Zoek
Sluit dit zoekvak.

Middelburg: import-Zeeuwse Bea deelt tips voor de Zeeuwse hoofdstad

Bolwerk Middelburg Zeeland Nederland

In de rubriek ‘Groetjes uit..’ word je aan de hand van een bewoner meegenomen naar een stad of streek in Nederland. Dit keer neemt Bea je mee naar Middelburg.

Welkom in Middelburg!

Middelburg is sinds augustus 2018 mijn woonplaats. Als echt ‘Vlaardings stadsmeisje’ was het hiervoor bijna uitgesloten dat ik naar ‘de provincie’ zou verhuizen. Maar toen ik aan het daten was met mijn huidige vriend en het Zeeuwse Middelburg steeds beter leerde kennen, werd ik niet alleen nóg meer verliefd op mijn vriend maar ook zeker op zijn woonplaats. Ik genoot van de rust, de ruimte, de historie en de laagbouw. In Middelburg vindt je geen torenhoge flats en worden oude historische panden in stand gehouden waardoor de binnenstad nog die oude VOC-tijd ademt.

Middelburg Zeeland Nederland

Als ik hartje zomer de binnenstad in rijd en ik aan de Kaai allemaal stadsgenoten in het zonnetje voor hun historische panden zie proosten met een wijntje, wist ik het: ‘wat nou stadsmeid? Hier, in deze gemoedelijke Zeeuwse rust, wil ik wonen!’ En dus verhuisde ik een paar maanden later van de Rotterdamse randstad naar de hoofdstad van Zeeland en ben ik sindsdien een echte Middelburg-Ambassadrice/Import-Zeeuwse.

Hier neem ik mijn vrienden uit de randstad mee naar toe

Middelburg mag dan wel de hoofdstad van Zeeland zijn, wat mij betreft is het toch echt een wat kleinere stad. Zelf woon ik in de binnenstad en al onze Middelburgse vrienden wonen op maximaal een kwartiertje fietsen bij ons vandaan, ideaal. Als er vrienden vanuit de randstad richting het Zeeuwse komen, dan nemen we ze natuurlijk mee naar de historische en meest fotogenieke plekjes. Omdat het centrum van Middelburg zo heerlijk compact is, alle highlights liggen eigenlijk vrij dichtbij elkaar, heb je daar aan één dag genoeg aan. Pak bij de Primera aan de Lange Delft een gratis stadsplattegrond en ontdek mijn mooie stad! Wat je, wat mij betreft, zeker niet mag overslaan zijn de Kuiperspoort, het Abdijplein (met natuurlijk de Lange Jan), de Oostkerk en de Kloveniersdoelen.

Bea plattegrond Middelburg Zeeland Nederland
Damplein en Lange Jan

Zin om even lekker te wandelen?

Mijn meest bewandelde route in Middelburg is het beroemde ‘Rondje Bolwerk’. Het Bolwerk bestaat uit verhoogde vestingwerken uit de 16e eeuw, die toentertijd een goed overzicht gaven van de stad. Deze vestingwerken zijn rond 1845 omgebouwd tot een stadspark. Een stadspark waar ik nog wekelijks dankbaar gebruik van maak. Een ‘Rondje Bolwerk’ is ongeveer zes kilometer en je doet er ongeveer anderhalf uur over.

Bolwerk Middelburg Zeeland Nederland

Heb je mooi weer? Doe dan als een local: Neem dan wat lekkers mee in een rugtas en picknick op één van de groene heuvels!

Stegentocht Middelburg

Wil je meer historie en achtergrond over de Middelburgse binnenstad? Dan raad ik je aan om een Middelburgse Stegentocht te boeken. Je waant je, door de uitleg van onze beroemde gids Hans, even in de oude VOC-tijd van Middelburg en leert zo de stad veel beter kennen. Het leuke is ook nog dat je kunt kiezen voor diverse thema’s. Bijvoorbeeld met een wijn- of bierproeverij onderweg of je combineert het met een informatieve rondvaart waardoor je met een mooie ervaring en veel extra kennis weer naar huis gaat.

Koepoort Middelburg Zeeland Nederland

Zeeuwse fijnproevers

Als Zeeuwse fijnproefster heb ik, in mijn twee jaar als Middelburgse, inmiddels ook al aardig wat lokale horeca kunnen ontdekken. Ik ga er, samen met mijn vriend en/of onze vrienden, graag op uit om lekker lang te tafelen en bij te kletsen. Ik deel daarom graag mijn favoriete adresjes om te ontbijten, te lunchen en te dineren.

Straatjes Middelburgse binnenstad

Ontbijten in Middelburg

De Juf Voor de lekkerste ontbijtjes ga je, wat mij betreft naar de Juf aan het Damplein! Ik leerde de Juf eigenlijk pas kennen ten tijden van Corona (#shameonme). Zij staan hier namelijk bekend om hun leuke take-away acties. Borrelboxen voor Woningsdag, speciale High-Teas voor Moederdag, heerlijke hapjes met Pasen en hun overheerlijke taarten kon je gewoon nog afhalen. En niet alleen de afhaal-ideetjes waren origineel, afgelopen zomer konden we weer op het vergrote terras ploffen (of lekker binnenlopen) voor ontbijt, lunch en high-tea. Of bestel het online want in Middelburg wordt ook door de Juf gratis bezorgd! Tip van een ervaringsdeskundige: Proef de witte chocolade limoen taart. Mijn persoonlijke favoriet!

Lunchen in Middelburg

Voor een overheerlijke lunch moet je wat mij betreft echt bij ‘de Kloof’ zijn. Ofwel: de Kloveniersdoelen. Het is niet alleen een prachtig gebouw maar heeft ook een heel fijn terras. Je zit niet in de drukke binnenstad maar heerlijk in de tuin erachter. De lunchkaart is zeer uitgebreid. Van originele salades tot goed belegde broodjes en fijne deelplanken. Voor ieder wat wils. Een meer dan prima plekje om je maag te vullen voor een resterend dagje sightseeing door Middelburg!

Dineren in Middelburg

Na een dagje slenteren door de historische binnenstad of door het Bolwerk Park kun je die verbrande calorietjes weer goed aanvullen in één van de vele restaurants die Middelburg rijk is. Ik heb al veel restaurants geprobeerd maar we keren toch steeds weer terug bij La Presa. Een modern tapas restaurant aan de Dam. Qua eten is er voor ieder wat wils (vlees, vis en vega) en er hangt een heerlijke ongedwongen sfeer. Mede daarom is het ook een fijne plek om onze vrienden en familie mee naar toe te nemen. Omdat ik hier zelf regelmatig kom, is het fijn dat de tapaskaart af en toe wisselt. Verder kun je hier rustig een hele avond zitten kletsen, eten en drinken.

Uit eten La Presa

Ben je hier in de weekenden? Reserveer dan op tijd want wij zijn niet de enige die La Presa een warm hart toe dragen. Voor veel Middelburgers is dit inmiddels een place-to-be. Ben je hier tijdens een lockdown of een horeca-sluiting? Geniet dan van de tapas van La Presa op je hotelkamer of bij je B&B. Ze zijn gewoon geopend voor take-away (en bezorgen in Middelburg is gratis!)!

Je verblijf in Middelburg

Om ‘het Middelburg gevoel’ compleet te maken zou ik je aanraden om, bij je bezoek aan Middelburg, te overnachten in de Koepoort. Kleinschalig (het heeft maar twee appartementen), sfeervol (hoe leuk is het om in een eeuwenoude stadspoort te slapen?) en origineel (weer eens wat anders dan een doorsnee hotel)! Heel eerlijk: Als ik niet in Middelburg zou wonen, dan zou ik hier graag een nachtje slapen…De Koepoort is namelijk een eeuwenoud, en nog als enige overgebleven, stadspoort van Middelburg. Het ligt aan het Bolwerk én het vernieuwde Molenwaterpark en je bent ook nog eens op vijf minuten lopen van de binnenstad. Omdat het een oude stadspoort is, zijn er geen horecafaciliteiten. Maar niet getreurd, je kunt je ontbijtje gewoon laten bezorgen door bijvoorbeeld de Juf. Of als de horeca weer open is, loop je even naar de binnenstad voor een ontbijtje bij Honeypie of Bakker Bliek.

Uitzicht op de Kaaien

Wanneer kom jij mijn mooie Middelburg ontdekken?

Wil je ook een keer de leukste plekken in jouw wijk, stad of streek delen met de lezers van OmniTraveler? Stuur dan een mail naar info@omnitraveler.nl

Meer Nederland:

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *