Zoek
Sluit dit zoekvak.

Isaan – Een roadtrip kris kras door het Noordoosten van Thailand

Prasat Phimai National Historical Park Isaan Thailand

Isaan – het Noordoosten van Thailand – bezoeken, dat wilde ik al een vele jaren. Na heel veel andere bestemmingen in het land van de glimlach voorrang te hebben gegeven, was het dan zo ver. Een roadtrip door de Isaan werd werkelijkheid. En het was missschien nog wel beter dan ik had durven hopen. OmniTraveler deelt het reisschema van de afgelegde route in dit ongerepte deel van het land.

Isaan

De Isaan (het noordoosten van Thailand) beslaat ongeveer een derde van het land. Je begrijpt, dat bereis je niet even. Waar de infrastructuur in Thailand over het algemeen goed te noemen is, is het in dit deel van het land echt wel improviseren op het gebied van treinen en bussen. Derhalve was voor ons de keuze redelijk snel gemaakt, de Isaan bezoeken we per huurauto.

Wanneer je deze route doorgenomen hebt, hoop ik dat de Isaan niet langer een blinde vlek voor je is, maar dat je je bagage pakt en zelf rond gaat reizen in het ‘authentieke’ Thailand. Maak je klaar voor een rit langs bergen, nationale parken en indrukwekkende tempels.

Dag 1: Bangkok – Udon Thani

Thailand roadtrip Isaan Udon Thani Rubber Yellow floating duck

Het maakt niet uit of je rechtstreeks vanuit Nederland of België naar Bangkok vliegt of daar reeds bent. Vanuit de hoofdstad van Thailand is Udon Thani zowel per bus, trein als vliegtuig te bereiken.

Vanwege een strakke tijdsplanning kiezen we voor een binnenlandse vlucht met Thail Smile. De keuze valt op deze luchtvaartmaatschappij omdat deze net als de vlucht waarmee we vanuit Brussel aan zijn gekomen, vanaf Internationale Luchthaven Suvarnabhumi vertrekt. Geen gedoe om van het ene vliegveld op het andere te geraken (Bangkok heeft namelijk twee luchthavens).

De vlucht duurt 01.05 uur. In de aankomsthal pikken we de huurauto op en rijden naar het centrum van Udon Thani.

➡️ Lees ook: En dan gaat het mis! Onze roadtip Thailand begint op de spoedeisende hulp

Dag 2: Ban Chiang

Thailand roadtrip Isaan Udon Thani Ban Chiang National Museum pot

Vanuit Udon Thani is een bezoek aan Ban Chiang een bezoek waard. Waarom? Omdat ik zeker weet dat je spijt krijgt als je dit UNESCO Werelderfgoed niet bezoekt. De archeologische site werd in 1966 ontdekt en bestaat uit het Neolithicum tot en met de ijzertijd. Het museum zelf is niet heel erg mooi, maar de collectie is indrukwekkend.

Nabij het museum heb je de gelegenheid nog een aantal opgravingsplaatsen te bezoeken. Doen hoor.

➡️ Lees ook: Udon Thani & Ban Chiang National Museum

Dag 3: Udon Thani – Nong Khai – Bueng Kan

hailand Bueng Kan Mekong Rivier

Volg grotendeels de Mekong rivier, die de natuurlijke grens tussen Thailand en Laos vormt. Nong Khai is een wat slaperig stadje in de Isaan dat voornamelijk als springplank naar het eerder genoemde buurland dient. De zogeheten Friendship Bridge was de eerste overspanning over het water tussen de twee landen. Stap even uit en geniet van de vergezichten richting de overburen. De hoofdstad van Laos, Vientiane, ligt slechts 20 kilometer verderop.

Hoewel de wegen overwegend prima zijn, moet je de afstanden toch echt niet onderschatten. Trek genoeg tijd uit om van A naar B te rijden en las genoeg stops in, want in de verschillende dorpen langs de rivier is altijd wel iets te zien of beleven (een bijzondere tempel, een typisch streekgerecht,…)

Dag 4: Wat Phu Tok, de Isaan aan je voeten

Thailand Bueng Kan Wat Phu Tok brug

Wat Phu Tok – ook wel Wat Jetiyakhiri  genaamd – ligt op nog geen half uur rijden van Bueng Kan. Deze rotstempel is goed voor een portie avontuur, Klim hoger en hoger en de Isaan ligt – eenmaal aan de top – aan je voeten.

Zit je wat krapper in je tijd, dan kun je overwegen Wat Phu Tok te combineren met de Chet Si Waterval.

➡️ Lees ook: Bueng Kan, ongerepter wordt Thailand niet

Dag 5: Bueng Kan – Chet Si Waterval – Nakon Phanom

Thailand Bueng Kan Chet Si

Deze waterval is misschien wel de mooiste in de gehele Isaan regio. Trek er minimaal een halve dag voor uit, maar eigenlijk kun je hier heel de dag relaxen, zwemmen en op de glibberige rotsen klimmen.

Als je aan het einde van de middag arriveert in Nakhon Phanom, struin dan zeker even over de boulevard langs de machtige Mekong of eet je buikje rond op de avondmarkt (net buiten het centrum).

Nakhon Phanom nightmarket

Dag 6: That Phanom, heiligste stoepa van de Isaan

Nakhon Phanom That Phanom stupa Isaan Thailand

Op pakweg 60 kilometer van Nakhon Phanom vandaan, ligt het heiligste monument in de Isaan, de That Phanom. Deze 50 meter hoge stoepa is gebouwd in Laotiaanse stijl. Volgens overleveringen is de stoepa vlak na het overlijden van Boeddha vervaardigd en is een stukje rib van Boeddha  erin verwerkt.

Bezoek de tempel in de ochtend, aangezien je je schoenen uit dient te doen. In de middag heeft de zon de tegels rondom het heiligdom zodanig verwarmt dat je je voetzolen haast brand.

Tijd over, Nakhon Phanom is geen onaardige stad om rond te slenteren. Of huur een fiets en trap een eind langs de Mekong rivier.

➡️ Lees ook: Nakhon Phanom, stad van de bergen

Dag 7: Nakon Phanom – Sahatsakhan

Thailand Sukwan Boutique Homes Isaan

Waarschijnlijk heb je nog nooit van Sahatsakhan gehoord. De dichtstbijzijnde ‘grote’ stad is Kalasin en eigenlijk stelt dat feitelijk weinig voor. Waarom je toch deze kant op moet? Voor een overnachting (of meerdere) bij Sukwan Boutique Homes. Een pracht van een plek, omringd door adembenemende natuur, gelegen in een weelderige tuin.

Dag 8: Dino’s in de Isaan

Thailand Siamotyrannus

Deze regio in de Isaan staat bekend om haar vele dinosaurus vondsten. Sterker nog naast het museum waar de Siamotyrannus (broertje van de T-rex) tentoongesteld is, tal van spots die iets met de prehistorische dieren te maken hebben. Jurrasic Park is er niets bij 😉

➡️ Lees ook: Sukwan Boutique Homes, dokters en dino’s

Dag 9: Sahatsakhan – Buriram

Buriram is een mix tussen heden en verleden. Het heden is terug te vinden in het moderne voetbalstadion, met aangrenzend winkelgebied en het nabij gelegen racecircuit. Oud zie je terug in de verschillende Khmer tempels die in de buurt van deze stad liggen.

Dag 10: Phanom Rung & Prasat Muang Tam

Cambodja is vanuit Buriram niet ver weg en dat is te zien aan de historische overblijfselen. Trek voldoende tijd uit om vanuit Buriram naar de tempelcomplexen te rijden, deze in alle details te bekijken, te lunchen bij een van de lokale restaurantjes en weer terug naar Buriram te gaan.

➡️ Lees ook: Buriram, Khmertempels, razende motoren en voetbalhelden

Dag 11: Buriram – Phimai

Prasat Phimai National Historical Park Isaan Thailand

Dacht je in de omgeving pracht en praal te hebben gezien omtrent de Khmer bouwkunst? Wacht maar tot je in Phimai aankomt. Sla een bezoek aan het Nationaal Museum zeker ook niet over.

➡️ Lees ook: Phimai, bezoek de mooiste Khmertempel van Thailand

Dag 12: Einde roadtrip Isaan

Eerlijkheid gebied me te zeggen dat mijn roadtrip na het bezoek aan Phimai nog niet gedaan was. Feit is echter wel, dat de plaatsen die ik erna bezocht, niet meer in de Isaan liggen.

Wij leverden uiteindelijk de huurauto op Internationale Luchthaven Suvarnabhumi in Bangkok in.

Ik hoop dat wanneer je een reis naar Thailand plant, nu ook eens aan de Isaan denkt, zoals je hebt kunnen lezen, het is de moeite waard.

Meer Thailand:

tuktuk Bangkok Thailand

Bang Kachao | Het verrassende groene geheim van Bangkok
Overtoerisme in Thailand, niet als je het zo aanpakt!
Oplichterstrucs in Thailand. Trap er niet in!

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *