Zoek
Sluit dit zoekvak.

Vliegangst | Tips om het leed te verzachten

Heb jij last van vliegangst?

Nachten voor vertrek badend in het zweet wakker schrikken. Klamme handen bij het opstijgen en geen oog hebben voor wat er aan boord gebeurd, enkel het scherm met hoogte, afstand en klok in de gaten houden. Aftellen tot het allemaal weer over is. Het zijn zo maar wat symptomen van vliegangst.

Vliegangst, je zal het maar hebben

Dagen voordat per vliegtuig op reis ga, vraag ik me reeds af hoe het eten aan boord zal zijn, welke films er te zien zullen zijn. Zullen er nog leuke, rare, opmerkelijke of misschien wel irritante passagiers naast me zitten. Zou me wellicht – spontaan – ineens een upgrade aangeboden worden. Of…. Kortom ik heb altijd enorm veel zin om een reis per vliegtuig te maken. Dat is echter niet voor iedereen het geval….

vliegangst Martinair
1992: Mijn eerste vlucht

We storten neer

“Als je het eng vind, mag je mijn hand wel vasthouden,” zegt mijn pa grootmoedig, wanneer ik mijn eerste vliegavontuur tegemoet ga. Het toestel met bestemming Jamaica zet zich in beweging. Na het taxiën, stijgt de Boeing op. Een grote hand omklemd de mijne. Wie moet nu wie geruststellen?
➡️ Lees hier meer over Jamaica

Het is een paar weken na de Bijlmerramp. Ik vlieg – zonder vader – vanaf het zonnige Caribische eiland terug naar Nederland. Naast me zit een gast, een paar jaar ouder dan mijn 18-jarige ik. Ter hoogte van IJmuiden zorgt een fikse wind er voor dat het toestel een extra ronde moet maken, alvorens de piloot de kist op Schiphol aan de grond kan zetten. Wederom een hand die de mijne fijnknijpt. “Het gebeurt opnieuw, we storten neer!” klinkt het paniekerig in de stoel naast me. (Dat gebeurde niet, anders typte ik dit verhaal niet).

Vliegangst Alitalia maaltijd
Een fijne maaltijd is een goede afleiding

Hou je mond

Misschien had ik de vliegangst van mijn ex-vriend een klein beetje onderschat. Bang voor vliegen, ik kan/kon me er niet zo veel bij voorstellen. Onze eerste vlucht samen, bracht ons naar Wenen. Niet te ver. Ik zit aan het raam. “Kijk!” roep ik enthousiast, ik zie Schiphol nog steeds. “Hou je mond!” is de reactie die ik krijg. Zweetdruppels zakken vanuit zijn wenkbrauwen, via zijn neus naar beneden op zijn gezicht. Zijn handen zijn om de armleuningen heen geklemd. Zo hard, dat het bloed uit zijn knokkels is onttrokken. Oprecht vind ik het erg voor hem. Vliegen is juist zo leuk!

Vliegangst Turkish Airlines Business Class
Zouden passagiers in Business Class meer of minder vliegangst hebben?

Vliegstress piekt bij mededelingen tijdens vlucht

Vliegangst, gelukkig heb ik er geen last van. Echter uit onderzoek van Transavia is gebleken dat bijna een derde (27%) van de volwassenen kampt met een vorm van vliegangst. Dat zijn er best een hoop.

Samen met bedrijf Braingineers voerde Transavia het onderzoek uit gedurende een ochtendvlucht van de Spaanse stad Malaga naar Amsterdam. Twintig passagiers kregen een zogeheten health patch mee. Dat is een soort pleister met sensoren. Het kleinood meet hartslag, ademhaling en huidtemperatuur.

Opmerkelijk is het feit dat er een hoger stressniveau werd waargenomen op de luchthaven. De stress neemt af op het moment dat het aan boord gaan begint. Eenmaal plaats genomen zijn pieken te zien op momenten waarop passagiers om hun aandacht wordt gevraagd. De mededeling riemen vast zorgt voor een duidelijke verhoging van het stressniveau. Het laatste stressmoment wordt veroorzaakt na landing en de passagiers wachten tot ze het toestel mogen verlaten. De hartslag stijgt dan flink.

Geef mij je angst

“Geef mij je angst,” zou ik graag tegen iedereen met vliegangst zeggen. Welke angsten komen het meeste voor?

Uit het onderzoek van Braingineers onder 50.000 frequent flyers van Transavia blijkt de meest voorkomende angsten van reizigers zijn:
Neerstorten: 51,8%
Hoogtevrees: 23,2%
Engtevrees: 17,9%
Instabiliteit: 11,1%

Wanneer ik kijk naar deze cijfers snap ik het wel. Op het moment van de ramp met de MH17 was ik op reis in Maleisië. Tijdens de terugreis stond ik toch wel iets meer op scherp dan normaal.
➡️ Ik was tijdens de MH17 ramp in Maleisië…..

Vliegangst Air Koryo
Een van de weinige vluchten die ik in mijn leven maakte, waarbij ik blij was dat het toestel zijn bestemming bereikte…..

Tijdens een korte vlucht van Beijing naar Pyongyang in een – niet zo heel erg nieuw – toestel van Air Koryo, moet ik bekennen, dat ik na een vlucht vol wind en regen, erg blij was de grond weer onder mijn voeten te voelen.

Vliegangst tip(s):

Zelf vliegangst? Transavia stelde tips & tricks samen om het leed te verlichten. Je leest het na op deze site.

Heb jij last van vliegangst? Waar zie je het meest tegen op?

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

19 reacties

 1. Ik heb gelukkig geen last van vliegangst. Toch vind ik het een fijn gevoel als ik weer met twee benen op de grond sta. De ramp met de MH17 heeft op mij een grote indruk gemaakt, 2 maanden later stapte ik weer in het vliegtuig. Dat was best heftig. Het lijkt me heel moeilijk om last van vliegangst te hebben!

  1. Hi Sanne, gelukkig maar dat je de tips niet nodig hebt. Toch ken ik wel een aantal mensen die veel voor het werk (moeten) reizen die kampen met vliegangst. Lastig hoor.

 2. Helaas heb ik last van vliegangst. Niet genoeg om nooit meer te gaan vliegen (afgelopen zomer zijn we zelfs naar Nieuw-Zeeland gevlogen), maar wel zo erg dat ik voor langere vluchten een pilletje slik tegen de ergste stress. Ik heb geen hoogtevrees, maar ik denk dat het komt doordat ik geen controle heb over wat er gebeurt in de cockpit. De verhalen over vliegrampen, passagiers met enge plannen en piloten die psychisch de weg kwijt zijn helpen daarbij niet echt. 😉

  1. Hi Annemarie, wat naar voor je. Inderdaad wat er zich tegenwoordig in het luchtruim voordoet is niet echt bevorderlijk voor mensen die toch al aan vliegangst lijden. Maar naar Nieuw-Zeeland, dat is wel de ultieme uitdaging, verder kan niet! Stoer hoor.

 3. Ben zo blij dat ik geen last heb van vliegangst en weet heel goed wat angst is. Zou het echt verschrikkelijk vinden. Hopelijk voor alle mensen met vliegangst dat ze het overwinnen. Zelf vind ik vliegen leuk naja leuk. Ik vind het niet erg en bij het opstijgen krijgt ik altijd een glimlach.

  1. Fijn dat je er geen last van hebt. Mijn ex-vriend vond vliegen verschrikkelijk, toch weerhield hem het er niet van in een vliegtuig te stappen.

 4. Ik heb hier geen last van, al heb ik wel enorme hoogtevrees (nou ja dieptevrees eigenlijk). Het gekke is dat mijn vriend nooit last had van hoogtevrees, maar de laatste tijd onbewust angstiger wordt tijdens het vliegen. Er is nooit iets gebeurd of voorgevallen, dus wat het is? Geen idee. Leuk is anders in elk geval, dat is een feit.

  1. Mijn ex-vriend had enorme vliegangst. Die slikte altijd een paar dagen voor vertrek Valdispert (homeopathisch kalmeringsmiddel), dat leek bij hem enigszins te helpen, misschien werkt het voor jouw vriend ook.

 5. Niet leuk nee om vliegangst te hebben, maar voor iemand zoals ik, die het niet heeft, is het door jou beschreven reisleed wel heel herkenbaar, hilarisch zelfs. Ik denk dat ik de volgende keer in het vliegtuig een checklijstje maak. Ik durf te wedden, dat ik hem helemaal kan afwerken 🙂

 6. Gelukkig heb ik die angst niet 🙂 nooit gehad. Ik was ook in Maleisië tijdens de MH17 ramp…vloog net naar de Filipijnen. Altijd naar als het thuisfront zich zorgen maakt!

 7. Hmmm ik ben geen fan van vliegen eerlijk gezegd. Als alles goed gaat, voel ik me prima, maar als we beginnen te schudden, neemt mijn hartslag al snel onnatuurlijke snelheden aan, zal ik maar zeggen. Ik weet natuurlijk ook wel dat het nog steeds de meest veilige manier van reizen is, maar ik blijft het eng vinden. Gelukkig weerhoudt het me er niet van steeds weer op reis te gaan. Heb trouwens vorig jaar een doorstart meegemaakt … dat was niet tof …

  1. Ai, een doorstart (nee, niet zelf meegemaakt) klinkt niet echt ideaal. Hopelijk blijft het bij deze ene keer.

 8. Gelukkig heb ik geen last van vliegangst. Toch vind ik het altijd weer fijn als we veilig geland zijn. Door een aantal ernstige ongelukken ben ik me wel iets bewuster van alles om me heen. Mijn man heeft wel wat last van vliegangst. Hij heeft het liefst de controle zelf en vindt het lastig dit uit handen te geven.

 9. Lijkt me heel heftig om zo bang te zijn elke keer voor een vlucht. Ik kan soms in de lucht weleens even een stressmoment krijgen, vooral bij hevige turbulentie of bij een landing met veel bewolking en in het donker. Dat vind ik gewoon niet tof, maar daar blijft het dan verder wel bij.

  1. Zoals ik al schreef, is het lastig je er goed een beeld bij te vormen. Dat je hartslag stijgt bij turbulentie, daar heeft denk ik iedereen wel last van, toch?

 10. Ik ben blij dat ik geen vliegangst heb, ik vind het juist heerlijk. Ik word er rustig van en geniet optimaal. Hoewel er soms wel momenten zijn dat ik denk, zet hem maar netjes aan de grond dan ben ik weer gelukkig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *