Zoek
Sluit dit zoekvak.

Checklist wintersport | Veilig op weg naar de sneeuw

wintersport paklijst sneeuwkettingen

Klaar voor de autorit naar de sneeuwvakantie? Pak deze checklist wintersport er even bij

Ga je dit jaar (weer) met de auto naar de sneeuw? Dan denk je misschien dat je overal aan gedacht hebt. Loop voor alle zekerheid deze checklist wintersport even door, zodat je zeker veilig op weg gaat. Drive savely!

Checklist wintersport: Begin met winterbanden

Winterbanden zorgen voor meer grip en een betere wegligging wanneer de wegen glad zijn. Zo voorkom je mogelijke ongelukken. In veel Europese landen zijn winterbanden tijdens het seizoen verplicht. Denk hierbij aan populaire skibestemmingen als Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Finland, Zweden, Noorwegen en Luxemburg. In Frankrijk, Spanje en Italië niet? Jazeker wel, maar niet in het gehele land is de verplichting van kracht, Doorgaans enkel in bepaalde regio’s.

Controleer de bandenspanning

Wanneer heb jij voor het laatst je bandenspanning gecontroleerd? Als hier lang over na moet denken, dan is sowieso te lang geleden. Als de spanning niet goed is, verlies je grip, met alle gevolgen van dien. Hoeveel moet je bandenspanning zijn als je door sneeuwachtig gebied rijdt? 1,6 millimeter. Even checken dus.

wintersport sneeuwpop

Checklist wintersport: In welke landen zijn sneeuwkettingen verplicht?

Meer en meer landen maken hun eigen verkeersregels over het gebruik van sneeuwkettingen. Voor het aanbrengen van je Pewag sneeuwkettingen zijn doorgaans de volgende regels van toepassing. Sneeuwkettingen zijn vooral te gebruiken bij veel – en vooral verse – sneeuw. Of het gebied waar je doorheen wilt rijden met de auto, deze dingen verplicht stelt, zie je aan een rond blauw bord waarop een sneeuwketting staat.

Belangrijk om te onthouden. Je legt je sneeuwkettingen om de wielen waar de aandrijving van je auto zit. Dus bij voorwielaandrijving….. Precies om de voorste wielen. Nog een tip; maak je wielen eerst goed sneeuwvrij en zorg dat de sneeuwketting goed stevig vastzitten. Twijfel je? Rij dan eerst een paar meter en check hoe de situatie ervoor staat.

Het omleggen van sneeuwkettingen vergt wat handigheid, oefen voor vertrek thuis alvast een keer. Oh, en rij je in een auto met wieldoppen? Haal die voor je sneeuwvakantie er alvast af. Dat scheelt een hoop ellende en extra geprutst.

Tenslotte geldt er voor het rijden met sneeuwkettingen een maximale snelheid. Ook dit kan verschillend zijn per bestemming. Bovendien wordt voor ijzeren sneeuwkettingen een andere maximumsnelheid gehanteerd dan voor textielen exemplaren. Over het algemeen kun je ervan uit gaan, dat de toegestane snelheid 40 of 50 kilometer per uur is.

➡️ Voor de meest actuele informatie surf je even naar dit overzicht van de ANWB

sneeuwkettingen om je wiel leggen wintersport

Zet (extra) ruitenwisservloeistof in de achterbak

Opspattende sneeuw, zoutresten van het strooien, rijden in een sneeuwachtige omgeving doet je voorruit sneller vies worden. Zorg dus voor extra ruitenwisservloeistof. Als je nu toch een fles in gaat slaan voordat je op wintersport gaat, schaf dan wel meteen een fles aan die tegen lage temperaturen bestand is.

Als je de motorkap dan toch open hebt staan, zorg dan ook meteen voor voldoende koelvloeistof met antivries.

Checklist wintersport: Startkabels en accu

Wanneer je een weekje naar de sneeuw gaat, zal het doorgaans allemaal wel meevallen, maar het is algemeen bekend dat accu’s niet van kou houden. Als je auto lang(er dan normaal) in lage temperaturen stilstaat, kun je bij het wegrijden wel eens voor een onaangename verrassing komen te staan; een lege accu. Zorg daarom altijd voor paar startkabels in de auto of – indien je er plaats voor hebt – een reserveaccu.

Zo vriest er niets aan

Smeer de rubbers van het portier in met vaseline (talkpoeder doet ook wonderen) zodat deze niet vastvriezen. Zou toch een beetje jammer zijn dat je bovenstaande tips allemaal ter harte hebt genomen, maar uiteindelijk je eigen auto niet in kunt komen. Deze tip vergeten in praktijk te brengen en is het leed al geleden? Duw dan eerst tegen het portier voordat je het opent, zo blijft de schade zoveel mogelijk beperkt.

Parkeer je auto op de plaats van bestemming in de versnelling of parkeerstand, daarnee voorkom je een vastgevroren handrem.

Wordt er sneeuw en/of vorst verwacht? Zorg voor een stuk karton of folie onder de ruitenwissers, zodat ze niet aan de ruit vastgevroren raken.

IJsvrij

Opgeruimd staat netjes en dat is zeker ook van toepassing op je auto. Maak voordat je gaat rijden de hele auto sneeuw- en vorstvrij. Haal de sneeuw van het dak, zodat er geen pak sneeuw op je voorruit valt wanneer je onverwacht in de remmen moet gaan en krab alle ruiten vrij voor goed zicht.

auto onder de sneeuw

Checklist wintersport: Zeker even inslaan en meenemen

De volgende zaken zijn in sommige wintersportlanden verplicht, maar over het algemeen zijn het zaken die sowieso handig zijn om bij je te hebben wanneer met de auto op wintersport gaat.

  • Alcoholtest
  • Brandblusser
  • Gevarendriehoek
  • Veiligheidshesje
  • Verbanddoos

Zorg verder voor de juiste vignetten & of milieu sticker.

➡️ Lees ook: Tol betalen, tolbadge en vignetten, alles wat je wil weten

Mocht het toch misgaan

Je moet er niet vanuit gaan, maar het kan altijd gebeuren. Je komt (toch) vast te zitten – of komt ellendig lang in de file te staan. Zorg dat je in de auto altijd voldoende dekens bij je hebt en datzelfde geld voor proviand. Zo maken ze jou niets.

Checklist winterport winterwandelen

Meer wintersport

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *