Oplichterstrucs en Thailand gaan, helaas, soms hand in hand. Wie echter een beetje op let en het gezond verstand gebruikt, heeft niets te vrezen en geniet met volle teugen van het Land van de Glimlach.

Oplichterstrucs: is het echt zo erg?

Wat zal ik zeggen. Ja, op veel plekken is het niet ongewoon dat locals je proberen te neppen. Moet je dan maar niet dit fantastische Aziatische land gaan? Integendeel. Ik leer je deze ‘boeven’ te herkennen en te doorzien. Zo kun je je simpelweg concentreren op datgeen waarvoor je naar het land gekomen bent: genieten.

oplichterstrucs Thailand

Zeg je Thailand, zeg je Tuk tuk. Maar laat je niet tuk nemen door de chauffeurs

Tuk Tuks

Soms snap ik oprecht niet, waarom mensen hier nog intrappen. Tuktukchauffeurs die je voor drie keer niets wel even ergens naar toe zullen brengen. Voor je het weet beland je bij een kleermaker, juwelenfabriek of een sexclub. De ‘ondernemers’ waar je heengereden wordt, betalen de chauffeurs (contant of middels bonnen) voor de benzine en soms ontvangt de man achter het stuur een percentage van de verkoop.

Spreek voor je instapt sowieso de prijs af en waak daarnaast voor volgende: is deze prijs per persoon of voor de rit? Een keer ben ik hier zelf ingetrapt. Prijs afgesproken, bij aankomst geld gegeven. Direct een protesterende Thai achter me aan. Tarief zou zogenaamd per persoon zijn…..

Bovendien: Tuktuks horen bij het straatbeeld, maar zijn heus niet zo goedkoop al iedereen denkt. Voor een paar Bath meer, verplaats je je in een airconditioning taxi (mét meter) en heb je geen last van lawaai, stank en hitte tijdens je rit.

oplichterstrucs Thailand

The Grand Palace is (NIET) gesloten

Gesloten

In combinatie met bovengenoemde, hou ook even het volgende in gedachten. Vooral in de hoofdstad Bangkok is dit namelijk niet ongebruikelijk. Je loopt richting de ingang van bezienswaardigheid A (of B of C). Nog voordat je daadwerkelijk bij de ingang bent, stapt een vriendelijke man (kan ook een vrouw zijn, maar ik ben zelf altijd enkel door mannen aangesproken) op je af en brabbelt een van de volgende opties naar je. Bezienswaardigheid A (of B of C) is gesloten, vanwege:

  • renovatie
  • lunch
  • boeddhistische feestdag (die doet het altijd goed bij tempels)
  • op last van de koning/het leger

Dat is natuurlijk helemaal niet geval. Echter wanneer je deze paljas gelooft, zal hij je aanbieden naar een andere, beter, mooiere goedkopere bezienswaardigheid te brengen. Wat rest, lees je hierboven.
In Bangkok is het inmiddels zo dat topattractie The Grand Palace omroept dat zij dagelijks geopend zijn. Compleet openingstijden erbij.

oplichterstrucs Thailand

Onze kleine meid regelt wel even een taxi

Taxichauffeurs

Bij drukke punten (treinstations, belangrijke bezienswaardigheden, Kaosan Road) hebben taxichauffeurs nog al eens de irritante gewoonte de meter niet aan te zetten. De oplossing is simpel. Uitstappen en een andere aanhouden. Mijn record staat op drie maal een chauffeur in zijn gezicht uitlachen en verbluft achterlaten en met de vierde man probleemloos naar mijn hotel vertrekken.

Let op: Wanneer je over tolwegen rijd (bijvoorbeeld van/naar luchthaven) betaal je als passagier zijnde de tol. Dit is dan weer geen oplichterstruc.

oplichterstrucs Thailand

Motor huren? Eigen hangslot meenemen.

Motorverhuurders

Verschillende keren huurde ik een motortje in Thailand, gelukkig kreeg ik zelf niet met deze scam te maken, maar hoorde dit verhaal van een jongen die in dezelfde accommodatie verbleef. Je huurt een motor (extra tip: geef nooit je originele paspoort af, maar een kopie, als onderpand) en rijdt nietsvermoedend weg. Blijkbaar zijn er dus verhuurbedrijven die een paar mannetjes achter je aan sturen met een set reservesleutels. Zodra jij de tempel (of wat dan ook) bezoekt, hopt het ene mannetje naar jouw vehicle en rijdt er simpelweg mee terug naar kantoor.
Kortom: het is jouw schuld dat de motor ‘gestolen’ is en daar dien je (vet veel geld) voor te betalen.

➡️ Lees ook: Dit moet je weten voordat je gaat scooter rijden in Azië

Go go girls

Ook een klassieker. Veel reizigers laten zich vroeger of later verleiden om een van de beroemde nachtclubs te bezoeken. Lieftallige dames omringen je. Je geeft ze een drankje en voor je het weet heb je, zonder het te weten, een rondje voor de hele zaak gegeven. Wanneer de rekening komt, ben je plotsklaps in een keer nuchter en rest er niet veel meer dan je portemonnee te trekken.

oplichterstrucs Thailand

Vriendlief kiest het ruime sop

Jetski’s

Om het rijtje oplichterstrucs af te sluiten een over de huur van een jetski. Jetskiën is fun en ik snap dat als dat een keertje tijdens je vakantie doet, je niet echt verstand hebt van zo’n ding. Wat is nou het geval: Dikwijls liggen de jetski’s al in het water, wanneer jij erop gaat zitten. Maar…. wanneer je rit voorbij is, wordt het gevaarte op de kant getrokken. Wat blijkt: Onderkant beschadigd (was natuurlijk al). Of je even wil lappen voor de schade.

Andere oplichterstrucs waarover ik las op internet: iets in je drankje doen en dan je zakken rollen. Er schijnen zelfs oplichters rond te lopen die zich voordoen als politie – in zeer goed gelijkend uniform – en toeristen te pas en te onpas op de bon slingeren.

Nu je dit artikel gelezen hebt, tuin jij toch zeker niet meer in deze oplichterstrucs?

Tags: Thailand
twitterredditpinterestlinkedinmailby feather