Zoek
Sluit dit zoekvak.

Duurzaam reizen doe je zo: 6 eenvoudige tips op een rij

Reizen is leuk, reizen is fijn, reizen verbreed je horizon, maar reizen drukt ook een stempel het milieu en plaatsen waar je komt. Duurzaam reizen, je hoort er steeds meer en meer over, maar hoe reis je duurzaam. Het is niet moeilijk, laat me je helpen met wat handige tips.

Duurzaam reizen: vliegen

Duurzaam reizen vliegen
Minder vliegen is beter voor het milieu, maar compenseren mag ook

Vliegen – laten we eerlijk wezen – behoort tot de meest vervuilende middelen van vervoer die er zijn. De verbranding van fossiele brandstoffen zorgt voor uitstoot van CO2, stikstofoxide en koolwaterstoffen. Deze uitstoten veroorzaken onder andere het broeikaseffect. Niet vliegen zou het beste zijn, maar – en laten we daar ook eerlijk in zijn – is uit praktisch oogpunt veelal geen optie. Wat kun je wel doen?

In Nederland zijn twee organisaties waarbij je je uitstoot kunt compenseren, te weten Greenseat en Trees for All.

Greenseat

“GreenSeat biedt consumenten de mogelijkheid om groener te reizen. Met GreenSeat calculator kun je de CO2-uitstoot van jouw reis compenseren en geef je huishoudens in ontwikkelingslanden toegang tot duurzame energie. Dit zorgt voor minder CO2 en een verbetering van de leefomstandigheden van de lokale families.”

Trees for All (voorheen Trees for Travel)

“Trees for All, voorheen Trees for Travel, is een stichting en erkend goed doel met CBF-Keur. Uw bijdragen voor CO2 compensatie en het planten van bomen investeren wij in de aanleg van nieuw bos en de bescherming van bestaand bos. Deze projecten leveren extra inkomsten op voor de lokale bevolking en dragen bij aan herstel van natuur en milieu.”

Duurzaam reizen: water

Heb je er wel eens over nagedacht hoeveel water er ge/verbruikt wordt voor een zwembad bij een hotel. Ga je in droge gebieden, waar water schaars is in bad? Of neem je een snelle douche? Een verblijf in een accommodatie met een pracht van een tuin erbij, ook de besproeiing van planten kost water. Als je dan bedenkt dat op veel reisbestemmingen schoon (drink)water schaars en vaak voor de locals ook erg kostbaar is, draai je hopelijk wat sneller de kraan dicht, tijdens bijvoorbeeld het tandenpoetsen.

Duurzaam reizen water
Deze gaan mee naar Bali waar ik op zoek ga naar drinkwater via de Refill Bali-app

En dan heb ik het nog niet gehad over de flessen water, die tijdens een reis geconsumeerd worden. Gemiddeld drinkt een reiziger in het buitenland 2 tot 3 liter vocht (vooral water) per dag. Dat wordt doorgaans in verpakkingen van een halve liter gekocht, wat betekent dat er per dag 4 tot 6 plastic flessen in het milieu terecht komen. Probeer het aanschaffen van voorverpakt water zo veel mogelijk te voorkomen. In meer en meer landen is het mogelijk gezuiverd water te krijgen (al dan niet tegen een vergoeding), dus zorg dat je zelf een fles bij je hebt.

Ben je er niet zeker van of het water zuiver is en dus drinkbaar? Gebruik een chloortablet of iodine druppels of een filter.

Duurzaam reizen: flora & fauna

Een trekking maken in de jungle, raften op een woeste rivier of de Big 5 spotten tijdens een safari, allemaal supercool. Hou toch even met een paar dingen rekening:

 • Laat de vegetatie zoveel mogelijk intact
 • Blijf op de paden
 • Stoor geen (wilde) dieren
 • Maak geen lawaai, ook niet om aandacht te trekken voor een goede foto
 • Laat geen rommel achter in de natuur
Duurzaam reizen Olifantenrit Thailand
Ja, ik beken. Dit was ik in 1999…….

Daarnaast zijn zaken als zwemmen met dolfijnen en ritjes af olifanten sterk af te raden.

Foute souvenirs

Dat je geen ivoor en/of koraal als souvenir mee naar huis moet nemen, dat weten de meeste reizigers wel, maar er worden wereldwijd genoeg producten aangeboden die met recht als fout bestempeld kunnen worden. Neem dan ook geen kwetsbare dieren- en plantensoorten mee. Koop geen ‘antiek’ dat wel eens cultureel erfgoed zou kunnen zijn. Fake producten (zoals nep-Gucci tassen of imitatie Nike kleding) zijn eveneens een no buy.
Momenteel hoor je op t.v. en radio steeds de reclame van de Douane app, download deze en je weet of je fout bezig bent.

Duurzaam reizen: respecteer religie & cultuur

religie en cultuur
Het hoofd aanraken is not done in het boeddhisme, ook bij kinderen!

Als je aan iemand vraagt;” wat is het leukste aan reizen?” krijg je dikwijls als antwoord “De verschillen met Nederland, het ontmoeten van andere mensen en kennismaken met andere culturen/religies.” Echter wanneer men op de plaats van bestemming aankomt, lijkt het voor sommigen verdraaid lastig zich aan de lokale normen, waarden en tradities te houden.
Waarom een hemdje met spagettibandjes aan doen, als je weet dat je in een moslimland reist. En is het echt nodig een afritsbroek en sneldrogend shirt te dragen als je in een stad ’s avonds uit eten gaat? Dress for the occasion.

‘Fout’ gedrag komt vaak voort uit onwetendheid, lees je daarom goed in voordat je op reis gaat. Het maakt niet uit of je dat online of middels een reisgids doet, maar zorg ervoor dat je weet wat er speelt in het land waar je gast bent.

Oh, en de uitspraak;” Maar andere (toeristen) trekken zich er ook niets van aan,” is natuurlijk de grootste dooddoener die er is…..

Ontwikkelingsprojecten

Community Based Tourism Myanmar
Schoolklas in Maung Shwe Lay – Myanmar, onderdeel van Community Based Tourism

Steeds vaker koppelen reizigers een goed doel aan hun reis vast. Of het nu gaat om een bezoek aan een lokaal weeshuis of het meehelpen een ontwikkelingsproject. Bedenk wel dat instellingen als scholen, ziekenhuizen of weeshuizen niet bedoeld zijn voor toeristisch bezoek. Maak een afspraak, zorg dat het oké is dat je langs komt. Wil het project/de locals helpen, doe gedegen onderzoek naar de instelling en bekijk waar behoefte aan is.
➡️ Lees ook het artikel van Daisy waarom zij spijt heeft van haar ontwikkelingswerk

Zelf bezocht ik in Myanmar een zogeheten Community Based program, hierbij staat niet een bepaalde doelgroep maar de gehele lokale gemeenschap centraal. Het geld van mijn overnachting kwam niet alleen de school ten goede, ook de metselaar, de marktkooplui, de bibliotheek en dergelijke.
➡️ Het artikel over de beach safari in Maung Shwe Lay lees je hier

Duurzaam reizen

Duurzaam reizen is een breed begrip, want in dit artikel heb ik nog niet eens gehad over;

 • fooien
 • bedelen
 • fotograferen van locals

Stop niet met reizen, maar denk goed na, waar je naar toe gaat, met welke reden en hoe je je tijd er door wilt brengen. Happy travels.

Voor dit artikel putte ik inspiratie uit het boekje Duurzaam reizen in de praktijk van uitgeverij Informatie Verre Reizen uit 2007, dat ik aanschafte toen ik nog reizen begeleidde.

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

3 reacties

 1. Goed artikel. Inderdaad zo jammer als mensen de waarden en normen in een andere cultuur niet respecteren. Ik krijg dan altijd een gevoel van plaatsvervangende schaamte en weet niet hoe snel ik weg moet komen. 🙂

 2. Goede tips. Ik heb nog geen dopler, maar we proberen onze flessen altijd wel te hergebruiken. Tegenwoordig kan je op veel plaatsen je fles laten vullen met drinkwater. Handig en veel beter voor het milieu. Vind het altijd zo erg als ik de beelden van de plastic soep in de oceaan zie. Verschrikkelijk.

 3. Ik kan me er helemaal in vinden, vooral het kopje Flora en Fauna. Laat de dieren gewoon hun gang gaan en vooral gewoon een dier zijn. Niet storen, niet op zitten. Gewoon als een gluurder van een afstandje bekijken. Genieten kan ook zonder dat je de dieren hoeft te storen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *