Nachten voor vertrek badend in het zweet wakker schrikken. Klamme handen bij het opstijgen en geen oog hebben voor wat er aan boord gebeurd, enkel het scherm met hoogte, afstand en klok in de gaten houden. Aftellen tot het allemaal weer over is. Het zijn zo maar wat symptomen van vliegangst.

Vliegangst, je zal het maar hebben

Dagen voordat per vliegtuig op reis ga, vraag ik me reeds af hoe het eten aan boord zal zijn, welke films er te zien zullen zijn. Zullen er nog leuke, rare, opmerkelijke of misschien wel irritante passagiers naast me zitten. Zou me wellicht – spontaan – ineens een upgrade aangeboden worden. Of…. Kortom ik heb altijd enorm veel zin om een reis per vliegtuig te maken. Dat is echter niet voor iedereen het geval….

vliegangst Martinair

1992: Mijn eerste vlucht

We storten neer

“Als je het eng vind, mag je mijn hand wel vasthouden,” zegt mijn pa grootmoedig, wanneer ik mijn eerste vliegavontuur tegemoet ga. Het toestel met bestemming Jamaica zet zich in beweging. Na het taxiën, stijgt de Boeing op. Een grote hand omklemd de mijne. Wie moet nu wie geruststellen?
➡️ Lees hier meer over Jamaica

Het is een paar weken na de Bijlmerramp. Ik vlieg – zonder vader – vanaf het zonnige Caribische eiland terug naar Nederland. Naast me zit een gast, een paar jaar ouder dan mijn 18-jarige ik. Ter hoogte van IJmuiden zorgt een fikse wind er voor dat het toestel een extra ronde moet maken, alvorens de piloot de kist op Schiphol aan de grond kan zetten. Wederom een hand die de mijne fijnknijpt. “Het gebeurt opnieuw, we storten neer!” klinkt het paniekerig in de stoel naast me. (Dat gebeurde niet, anders typte ik dit verhaal niet).

Vliegangst Alitalia maaltijd

Een fijne maaltijd is een goede afleiding

Hou je mond

Misschien had ik de vliegangst van mijn ex-vriend een klein beetje onderschat. Bang voor vliegen, ik kan/kon me er niet zo veel bij voorstellen. Onze eerste vlucht samen, bracht ons naar Wenen. Niet te ver. Ik zit aan het raam. “Kijk!” roep ik enthousiast, ik zie Schiphol nog steeds. “Hou je mond!” is de reactie die ik krijg. Zweetdruppels zakken vanuit zijn wenkbrauwen, via zijn neus naar beneden op zijn gezicht. Zijn handen zijn om de armleuningen heen geklemd. Zo hard, dat het bloed uit zijn knokkels is onttrokken. Oprecht vind ik het erg voor hem. Vliegen is juist zo leuk!

Vliegangst Turkish Airlines Business Class

Zouden passagiers in Business Class meer of minder vliegangst hebben?

Vliegstress piekt bij mededelingen tijdens vlucht

Vliegangst, gelukkig heb ik er geen last van. Echter uit onderzoek van Transavia is gebleken dat bijna een derde (27%) van de volwassenen kampt met een vorm van vliegangst. Dat zijn er best een hoop.

Samen met bedrijf Braingineers voerde Transavia het onderzoek uit gedurende een ochtendvlucht van de Spaanse stad Malaga naar Amsterdam. Twintig passagiers kregen een zogeheten health patch mee. Dat is een soort pleister met sensoren. Het kleinood meet hartslag, ademhaling en huidtemperatuur. Opmerkelijk is het feit dat er een hoger stressniveau werd waargenomen op de luchthaven. De stress neemt af op het moment dat het aan boord gaan begint. Eenmaal plaats genomen zijn pieken te zien op momenten waarop passagiers om hun aandacht wordt gevraagd. De mededeling riemen vast zorgt voor een duidelijke verhoging van het stressniveau. Het laatste stressmoment wordt veroorzaakt na landing en de passagiers wachten tot ze het toestel mogen verlaten. De hartslag stijgt dan flink.

Geef mij je angst

“Geef mij je angst,” zou ik graag tegen iedereen met vliegangst zeggen. Welke angsten komen het meeste voor?

Uit het onderzoek van Braingineers onder 50.000 frequent flyers van Transavia blijkt de meest voorkomende angsten van reizigers zijn:
Neerstorten: 51,8%
Hoogtevrees: 23,2%
Engtevrees: 17,9%
Instabiliteit: 11,1%

Wanneer ik kijk naar deze cijfers snap ik het wel. Op het moment van de ramp met de MH17 was ik op reis in Maleisië. Tijdens de terugreis stond ik toch wel iets meer op scherp dan normaal.
➡️ Ik was tijdens de MH17 ramp in Maleisië…..

Tijdens een korte vlucht van Beijing naar Pyongyang in een – niet zo heel erg nieuw – toestel van Air Koryo, moet ik bekennen, dat ik na een vlucht vol wind en regen, erg blij was de grond weer onder mijn voeten te voelen.
Vliegangst Air Koryo

Een van de weinige vluchten die ik in mijn leven maakte, waarbij ik blij was dat het toestel zijn bestemming bereikte…..

Vliegangst tip(s):

Zelf vliegangst? Transavia stelde tips & tricks samen om het leed te verlichten. Je leest het na op deze site.

Heb jij last van vliegangst? Waar zie je het meest tegen op?

twitterredditpinterestlinkedinmailby feather