Wat zijn de favoriete wintersportbestemmingen van professionele reizigers?
De allerleukste wintersportbestemmingen, twaalf bevlogen reizigers delen hun favoriete plekken in de sneeuw . Van dichtbij tot ver weg en van bekend tot onbemind. Van België tot Zweeds Lapland.
Favoriete wintersportbestemmingen: Oostenrijk
Jessica is op heel wat plekken geweest voor wintersport, maar Oostenrijk blijft toch haar favoriet!
“Een van mijn leukste ervaringen wat betreft wintersport was in Innsbruck in Oostenrijk. Ik heb diverse plekken bezocht om te snowboarden, maar Tirol in Oostenrijk blijft favoriet. Innsbruck is de hoofdstad van Tirol en wat mij betreft een perfecte plek als jij meer uit een wintersportvakantie wilt halen.
Jessica tipt Innsbruck
Innsbruck is vrij compact en de kleurrijke straten zien er tijdens de wintermaanden sfeervol uit. Bovendien kent de stad heel wat leuke restaurants en hotspots. De stad is een goede uitvalsbasis wanneer je meerdere skigebieden in Tirol wilt ontdekken. Innsbruck is omringd door talrijke bergen en je vindt grote én kleine wintersportgebieden in de omgeving. Veel wintersportgebieden zijn vooral met de auto te bereiken. Dankzij de vele skibuslijnen kun je vanuit Innsbruck ook naar de omringende wintersportgebieden reizen zonder auto.
Tip: Schaf de Innsbruck SKI plus CITY Pass aan
Met de kun je gemakkelijk een stedentrip met de sneeuwpret combineren. Met deze pas heb je namelijk toegang tot 22 attracties en activiteiten in en rondom Innsbruck. En maar liefst 13 wintersportgebieden zijn aangesloten bij deze pas! Je kunt dus iedere dag een ander gebied ontdekken. Daarnaast heb je toegang tot verschillende zwembaden én kun je gebruikmaken van de Hop-On-Hop-Off Sightseer bus en de skibuslijnen. Mijn zusje en ik gebruikten deze pas onder andere om Innsbruck te verkennen, te snowboarden in het gigantische skigebied Stubaier Gletscher en te rodelen in Axamer Lizum.
We hadden een verrassend diverse wintersportvakantie tijdens ons verblijf in Innsbruck, aanrader!”
- Lees ook: Dit zijn de leukste skigebieden van Oostenrijk – Welke regio kies jij?
- Lees ook: Wintersport in Oostenrijk: 7 redenen waarom je hier op sneeuwvakantie wil
Favoriete wintersportbestemmingen: Frankrijk
Frankrijk is een veel gekozen wintersportbestemming. Ook Anne koos voor dit land en trok er op uit in het Grand Massif
Het Grand Massif is een prachtig skigebied in de Franse Haute Savoie. Je vindt hier maar liefst 265 kilometer aan skipistes, variërend van vlakke, groene pistes tot uitdagende zwarte afdalingen. Het bekendste dorp in het Grand Massif is Flaine, maar vanwege de betonnen flats is dit niet zo’n sfeervol dorp. Ga je voor een typisch Alpendorpje, dan is Les Carroz, Samoëns of Morillon een betere keuze.
In het Grand Massif liggen fijne, brede afdalingen waar je heerlijk kunt skiën. Als kers op de taart kun je de 14 kilometer lange blauwe afdaling ‘Les Cascades’ maken. Deze piste leidt je helemaal buiten het gebied om naar het kleine gehuchtje Sixt. Halverwege kun je een tussenstop maken bij ‘Refugé du Lac de Gers’: je wordt hier met een sneeuwscooter naartoe gebracht en hebt vanaf het terras een waanzinnig uitzicht over het bevroren Lac de Gers. Erg leuk om te doen!
Voordelen Grand Massif
Het voordeel van het Grand Massif vond ik zelf dat de afdalingen heel lang zijn. Bij Flaine zijn de pistes wat minder afwisselend maar in de rest van het gebied vind je zowel brede pistes als smalle bospaden. En omdat veel pistes tussen de bomen liggen, zorgt dat er voor dat je ook bij minder goed weer nog prima zicht hebt.
In het Grand Massif kun je ook heerlijk eten op de piste. Je vindt hier uitstekende gerechten in de berghutten; niet goedkoop, maar wel erg lekker! Kortom, het Grand Massif heeft alle ingrediënten voor een fijne wintersportvakantie!
Noorwegen:
Op wintersport in Noorwegen, dat bedenk je niet zo snel,’ zegt Denise van Follow my footprints, lees daarom snel over haar avonturen in Geilo.
Op wintersport in Noorwegen, dat bedenk je niet zo snel. Het klinkt misschien ver weg of duur, of het was gewoon nog niet in je opgekomen, maar het kan zeker. Lillehammer ken je vast nog wel van de Olympische Spelen van 1994, maar dat is niet de enige wintersportplaats in Noorwegen. Geilo is namelijk ook leuk!
Uitvalsbasis Geilo
Geilo is één van de oudste skigebieden van Noorwegen, vlakbij de Nationale Parken Hardangervidda en Hallingskarvet. Je kunt er skiën, snowboarden en langlaufen, maar ook als je niet van skiën houdt kun je er allerhande leuke activiteiten ondernemen. Een hondensledetocht met husky’s is wat dat betreft één van de hoogtepunten, maar ook kun je lekker naar de spa, het zwembad of je uitleven op een fat bike in de sneeuw. In en om het dorp zijn verschillende accommodaties, restaurants, barretjes en wat winkeltjes.
Goed te weten is dat Geilo een duurzame bestemming is en ook een zeer kindvriendelijk bestemming. Het is een ideale wintersportplaats voor beginners. Je kunt het bovendien goed combineren met Oslo. In Oslo kun je de skischans Holmenkollen (van bovenaf) bewonderen, maar ook het skimuseum eronder bezoeken, om je wintersportervaring in Noorwegen compleet te maken.
Bereikbaarheid Geilo
Om er te komen kun je vliegen naar Oslo of met je eigen auto (met winterbanden) en de boot komen. Zelfs met de trein is mogelijk. De reis er naartoe maakt wintersport in Noorwegen wat duurder, evenals alcohol ter plekke, maar skipassen zijn over het algemeen niet zo duur als op sommige Franse, Zwitserse of Oostenrijkse bestemmingen.
Het mooie aan skiën in Noorwegen is dat het zeer sneeuwzeker is. Op de foto zie je Geilo in september, maar in de winter ligt er natuurlijk volop sneeuw. Je kunt er skiën van november tot mei. Overnacht net als ik in een typisch Noorse chalet, dat is het leukst
- Lees ook: 50 redenen om meteen je wintersport te boeken
- Lees ook: Hemsedal, dé skibestemming van Noorwegen
Favoriete wintersportbestemmingen: Duitsland
Duitsland is dichtbij en redelijk sneeuwzeker, vandaar dat Yvonne voor haar wintersportvakantie voor onze Oosterburen kiest.
Winterberg kennen de meeste mensen wel, voor de makkelijke wintersportweekendjes net over de grens. Het Rothaargebirge zegt ze dan weer niks. Terwijl dit het deel van het Sauerland is waar Winterberg onderdeel van is. In dit bergachtige gebied is er echter nog zoveel meer dan het massatoerisme van die ene plaats. Hoef je niet zo nodig op de lange latten te staan en geniet je minstens even veel van een wandeling door een wit winterwonderland?
Parkeer dan je auto op minimaal 5 kilometer van Winterberg op één van de parkeerplaatsen, waar je kunt instappen op de Rothaarsteig wandelroute. Loop op goed geluk één van de vele bospaden in. Grote kans dat je de eerste bent die z’n voetstappen in de knisperende sneeuw zet. Wellicht zie je sporen van een vos of een ree, maar je kunt hier uren lopen zonder een mens tegen te komen. Er zijn hellingen genoeg om lekker hard op je sleetje vanaf te rijden, geweldig als je dit deel van het Sauerland met kinderen bezoekt.
Schattig Sauerland
Ook in de dorpjes die je onderweg door het Sauerland passeert is het in de wintermaanden niet druk, omdat alle actie zich concentreert in een relatief klein gebied rond de pistes. Alleen de inwoners zelf, die met bezem en sneeuwschep bezig zijn hun straatjes te vegen en je vriendelijke groeten. Maak dus zeker eens een korte wandeling door een dorpje als Schmallenberg, waar het kleine kerkje op de heuvel voelt als een bijzondere ontdekking. Trakteer jezelf daarna op Choco und Kuchen in één van de sfeervolle, typisch Duitse cafeetjes.
- Lees ook: Het Rothaargebergte is meer dan Winterberg
- Lees ook: Landal Winterberg, Fun & snow in een wunderbar winterlandschap
Favoriete wintersportbestemmingen: Zwitserland
OmniTraveler bracht mening winterweek in Zwitserland door, heerlijk. Stephanie is eveneens enthousiast, zij ging op wintersport in Verbier.
Het Zwitserse skidorp Verbier is dé bestemming voor avontuurlijke levensgenieters. Onder meer de Belgische royals komen hier elk jaar skiën, maar ook menig beroemdheid heeft een chalet in het gebied. Niet voor niets, want Verbier staat bekend om de goede restaurants, charmante hotels en levendige après-ski. Maar bovenal komt men hier voor de uitstekende pistes, want wat wintersport in Verbier betreft kom je weinig tekort.
Les 4 Vallées
Het dorp is onderdeel van Les 4 Vallées, dat met in totaal zo’n 412 kilometer aan pistes het grootste skigebied van Zwitserland is. Er is genoeg ruimte voor beginnende wintersporters, al zijn vooral de rode pistes hier goed vertegenwoordigd: gevorderde skiërs hebben maar liefst 200 kilometer aan pistes binnen handbereik. Het seizoen loop bovendien van november tot mei, dus je kunt zes maanden per jaar terecht voor wintersport.
Ook leuk voor niet-skiërs
Ook als je geen fervent skiër of snowboarder bent is Verbier overigens een heerlijke bestemming in de winter. Er valt ontzettend veel te doen voor de actieve reiziger. Zo is het erg leuk om een sneeuwschoenwandeling te maken door het gebied, maar je kunt er bijvoorbeeld ook leren paragliden. In Verbier vind je bovendien de langste sleepiste van Franstalig Zwitserland en het is voor jong én oud ontzettend leuk om hier op hoge snelheid naar beneden te zoeven.
Na afloop kun je vervolgens opwarmen in de sauna of aansluiten bij de legendarische après-ski. ’s Avonds heb je keus uit een handjevol écht goede restaurants en als je een dagje geen zin hebt in de sneeuw, dan kun je ook nog eens uitstekend winkelen in Verbier. Alle grote outdoormerken en luxe designers zijn er vertegenwoordigd. Kortom: Verbier is een van de veelzijdigste winterbestemmingen in Zwitserland!
Favoriete wintersportbestemmingen: Italië
Aniek heeft een grote liefde voor Italië, niet verwonderlijk dat zij ook voor haar wintersportvakantie naar Bella Italia vertrekt, naar een van haar favoriete wintersportbestemmingen Livigno om precies te zijn.
Ga sneeuwschoenwandelen
- Lees ook: Wintersport in Livigno: skiën in de Italiaanse Alpen
- Lees ook: Ponte di Legno del Tonale, Italiaanse poedersneeuw en pizza
Favoriete wintersportbestemmingen: Tsjechië
Op de vraag welk land behoort tot jouw favoriete wintersportbestemmingen? Antwoordt Bianca van reisblog Food Travel Photography volmondig Tsjechië
Als fervent wintersporter is Tsjechië wellicht niet het eerste land waar je aan denkt bij een vakantie in de sneeuw. Toch is het voor winterliefhebbers absoluut een aanrader om naar toe te gaan. Zeker als je de bekendere skigebieden in Europa wel eens gezien hebt. Maar ook als beginner is Tsjechië een ideale bestemming. In Tsjechië kun je goed skiën en tegelijk andere wintersporten beoefen, uitstapjes maken naar de steden en genieten van de wellness.
Noord-Tsjechië: ideaal
Het noordelijke deel van Tsjechië is in winter geschikt voor een wintersportvakantie. De meeste skigebieden in Tsjechië bevinden zich in het Reuzengebergte. Deze gebieden hebben een hoogte van 700 tot 1300 meter en hoewel de echte hoge toppen ontbreken, is er door de ligging elk jaar sneeuw te vinden. Klínovec is daarbij een skigebied met sneeuwkanonnen en is sneeuwpret hier gegarandeerd.
Skigebied Ještěd ligt ook in het Reuzengebergte en is het populairste wintersportgebied van Tsjechië. De hoofdstad van deze regio is Liberec, dat op een uurtje rijden van Praag ligt. Met een gondel ga je naar boven waar op een hoogte van 1012 meter de Ještěd Tower staat. Dit is een bijzonder bouwwerk waar een restaurant en hotel in zit, en waarvandaan je een fenomenaal uitzicht hebt. Op de pistes kun je uitstekend skiën en snowboarden.
Een dagje niet op de lange latten
Liever een andere wintersportbeleving? Tijdens mijn reis door Tsjechië stond ik niet alleen op de lange latten maar ging ik ook met een band de witte heuvels af, oftewel snowtubing. Toch is dé winteractiviteit in Tsjechië langlaufen. Je kunt er urenlang in alle rust genieten van het witte landschap en de bossen. De combinatie van de lichte hoogteverschillen en het klimaat zorgen voor de perfecte condities. Nooit eerder waagde ik me aan het langlaufen maar ik weet zeker dat het niet de laatste keer was!
Een fijne bijkomstigheid van wintersport Tsjechië is de wellness. In Tsjechië weten ze daar wel raad mee. In Karlovy Vary en Jáchymov vind je bijvoorbeeld bijzondere kuuroorden. Hier komt het helende bronwater zo uit de grond. Na een intensieve dag in de sneeuw is dat zeer welkom.
- Lees ook: Wintersport in Tsjechië, betaalbaar genieten & 100% sneeuwpret
- Lees ook: Wintersport Tsjechië – 5 redenen waarom je hier naar de sneeuw wil
Favoriete wintersportbestemmingen: Slovenië
Slovenië is nog maar door weinig Nederlandse wintersporters ontdekt, Denise van reisblog Inhetvliegtuig.nl trok naar een van haar Favoriete wintersportbestemmingen; Kranjska Gora
In het noordwesten van Slovenië ligt het bergdorpje Kranjska Gora. Het is de toegangspoort tot Nationaal Park Triglav, dat onderdeel is van de Julische Alpen. Het dorpje ligt in een dal en daardoor is een dik pak sneeuw geen garantie. Toch is het (met een beetje hulp van de sneeuwkanonnen) een populair wintersportgebied met maar liefst 22 kilometer aan pistes.
Kranjska Gora
Na de piste volgt de sauna
Na een hele dag in de sneeuw is er natuurlijk niets fijner dan een warm bad of een duik in de sauna. Daarvoor ben je aan het juiste adres bij Hotel Spik, dat op slechts 5 kilometer van Kranjska Gora ligt. Het wellness hotel beschikt over verschillende (binnen)zwembaden en een groot wellnesscentrum. Wat dit hotel extra bijzonder maakt is de exclusieve Alpine Wellness verdieping die je helemaal voor jezelf kunt afhuren. Hier vind je 5 speciale spa ruimtes met onder andere een hammam, sauna en een gigantisch balkon met waanzinnig uitzicht op de Julische Alpen. Voor slechts €100,- mag je hier 3 uur lang met z’n tweeën van genieten.
- Lees ook: Rondreis Slovenië: De ultieme reisroute voor een roadtrip van 2 weken
- Lees ook: Wintersport in Slovenië, onbekend maakt onbemind
België
Ann neemt je mee naar onze Zuiderburen, naar winterwonderland in Wéris in de Ardennen.
Mijn mooiste sneeuwervaring? Dat was een wonderlijke winterse wandeling in de Belgische Ardennen. In het charmante dorpje Wéris, op een boogscheut van het -in België ;)- wereldberoemde kleinste stadje van de Ardennen, Durbuy.
Winterwandelen in Wéris
We boekten een weekendje wandelen in Wéris, maar al tijdens onze rit zuidwaarts sloeg het weer onverwachts om. Grijze wolken pakten samen, de temperatuur zakte en het landschap verdween al snel onder een dikke witte deken. Vijftig tinten grijs en wit. Maar de volgende ochtend: stralende
zon… en wij trokken op verkenning in een schitterend winters wonderland!
Bijzonder aan Wéris en omgeving is dat deze streek in de prehistorie ook al bewoond was. Het is één van de enige plekken in België waar je vijfduizend jaar oude hunebedden (of dolmen) aantreft. Wij trokken er dus op uit en maakten een dolmenwandeling. Krakende sneeuw onder onze voeten, een
sprookjesachtig landschap voor onze ogen, ijspegels aan de dakranden en klaterende beekjes met smeltwater die ons pad kruisten. Verstopt tussen de beboste hellingen: de Pierre de Haina – een overhellende prehistorische menhir vanwaar je een spectaculair uitzicht hebt over de vallei.
Stop ook bij het ‘Duivelsbed’
Of beneden bij de rivier: het Duivelsbed, één van de bekendste oude hunebedden. En schijnbaar willekeurig rondgestrooid over de akkers van de vallei van Wéris zijn er nog talloze andere prehistorische dolmen… Fascinerend om hier te wandelen! Zeker ook in de winter!
Na een pittige tocht in de smeltende sneeuw en de tintelend-frisse buitenlucht trakteerden we onszelf op een heerlijke kom soep in de enige herberg die Wéris telt. Nooit geweten dat warme soep en brood zo lekker konden smaken… Lees het uitgebreide verhaal van onze wandeling op mijn
reisblog wANNderful.
- Lees ook: Winters wandelen langs de dolmen van Wéris
- Lees ook: Genieten van de Belgische Ardennen op Parc La Clusure
Favoriete wintersportbestemmingen: Zweden
‘Oostenrijk en Italië, jullie hebben er geduchte concurrentie bij!’ laat Sanne weten. Zweden heeft met Åre namelijk een skigebied in huis wat qua gezelligheid en après ski totaal niet voor de bekende wintersportlanden onderdoet.
Over de hoeveelheid kilometers aan pistes hoef je je ook geen zorgen te maken, in Åre ligt maar liefst 191 kilometer aan goed geprepareerde pistes op je te wachten. Zoek je iets uitdagender, oefen dan je tricks in het fun- en snowpark.
Laat je verrassen door het Zweedse Åre
Onze eerste kennismaking met Åre was een waar feest. Vrolijke lichtjes verlichten het dorp en uit gezellige restaurants klonk sfeervolle muziek, terwijl de kerstboom op het centrale plein boven alles en iedereen leek uit te torenen. Een gezellig wintersportdorp, omringd door pistes en met uitzicht op het meer. Het begint al goed.
Gedurende de week bleek het alleen maar beter te worden. Goed geprepareerde pistes en zijdezachte sneeuw zorgde voor heerlijke uren skiën en snowboarden. De uitzichten vanaf de berg over het dal waren om van te smullen en het opwarmen bij de openhaard na een lange dag in de kou met mede wintersporters zorgden voor vele gezellige momenten. Kom je puur voor de wintersport, dan kan ik je Åre van harte aanbevelen.
Åre is niet alleen leuk voor wintersporters
Maar er is meer. Een bezoek aan Åre is namelijk een geüpgradede versie van een winterse vakantie. Er is hier zoveel te beleven! Maak een tocht met sneeuwscooters, ga op pad met de husky’s of beproef je geluk tijdens het ijsvissen. Maak een roadtrip langs de sprookjesachtige watervallen of ontspan tijdens een dagje wellness in de jacuzzi’s met uitzicht op de pistes.
Kortom, Åre is een heerlijke bestemming voor de wintersport voor zowel de beginnende als ervaren skiër en snowboarder. Maar ook als je liever niet op de lange latten staat, is Åre de perfecte winterse bestemming met fantastische mogelijkheden tot een onvergetelijke winterse vakantie.
- Lees ook: Op wintersport in het Zweedse Åre!
Favoriete wintersportbestemmingen: Zweeds Lapland
‘Zweeds Lapland is een droombestemming voor iedereen die gek is op enorme hoeveelheden sneeuw, outdoor activiteiten en knusse avonden bij het haardvuur,’ laat Kimber aan OmniTraveler weten.
De Zweden zijn graag buiten en tijdens een reis naar Zweeds Lapland in de winter zul je, verrassend genoeg misschien, weinig binnen zitten. Mijn favoriete activiteit is absoluut een tocht maken met een huskyslee. Het is zo’n uniek ervaring om bij temperaturen ver onder het vriespunt op een hondenslee te stappen en door de bossen en over de vlaktes te racen. Andere gave dingen om te doen zijn ijsvissen, langlaufen, sneeuwscooter rijden en sneeuwschoenwandelen.
Het avontuur lonkt in Zweeds Lapland
Daarnaast kun je op sommige plekken in Zweeds Lapland ook skiën. Ervaren skiërs zullen het al snel saai vinden omdat er geen bergen zijn zoals in bijvoorbeeld Frankrijk of Oostenrijk. Dat maakt wel dat het voor beginners of skiërs voor wie het allemaal niet zo spannend hoeft te zijn, het juist een ideale plek is. Ander voordeel: op de pistes in Zweeds Lapland is het lang niet zo druk als in de bekende wintersportgebieden. Ik heb meegemaakt dat onze groep van 8 personen de enige waren op de piste. En dat de héle dag lang! Heel bijzonder.
Wat je ook gaat ondernemen, je winterse activiteit wordt vrijwel standaard afgesloten met een winterbarbecue of het aansteken van de vuurkorf. Je drinkt een kop sterke Zweedse koffie, eet een broodje rendiervlees of vis en gaat aan het einde van de middag terug naar je huisje. In hartje winter valt de duisternis al rond 15u in en je spendeert de rest van de dag dan ook lekker bij het haardvuur, in de sauna of met een goed boek op de bank. Wat mij betreft de ideale afsluiting van een dag in de kou.
Favoriete wintersportbestemmingen: Canada
Voor veel wintersporters is een skivakantie naar Canada de ultieme sneeuwdroom. Marjolein ontdekte zelf dat sneeuw gegarandeerd is tijdens een winters bezoek aan Banff National Park.
Voor een sneeuwervaring ben je in het Westen van Canada aan het juiste adres. In Banff National Park en Jasper National Park heb je in de herfst al kans op een dik pak sneeuw. Zo hoef je niet raar op te kijken als er begin oktober ineens 20 cm sneeuw ligt. Nog te weinig om echt de piste op te gaan, maar genoeg voor een wandeling door de sneeuw en sneeuwpret. Wandelen in de sneeuw tussen de bergen van Banff en Jasper is magisch. Daarnaast hebben beide gebieden Hot Springs die je kunt bezoeken. Heerlijk om in een warmwaterbad te dobberen terwijl het ondertussen sneeuwt.
Gegarandeerd sneeuw
Zowel Banff National Park als Jasper National Park zijn echte wintersportbestemmingen. Je hebt hier altijd altijd genoeg sneeuw liggen voor de ultieme piste ervaring. In Banff National Park heb je meer dan 100 kilometer aan pistes verdeeld over drie verschillende gebieden. In Jasper National Park vind je meer dan 80 pistes. Beide gebieden zijn voor jong en oud zeer toegankelijk. Het fijne is dat je beide Nationale Parken bezoekt in het laagseizoen, je hebt dus alle ruimte om te piste op te gaan. Mocht je de tijd hebben, dan kun je beide parken combineren. Via de Icefields Parkway kun je van Banff naar Jasper en vice versa. Sneeuw gegarandeerd tijdens een winters bezoek aan Canada.
- Lees ook: Banff National Park Travel Guide // Bezienswaardigheden en tips
- Lees ook: 7 redenen om voor je volgende ski trip Jasper & Edmonton te kiezen
Van alle genoemde of juist niet vermelde favoriete wintersportbestemmingen, welke is nou jouw favoriet?