsterdam

Wanneer je deze route door onze hoofdstad wandelt, weet ik zeker dat je Amsterdam ineens met heel andere ogen gaat bekijken.

Amsterdam-Anders-Centraal-Station

NS-wandeling Mastbos

Een thuiswedstrijd, maar daarom niet minder verbazingwekkend fraai. Deze wandeling brengt je vanuit het station van Breda, via het bruisende stadshart naar een van de oudste naaldbossen van ons land. En terug.

Breda Kasteel Bouvigne

NS-wandeling Kampina

Misschien is dit wel de mooiste NS wandeling uit het hele aanbod. Vrijwel onafgebroken loop je tijdens deze wandeling door de overweldigend mooie Brabantse natuur. Aanrader!

NS-wandeling Kampina Brabant

  • Aantal kilometer: 18 km

NS-wandeling Vughtse Lunetten

Door deze wandeling, die je vanuit de Brabantse hoofdstad s-Hertogenbosch naar het kleine vestingwerk in Vught brengt, wordt extra interessant als je deze combineert met een bezoek aan kamp Vught.

wandeling Vughtse Lunetten NS-wandeling

Aantal kilometer: 9 km of 10 km

NS-wandeling Rotterdam Maasstad

Vanaf station Rotterdam Centraal dwaal je kris kras door de stad om na een fijne, afwisselende tocht op Rotterdam-Blaak weer in de trein te stappen.

NS-wandeling Rotterdam

NS-wandeling De Bretten

Graag hadden we laten weten, hoe tof deze avontuurlijk wandeling onder de rook van Amsterdam is, maar toen we in januari 2021 vol goede moed aan deze tocht begonnen, bleek het traject door hevige regenval in een groot moeras te zijn veranderd. Een goede reden om in het voorjaar een keer terug te keren en alsnog deze natuurwandeling af te leggen.

NS-wandeling De Bretten

OV-stapper Bieslandse Bos

Vanuit de gezellige binnenstad van Delft vervolg je je wandeling naar Delftse Hout, een gevarieerd natuur- en recreatiegebied en alvorens je bij het eindpunt, Zoetermeer, aankomt, passeer je ook nog het voormalige Floriadeterrein.

OV-stapper Bieslandse Bos

  • Aantal kilometer: 16,3

OV-Stapper Veerse Wateren

Officieel is dit een tweedaagse tocht in Zeeland, maar wij stapten alle kilometers in een dag weg. Op de foto zie je het zogeheten Brigdamse Padje, een natuurpaadje dat net achter Middelburg te vinden is. Het brengt je uiteindelijk in het schone plaatsje Veere. Langs de Buitenhaven en over de oude zeedijk wandel je, tussen de schapen, uiteindelijk naar Arnemuiden. Een heerlijke tocht.

OV-Stapper Veerse Wateren

OV-Stapper Fort Vuren

Eerlijk is eerlijk, wij wandelden niet de complete 24 kilometer, maar concentreerden onze wandeltocht rondom Leerdam en Asperen en liepen een andere keer het stuk in de buurt van Gorinchem. Ga jij het hele traject lopen? Laat je ons dan weten hoe de totale route was?

Leerdam

  • Aantal kilometer: 24,2

OV-Stapper Loonse en Drunense Duinen

Als Brabander kan het simpelweg niet dat je nog nooit in de Loonse en Drunense Duinen bent geweest. Al vele jaren laat we hier onze voetstappen achter en elke keer weet het gebied opnieuw te boeien. Het is dan ook niet voor niets dat de gemeente Loon op Zand (waar dit wandelgebied ligt) kans maakt op de titel Wandelgemeente van het jaar 2021.

Loonse en Drunense Duinen

  • Aantal kilometer: 18,7 km
  • Lees ook: Struinen door de Brabantse Sahara

OV-Stapper Tongelreep

Aan deze – overigens prachtige – tocht kleven iets minder goede herinneringen. Op een of andere manier raakten we de weg kwijt, terwijl het langzaamaan al donker begon te worden in het bos. Daar kan de tocht vanuit Waalre naar Heeze overigens niets aan doen. Dus hou je ogen open en let op, want anders wordt het een extra lange tocht ;).

OV-Stapper Tongelreep

  • Aantal kilometer: 14,3 km

Praktisch:

Mocht er nu onverhoopt geen route bijstaan die je aanspreekt, check dan of er een wandeling bij staat je wel aanspreekt. We wensen je heel veel wandelplezier.

  • Alle NS-wandelingen staan hier verzameld
  • Alle OV-stappers staan op deze website

Wandelen in Breda

Meer wandeltips:

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *