Search
Close this search box.

Voorschoten | Slapen op een landgoed, fietsend naar Voorlinden. En meer

Voorschoten Wassenaar Landgoed Duivenvoorde Streek van Verrassingen

Voorschoten, met een pracht van een kasteel, een rijke historie was voor OmniTraveler onontgonnen gebied. Tijd om deze plaats tussen Wassenaar en Leiden met een bezoek te vereren. Op naar Zuid-Holland, op naar Park Hollandse Duinen.

Te gast op een landgoed

Geef niet teveel gas op de Veurseweg in Voorschoten, je zou door je (te) hoge snelheid wellicht pardoes de afslag naar de Laan van Duivenvoorde missen. De oprijlaan is van aanzienlijke meters. Eenmaal de auto op de parkeerplaats gezet, is de overnachtingsplaats, het zogeheten Streekhuisje, nog niet in zicht. Aarzelend passeren we de poort naar restaurant  Hof Van Duivenvoorde. Niets.

Een ticketmachine, die na betaling van € 1,50 een wandelticket uitspuugt. Opnieuw twijfel. Moeten we een kaartje aanschaffen? We komen logeren, niet wandelen. Om bij te dragen aan het onderhoud van het landgoed besluiten we de bankpas toch even langs het apparaat te swipen.

‘Goedemorgen,’ klinkt het vriendelijk vanachter een bos afgezaagde rododendrons. Een man gehuld in groen tenue steekt zijn hand op en vervolgt; ‘Op zoek naar het streekhuisje?’ We knikken bevestigend. ‘Nog een paar stappen en je bent er,’ met nog steeds de stralende glimlach op zijn gezicht. ‘Veel plezier en als er iets is, laat het me dan maar weten.’ Amper vijf minuten op het landgoed en we voelen ons nu al zeer welkom.

Kasteel Duivenvoorden Voorschoten

Room with a view: Kasteelzicht

De sleutel draait soepel in het slot. De deur zwiept, naar buiten toe, open. Het kleine onderkomen voor de nacht stelt zich tentoon. Wat schattig. Een klein aanrechtje, inclusief koelkast. Een fijn bed en zelfs een bureautje en bijpassende stoel. Nee, er is geen stromend water en ook voor het toilet en/of douche moet je de mini-accommodatie verlaten. Maar who cares? Als je vanuit je luie bed, via het cirkelvormige raam, fenomenaal uitzicht hebt op Kasteel Duivenvoorde.

Pop-up Streekhuisje Streek van VerrassingenUitzicht van het Pop-up Streekhuisje Streek van Verrassingen

Vanuit Voorschoten naar Wassenaar

Veel tijd om op dit moment van het Pop-up Streekhuisje te genieten, gunnen we onszelf niet. Tijd om op de fiets te stappen en Voorschoten en omgeving op een stoere Johnny Loco fiets te gaan verkennen. We kiezen voor de ‘Fietsen rondom Kasteel Duivenvoorde‘ route. Een tocht van 33 kilometer, met een fijne stop.

Tip: Rij ook eens de Zilverroute in deze regio.

[box] “Deze tocht voert onder andere langs het imposante gebouw van de Zilverfabriek. De eigenaren, de families Van Kempen en Begeer, drukten van 1858-1984 een grote stempel op de Voorschotense samenleving. Deze zilverhistorie is de rode draad in de Zilverroute (26 km vanuit Leiden of 17 km rondje Voorschoten).” Bron: website wassenaar-voorschoten.info[/box]

📍 Huur ook een bizon’dere fiets via Bizon Bike Company

BIZON BIKE COMPANY

Van knooppunt naar knooppunt

Hoe handig is dat? Wanneer we de langgerekte oprijlaan van Kasteel Duivenvoorde verlaten, zitten we direct op de fietsroute. De landelijke wegen rijgen de vele landgoederen in de omgeving van Voorschoten aan elkaar. Een groen bladerdak boven onze kruin, een geëffend pad onder onze wielen. Wat een genot om hier te fietsen.

Fietsen rondom Kasteel DuivenvoordeOmgeving Voorschoten

Cultuur snuiven in museum Voorlinden

Na aardig wat kilometers trappen, vormt Voorlinden een fijne plek om de fiets even in het daarvoor bestemde rek te stallen en te voet over het landgoed te slenteren. Een koel drankje op het terras van het oude landhuis uit 1912 en dan een duik in de wereld van hedendaagse kunst.

Omdat over smaak en zeker over kunst wel degelijk valt te twisten valt, geen aanraders uit deze grootste particuliere kunstcollectie in Nederland. Ga er simpelweg zelf een keer heen en laat je betoveren door het gebouw zelf en verwonder je over de tijdelijke en vaste collectie van museum Voorlinden.

➡️ Meer kunst kijken? Bezoek de nabij gelegen Beeldentuin Clingenbosch

Voorlinden museum & gardens Voorlinden museum & gardens Voorlinden museum & gardensVoorlinden Voorlinden museum & gardens

📍 Voorlinden museum & gardens, Buurtweg 90, 2244 AG Wassenaar

Wanneer de poorten sluiten

De Eikenhorst is het beroemdste moderne landhuis van Nederland, landgoed De Paauw, waarvan het neoclassicistische witte landhuis direct in het oog springt en Huygens’ Hofwijck, één van de belangrijkste monumenten in Nederland uit de 17de eeuw. We passeren het allemaal tijdens onze fietstocht. Een rit om je ogen bij uit te kijken.

Tegen de klok van vijven, draaien de wielen van de fietsen opnieuw over het de oprijlaan van Landgoed Duivenvoorde. Amper, de sleutel uit het fietsslot gehaald, de deur van het streekhuisje geopend en een koude cola uit de koelkast gepakt, barst er een zomerse bui los. Een paar wandelaars schuilen onder de luifel van het Streekhuisje en de tuinman komt even aangefietst voor een praatje.

De regent verdwijnt, net als de mensen. Lawaai is er sowieso niet op het landgoed, maar wanneer om 19.30 uur de poorten sluiten, kun je bijna een speld horen vallen. We maken een avondwandeling over het terrein. Wat een prachtige groene oase en hoe bijzonder om hier na officiële sluitingstijd rond te mogen open. De perfecte afsluiter van deze dag.Landgoed Duivenvoorde Voorschoten Landgoed Duivenvoorde Voorschoten Landgoed Duivenvoorde Voorschoten Landgoed Duivenvoorde Voorschoten

Goedemorgen Voorschoten

Bij het openen van de gordijnen zien we nog niet een eigenwijze eekhoorn uit een boom springen en over het groene gazon rennen. Niet veel later stapt parmantig een pauw en haar puberkroost voorbij. Dat is nog eens fijn wakker worden.

We vullen een schaaltje met cruesli en yoghurt, zetten de waterkoker aan voor een kom thee en stappen met onze bloten voeten in het vochtige gras. Tijd voor ontbijt.

Binnenkijken bij Kasteel Duivenvoorde

Slapen op het landgoed, uitzicht op het kasteel, beiden fantastisch. Tijdens de wandeling over het terrein groeide echter wel de nieuwsgierigheid te weten hoe het kasteel er van binnen uit ziet en wie daar dan woonden.

Gelukkig hoeven niet in spanning te blijven mijmeren, want het kasteel is voor bezoek opengesteld. Met een handige audiotour ontdekken we alles over het verleden en het heden van 800-jarige kasteel. Oud-bewoners Ludolphine en Alexander Schimmelpenninck van der Oye vertellen via de audioguide – in ongeveer een uurtje – verhalen over hun tijd op het landgoed. Verhalen over de voorwerpen die je passeert tijdens de tour door het statige kasteel en anekdotes over de voorouders die er leefden.

📍 Kasteel Duivenvoorde, Laan van Duivenvoorde 4, 2252 AK Voorschoten

Kasteel Duivenvoorde Kasteel Duivenvoorde Kasteel Duivenvoorde

Koffie drinken aan het hof

Met een hoofd vol ins en outs omtrent de rijke geschiedenis van Kasteel Duivenvoorde lopen we het perceel van Hof Van Duivenvoorde op. Niet alleen stuiten we op een fraai horecaetablissement maar staan we ook oog in oog met een boomgaarde, gevuld met relaxte loungestoelen, en een pracht van een kruidentuin. Onder het genot van een goede kop koffie en vers stuk carrot cake bespreken we de plannen voor de rest van de dag.

📍 Hof Van Duivenvoorde, Laan van Duivenvoorde 1a, 2252 AK Voorschoten

HOF VAN DUIVENVOORDE ✻ BEZOEKERSPAVILJOEN OP LANDGOED DUIVENVOORDE HOF VAN DUIVENVOORDE ✻ BEZOEKERSPAVILJOEN OP LANDGOED DUIVENVOORDE

Dwars door Nationaal Park Hollandse Duinen

Over onze schouder kijken we nog een keer achterom. Een laatste blik op het kasteel én een laatste blik op het leuke streekhuisje. De auto mag de parkeerplaats verlaten, want we verruilen Voorschoten even voor een wandeling in Nationaal Park Hollandse Duinen, in Duingebied Meijendel om precies te zijn. Naast hoge duinen tref je in dit gebied veel stukken bos. De afwisseling in het gebied is verrassend en maakt het tot een boeiend gebied en dito wandeling.

📍 Meijendel, Meijendelseweg 40-42, 2243 GN Wassenaar

Duingebied Meijendel Duingebied Meijendel Duingebied Meijendel

Tijd voor de inwendige mens

Is het een delicatessenzaak, een hip boetiekje of een restaurant? Het is Proeflokaal Mimi. Een plek waar lifestyle, decoratie, interieur, accessoires en (h)eerlijke gerechten samenkomen. Na onze wandeling knorren onze magen. Gelukkig smaken de bestelde gerechten heerlijk. Je combineert Mimi eenvoudig met een bezoek aan Kasteel/Landgoed Duivenvoorde, want het is slechts 5 minuten rijden – met de auto – bij elkaar vandaan.

Tip: Stap voor of na je bezoek zeker ook even de aangrenzende Valk Versmarkt binnen en neem iets lekkers mee voor thuis.

📍 Proeflokaal Mimi, Veurseweg 214, 2252 AH Voorschoten. Dit is op hetzelfde terrein als Van der Valk hotel de Gouden Leeuw.

Proeflokaal Mimi van der Valk Voorschoten Proeflokaal Mimi van der Valk Voorschoten

Tijd om Voorschoten te verlaten

Er is een tijd van komen en een tijd van gaan. Onze twee dagen in Voorschoten zijn om gevlogen. Wat een mooi stukje Nederland. Op hetzelfde terrein van Van der Valk hotel de Gouden Leeuw lopen we vanuit proeflokaal Mimi naar Tante Tokkie. Tante Tokkie baat niet alleen een pannenkoekenrestaurant uit, maar runt ook een natuurboerderij/kaasmakerij en een ijssalon. En voor een ijsje hebben we nog wat ruimte overgelaten tijdens de (verlate) lunch.

Onder toeziend oog van een paar blatende lammetjes genieten we van onze koude lekkernij. Een goede afsluiter van ons verblijf in Voorschoten.

📍 Tante Tokkie, Veurseweg 184, 2252 AG Voorschoten. Dit is op hetzelfde terrein als Van der Valk hotel de Gouden Leeuw.

Tante Tokkie Voorschoten

Overnachten in Voorschoten

Winactie Streekhuisje

OmniTraveler was uitgenodigd te overnachten in het zogeheten Streekhuisje. Dit schattige huisje op wielen staat de gedurende zes maanden (in 2021) op verschillende plekken in de ‘de Streek van Verrassingen‘. Wij hadden het geluk op het landgoed van kasteel Duivenvoorde in slaap te mogen vallen.

Wanneer je meedoet aan de winactie, mag jij wellicht ook een nachtje in het huisje doorbrengen. In Voorschoten of op een andere bijzondere plek. Lees hier meer info over de Winactie overnachting Streekhuisje.

Voorschoten Wassenaar Landgoed Duivenvoorde Streek van Verrassingen

Ook leuk in de omgeving van Voorschoten:

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

2 reacties

  1. Nog een tip! Loop eens over de Voorstraat in Voorschoten en geniet van de prachtige monumentale panden, de enorme verscheidenheid in het culinaire aanbod en de meer dan gezellige terrasjes onder de eeuwenoude linden. De geschiedenis van het dorp gaat eeuwen terug, strategisch geplaatste borden vertellen er meer over.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *