Search
Close this search box.

Lifestraw helpt je single use plastic te reduceren op reis

Lifestraw Thailand

Na een lange vlucht land ik op Suvarnabhumi Airport in de Thaise hoofdstad, Bangkok. Ik duik de eerste de beste 7Eleven in om mijn dorst te lessen. Ongevraagd krijg ik bij mijn blikje frisdrank een rietje (in een plastic verpakking) en een plastic tasje. “No plastic, please,” zeg ik tegen de caissière. Ze kijkt me glazig aan en gooit het plastic zakje in de prullenbak. Dat belooft wat voor mijn reis door Thailand. Waarbij ik – net als in 2017 op Bali – zo min mogelijk plastic en plastic flessen wil gebruiken. Gelukkig heb ik in ieder geval mijn Lifestraw bij me.

Lifestraw

Lifestraw Lifestraw

Een jaar geleden (2017) reisde ik 3 weken kris kras over Bali. Ik ging de uitdaging van Better Places aan, om tijdens mijn reis zo min mogelijk wegwerpflessen te gebruiken. Een geweldig handige app – Refillmybottle – hielp me steeds schoon drinkwater te vinden, waar ik mijn Dopper kon vullen.

Ook naar Thailand gaan de Doppers mee en installeer ik opnieuw de app. Daarnaast gooi ik de zogeheten Lifestraw in de bagage. Een extra hulpmiddel wanneer schoon water even niet voor handen is.

Lifestraw Go

De Lifestraw Go 2 stages is een plastic fles die is voorzien van een waterfilter. Bovenop zit een drinktuit en als je drinkt zuig je het water door de filter (de straw). Het filter doodt 99,99% van alle bacteriën en protozoa’s. De veel kleinere virussen worden echter niet tegen gehouden en die schakel je daarom chemisch uit, met chloor. Chloor is bij de buitensportzaak verkrijgbaar onder de naam Hadex: vijf druppels in 1 liter water, schudden, een half uur laten staan en ook de virussen zijn dood. De LifeStraw Go 2-stage filtration heeft naast het Lifestraw waterfilter ook een koolstoffilter, waardoor eventuele bijsmaken en geurtjes verdwijnen. De fles heeft een inhoud van 0,65 liter. Na 1000 liter komt er geen water meer door de filter en kun je de fles dus niet meer gebruiken.

De eerste slok is een daalder waard

Eenmaal in het hotel aangekomen, drink ik in een teug het aangeboden water – in glazen flessen – leeg. Voor de eerste keer hou ik, in de badkamer, de Lifestraw onder de kraan. Toch wel een beetje spannend. “En,” vragen vriendlief en ons reismeisje (7 jr.) in koor, wanneer ik mijn eerste slok heb genomen. “Gewoon. Water,” antwoord ik. Daarna zetten ook mijn reisgenoten de roze beker aan de lippen en komen tot dezelfde conclusie. Goedgekeurd? Goedgekeurd!

Nu hoor ik je denken. Is dat echt wel veilig? Laat ik het zo stellen, wij zijn – alledrie – de hele reis niet ziek van geworden. Nee, ook onze 7-jarige dochter niet.

Refill

Hoewel de app steeds meer plekken weergeeft waar je met je eigen drinkfles schoon water kunt tappen, ontbreken voor mijn reis door de Isaan (Noord-Oost Thailand) adressen. Wanneer ik langs de Mekong reis, geeft mijn telefoon aan dat de dichtstbijzijnde plek slechts 23 kilometer verderop is. Echter wel in Laos… Reis je echter in (bijvoorbeeld) het Noorden van Thailand (omgeving Chiang Mai), dan heb je geen excuus om zelf een fles Chang water uit de schappen van een minimarket te trekken. Daar zijn diverse plekken beschikbaar.

Gelukkig waren er ook nog andere manieren om, naast de Lifestraw, aan drinkwater te komen. We tapten kristalhelder bergwater uit een kraantje in de bergen, vulden onze doppers middels watertanks bij eetstalletjes en restaurants of  maakten gebruik van waterzuiveringsmachines.


Stop met plastic

Behalve geen plastic flessen aanschaffen, kun je natuurlijk (op reis) nog meer doen om het plastic gebruik (lees: vervuiling) tegen te gaan:

  • Gebruik geen plastic tasjes
  • Drink je drankje zonder plastic rietje
  • Nuttig je koffie to-go zonder plastic drink rand
  • Vraag naar regulier bestek / eetstokjes in plaats van de wegwerp variant
  • Heb je toch onverhoopt plastic, zorg dat je het als gescheiden afval weggooit

Lifestraw gescheiden afval

Meer doen? Op steeds meer plekken kun je je als reiziger inzetten om plastic waste tegen te gaan. Bijvoorbeeld door deel te nemen aan een beach clean up.

➡️ Check ook het artikel Duurzaam reizen doe je zo

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Eén reactie

  1. Wat goed! Ik vind het heel knap. Zelf doen we natuurlijk ook ons best. Stoffen tasjes in plaats van papier (of die plastic boodschappentassen die we blijven hergebruiken). Ik heb net van die zakjes in de supermarkt gekocht (die je op 60 graden kunt wassen) waar je ‘losse’ groente of ‘los’ fruit in kunt doen). Dit kende ik nog niet wat je beschrijft. Best spannend ook die druppeltjes chloor (Hadex). Dat proef je helemaal niet terug?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *