Zoek
Sluit dit zoekvak.

Drinkwater uit de kraan | In deze landen is het veilig

Drinkwater uit de kraan

Niets lekkerder dan drinkwater uit de kraan

Drinkwater uit de kraan is in Nederland heel erg vanzelfsprekend en wij vinden het soms zelfs een beetje raar als men kiest voor flessen of pakken water in te slaan tijdens de wekelijkse boodschappen. Ons water is van goede kwaliteit, je wordt er niet ziek van en het is altijd bij de hand. Maar hoe zit dat als op reis bent? In de volgende landen, kun je – net als thuis – je waterfles vullen met heerlijk helder drinkwater.

In deze landen vul je met een gerust hart je glas of drinkfles

Je dorst lessen met water is goedkoop en – zeker uit de kraan – duurzaam. Gelukkig heb je op steeds meer bestemmingen de mogelijkheid je glas of waterfles uit de kraan te vullen. Ga je op reis naar de volgende landen, vergeet dan zeker geen bidon of drinkfles mee te nemen.

Top 10 landen met schoon water

In de volgende landen kun je met een gerust hart je dorst lessen met het water uit de kraan.

Kan met drinkwater

Denemarken heeft het schoonste drinkwater uit de kraan

Denemarken heeft beter kraanwater dan flessenwater. In een restaurant krijg je dan ook steevast kraanwater geserveerd. Mocht het water onverhoopt toch niet drinkbaar zijn, dan staat dit expliciet aangegeven.

IJsland

In IJsland worden strenge kwaliteitscontroles gesteld aan het drinkwater en dat werpt zijn vruchten af. Het gros van het drinkwater uit de kraan komt uit bronnen in de grond. Van vervuiling is feitelijk geen sprake. En daar zijn de IJslanders, terecht, trots op.

In Groenland komt het drinkwater uit de kraan, uit de bergen

In Groenland komt het drinkwater uit de ijsbergen. Een gezond en zuiver drinkwater wordt uit de meren meren en rivieren gecreerd. Sterker nog, je kunt er zelfs rechtstreeks uit deze bronnen drinken. Zo zuiver!

Finland

De Verenigde Naties stelde een onderzoek in naar schoon drinkwater en als resultaat daarvan is Finland gekozen als land met de beste kwaliteit kraanwater. Niet alleen veilig, maar nogeens lekker van smaak.

Je had misschien niet verwacht, maar ook Colombia heeft zuiver drinkwater uit de kraan

Je verwacht het misschien niet, maar ook in Colombia is er schoon en veilig kraanwater voor  inwoners en toeristen.

➡️ Tip: Neem tijdens je reis een waterfles mee, dat scheelt een boel plastic flesjes. OmniTraveler maakte een overzicht waterflessen. Welke past bij jou?

Singapore

In Singapore is alles netjes en geordend, zo ook de kwaliteit van het drinkwater. Het kraanwater  heeft hier meerdere niveaus van filtratie ondergaan waardoor extra filteren niet meer nodig is.

Nieuw-Zeeland

Het Nieuw-Zeelandse kraanwater is absoluut veilig om te drinken. Het land gebruikt een geavanceerd filtersysteem, waardoor zuiver water een garantie is.

Zweden

Het kraanwater in Zweden is volkomen veilig om te drinken, de kwaliteit wordt als goed beschouwd, met bijna geen bacteriën, met name in de steden.

Canada

Maar liefst 9% van ’s werelds zoetwatervoorraden liggen in Canada, geen wonder dat er in Canada toegang is tot schoon en kwalitatief hoogwaardig drinkwater.

Dat er in Nederland drinkwater uit de kraan komt, dat wist je natuurlijk al

Voor iedereen die vakantie viert in eigen land, kraan open, tappen maar en klaar!

Ook hier les je zonder problemen je dorst

Verder kun je in  de meeste Europese landen zonder problemen kraanwater gebruiken. Soms is de smaak anders dan je gewend bent, maar dat wil niet zeggen dat het geen zuiver water is. Het water in landen als Spanje, Frankrijk, Italië en het vasteland van Griekenland heeft een sterke chloorsmaak .

➡️ Wist je dat het drinkwater uit de kraan op Aruba, Bonaire en Curaçao ook helemaal oke is?

Glas water uit de kraan

Waar komt er geen drinkwater uit de kraan?

Er blijven – helaas – genoeg landen over waar het drinkwater uit de kraan niet zo zuiver is en zelfs het drinken ervan af te raden is.

De landen in Oost-Europa zijn van die plekken waar je kraan beter dicht kunt houden. In landen als Albanië, Bosnië-Herzegovina, Hongarije, Bulgarije, Roemenië en Servië is er soms nog wel zuiver water in de grote(re) steden, maar daarbuiten zeker niet.

Ook op de Griekse eilanden – in tegenstelling tot het vasteland van Griekenland – is het eveneens opletten geblazen

Op de populaire bestemmingen Turkije en Mexico is op vrijwel alle plekken de waterkwaliteit slecht. Ook in Zuid-Amerika, Azië en Afrika is de waterkwaliteit ondermaats.

➡️ Ook in Indonesië is het drinkwater uit de kraan niet zuiver. In een poging de berg plastic (water)flessen niet verder aan te vullen, ging OmniTraveler de uitdaging van Better Places aan. Drie weken met een Dopper naar Bali. Je leest hier hoe dat verliep.

Als er geen drinkwater uit de kraan komt, kan ik dan beter een fles kopen?

Als je in een land bent waar geen drinkwater uit de kraan komt, neem dan zeker geen risico. Zuiver zelf het water (koken of filtreren). Informeer bij je accommodatie of zij wellicht een watertank hebben, waar je je waterfles mag vullen of als dat niet mogelijk is, schaf dan fleswater water aan.

➡️Tijdens een reis door Thailand testten we de Lifestraw. Een fles die onzuiver water drinkbaar maakt. Je leest hier onze bevindingen.

Nog even over fleswater

Wanneer er geen zuiver drinkwater uit de kraan uit de kraan komt, ligt een fles water kopen snel voor de hand. Ook hier moet je toch mee opletten. Water kan namelijk bederven. Echt. Zolang je de fles nog niet geopend hebt, is er niets aan de hand. Na opening is de inhoud slechts beperkt houdbaar en hebben bacterien vat op de inhoud. Dan is fleswater ineens (ook) niet zo zuiver meer.

➡️ Op zoek naar een thermosfles waarin je koude water echt koel blijft, of je warme water ’s middags nog altijd geschikt is voor de thee? Wij testten – en bevonden oké – onder andere de Hydroflask, of een kleiner formaat, de Primus Klunken fles.
;

Meer handige tips

 

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *