Zoek
Sluit dit zoekvak.

Keukenhof 2023 | Het leukste lente-uitje van het jaar

Keukenhof Kunst Lisse

Keukenhof 2023: De meest kleurrijke tijd van het jaar is weer aangebroken

Keukenhof 2023 is een feit. Op het moment van schrijven is het bloemenpark al ruim een week geopend, maar geen nood, de komende weken kan ook jij van de bloemenpracht in Lisse gaan genieten.

Hoe het begon

Je kunt je het misschien niet voorstellen, maar de Keukenhof bestaat al sinds 1949. De toenmalige burgervader van Lisse liet bloembollenkwekers in samenwerking met een tuinarchitect uit de regio bollen planten voor de eerste bloemententoonstelling. Een instant succes want sinds de eerste opening is er jaarlijks – met uitzondering van de Covid-periode – jaarlijks een bloemtentoonstelling geweest.

Molen Keukenhof

Inspiratietuinen

Wie Keukenhof zegt, zegt bloemen. De organisatie heeft verschillende inspiratietuinen aangelegd waar alle bloeiende voorjaarsbloemen perfect tot hun recht komen.

Zo heb je de Organic Garden, een tuin, vriendelijk voor dier en mens. De Tropical Beach Garden (onze favoriet) straat en al vakantiegevoel uit. De Pink Tea Garden daagt je uit zelf aan het kweken te slaan. Bloemen en Street art gaat dat samen? Zeker! Kijk maar in de Grafitti Garden. Neem je Insta-buddy mee, want dan kun je in de Red Romance Garden helemaal losgaan!

Roze tulpen

Kom kunst kijken in Keukenhof 2023

Naast miljoenen bloemen zie je in de Keukenhof ook kunst. Voor dit jaar slaat het park de handen ineen met Museum Kröller-Müller en 25 kunstenaars. De Levensboom van Jos Naus & Marjan Tabak pas, wat ons betreft, perfect tussen de kleurrijke bloemenpracht. Jan Wolkers is ook vertegenwoordigd, zijn ‘Ode aan Rembrandt’, maar pas op dat je deze – even oneerbiedig gezegd – zuil niet pardoes voorbijloopt. We zijn benieuwd welk kunstwerk bij jou in het oog springt.

Draak bloesem

Wat is er te doen tijdens Keukenhof 2023?

Keukenhof 2023 is meer dan alleen bloemen kijken, er worden gedurende de 2 maanden dat het park geopend is, talloze activiteiten georganiseerd. Zo kun je bijvoorbeeld met een fluisterboot een tocht (45 minuten) maken tussen de bloeiende velden door. Of spring op de fiets en ontdek de talloze terreinen van de kwekers in de omgeving (LET OP: je mag niet in de Keukenhof zelf fietsen).

Fluisterboot

Wil je nu echt alles weten over wat er groeit en bloeit, huur dan een gids. (de prijs voor de gids is exclusief het entreebewijs).

Daarnaast werden er in de openingsweek diverse evenementen georganiseerd – varierend van hyacintenshow tot Oudhollands weekend – echter hebben deze op moment van schrijven reeds plaatsgevonden. Wat er nog aankomt:

Beatrix paviljoen:

 • Anthuriumshow donderdag 23 maart t/m zondag 14 mei
 • Orchideeënshow donderdag 23 maart t/m zondag 14 mei

Keukenhof orchideeen

Oranje Nassau paviljoen:

 • Freesia -en Chrysantenshow donderdag 30 maart t/m dinsdag 4 april
 • Rozenshow donderdag 6 april t/m dinsdag 11 april
 • Narcissen- en Bijzondere Bolgewassenshow donderdag 13 april t/m dinsdag 18 april
 • Alstroemeriashow donderdag 20 april t/m dinsdag 25 april
 • Lisianthus- en Gerberashow donderdag 27 april t/m dinsdag 2 mei
 • Calla- Anjer- en Zomerbloemenshow donderdag 4 mei t/m zondag 14 mei

Keukenhof rozenshow

Is Keukenhof 2023 ook leuk voor kinderen?

Een hele dag doorbrengen in de natuur, hoe fijn is dat? Om het voor kinderen extra leuk te maken worden er tal van activiteiten voor de jongste bezoekers georganiseerd. Wat te denken van een speurtocht? Of dieren knuffelen in de dierenweide, de uitgang vinden in het doolhof of lekker ravotten in de speeltuin.

Daarnaast komt op 19 april ieders favoriete konijn, Nijntje, langs en van 1- 5 mei geven kindervrienden Fien & Teun er een leuke show weg.

Een stukje Keukenhof in Vaticaanstad

Na maanden van voorbereiding vertrok dinsdag 4 april het bloementransport “Bloemen voor het Sint Pietersplein” vanuit Keukenhof richting Rome. Mgr. Van den Hende, bisschop van Rotterdam, kwam speciaal naar de Keukenhof om de bloemen te zegenen voor vertrek.

Sinds 1985 vormt de paasviering op het Sint Pietersplein een prachtig decor voor bloemen en planten van Nederlandse kwekers en handelaren. Tijdens het uitspreken van het Urbi et Orbi, de zegen over stad en wereld, door paus Franciscus zien de televisiekijkers van over de hele wereld de pracht en kracht van bloemen en planten.

Keukenhof 2023 Bloemen voor Sint-Pietersplein Vaticaanstad Rome

Wat vonden wij ervan?

Ons laatste – en destijds eerste – bezoek aan de Keukenhof stamt uit 2012. Misschien omdat het park altijd maar beperkt open is, wellicht vanwege tegenvallende voorjaarsjaren of het feit dat er andere zaken in de agenda stonden. Geen idee, maar op een of andere manier kwam een vervolgbezoek er simpelweg niet van. Tot 7 april 2023.

De dagen voorafgaand aan ons bezoek waren weertechnisch gezien een stuk beter, maar we gaan ervoor. Voor Goede Vrijdag valt het met de drukte op het parkeerterrein alleszins mee. We hebben snel een plekje voor de auto gevonden en ook het scannen van het ticket is zo gepiept.

Links, rechts? Overal is het mooi. We besluiten niet echt een route aan te houden, maar ons te laten leiden door de schoonheid van de vele bloemen en onze nieuwsgierigheid. De tulpententoonstelling heeft niet alleen onze, maar ook de aandacht van vele andere bezoekers. Mooie bloemen met soms bijzondere namen (lingerie bijvoorbeeld).

Sommige perken zijn al gekortwiekt, andere velden staan in volle bloei. De afwisseling van binnen en buiten bloemen kijken, is fijn. Net als het feit dat elk perk weer op een heel andere manier is aangelegd. Dat brengt echt variatie in het park aan.

In totaal slenterden we pakweg 6 kilometer weg langs alle ruikers (vooral de hyacinten ruik je al van veraf). Kortum een heerlijke dag om het Paasweekend mee te starten.

Tulpen diverse kleuren

Keukenhof 2023 praktisch:

Mocht je nog nooit naar de Keukenhof zijn geweest, dan kunnen we ons voorstellen dat je wellicht wat vragen hebt. Daarom zetten we wat praktische informatie op een rijtje:

 • Openingstijden Keukenhof 2023: Vanaf donderdag 23 maart tot en met zondag 14 mei geopend van 8:00 – 19:30 uur.
 • Hoe kom ik aan een entreebewijs? Ticketverkoop gaat via de site van het park.
 • LET OP: De Keukenhof krijgt in krap twee maanden anderhalf miljoen bezoekers. Boek daarom op tijd je tickets en kies een goed tijdslot. WANT eenmaal een tijdslot gekozen, kan het niet meer verandert worden.
 • Gemiddeld duurt een bezoek aan het park 3 – 5 uur. Wederom iets om rekening mee te houden, i.v.m. de gesteld tijdssloten. Eenmaal binnen mag je tot sluitingstijd in het park blijven.
 • TIP: Combineer je bezoek aan Keukenhof 2023 met het Bloemencorso van de Bollenstreek, dat gehouden wordt op 22-04-2023.
 • Neem je eigen brood mee of pak een kop koffie met een snack bij verschillende mobiele tentjes verspreid over het park. Wil uitgebreid(er) eten, schuif dan aan bij ‘Jacoba’s Kitchen’ in het Oranje Nassau Paviljoen, een volledig vegetarisch restaurant.
 • Tenslotte: Laat cash geld thuis, op het park kan uitsluitend met bankpas of credit card betaald worden.

📍 Keukenhof, Stationsweg 166A, 2161 AM Lisse

Keukenhof All you need is Flowers

Meer Zuid-Holland:

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *