Zoek
Sluit dit zoekvak.

Vlaardingen verrast met ijzerkoekjes, visverleden en kindervrienden

Nederland

Groetjes uit Vlaardingen

In de rubriek ‘Groetjes uit..’ word je aan de hand van een bewoner meegenomen naar een stad of streek in Nederland. Dit keer neemt Raïssa van reisblog nieuweplekkenontdekken.nl je mee naar haar woonplaats Vlaardingen.

Vlaardingen

Vlaardingen is een stad in de provincie Zuid-Holland en dit is tevens ook de stad waar ik al heel mijn leven woon. Vroeger was Vlaardingen een echte haringstad en was de visserij was de grootste inkomstenbron. Tegenwoordig speelt de visserij niet meer zo’n grote rol, maar er is nog wel genoeg van terug te vinden in de stad. Om je een beter beeld te geven waar Vlaardingen precies ligt: de stad ligt op ongeveer 10 kilometer van Rotterdam.

Wat is er te doen in Vlaardingen en omgeving?

Lijnbaan & touwbaan

In de 17e eeuw draaide alles in Vlaardingen om de visserij. In het jaar 1611 kregen de lijndraaiers M. Cornelisz, L. Teunisz. en M. Jacobsz ieder een stuk grond in erfpacht waarop ze een touwbaan begonnen. In de Baanstraat ontstond een touwslagerij genaamd: de Oude Lijnbaan. Tegenwoordig vind je hier de mooiste B&B van Vlaardingen: de Lijndraajer.

De visbank

De Vlaardingse Visbank is in 1778 gebouwd en is tot 1949 in gebruik geweest als echt Visbank. Op deze plek werd vroeger de gevangen vis geveild. Tegenwoordig zit er een heerlijke ijszaak in dit gebouw waar in je in de zomermaanden een lekker ijsje kunt halen.

Visbank Vlaardingen

Visserijmuseum Vlaardingen

Als je wat meer wilt weten over de Delta, de visserij en de geschiedenis van de stad Vlaardingen dan is het visserijmuseum in Vlaardingen de plek waar je moet zijn! Het museum heeft naast deze vaste tentoonstelling ook tijdelijke tentoonstellingen.

Wist je trouwens dat Bassie & Adriaan uit Vlaardingen komen? Nu zal je waarschijnlijk denken wat heeft dit met het Visserijmuseum te maken? Ik zal je vertellen waarom: van 14 oktober 2020 t/m 16 mei 2021 is er een tentoonstelling van Bassie & Adriaan in het museum! De tentoonstelling heet: een schat vol herinneringen.

Het visserijmuseum bevindt zich aan de Westhavenkade 54. Tegenover het museum, in de Vlaardingse haven, vindt je de zeillogger De Balder. De Baler is de oudste, nog varende, zeillogger van Nederland.

Nederland

De Canon van Vlaardingen

Sinds 2017 staan er aan de rand van stadspark Het Hof drie prachtig zitmuren. De kleurrijke muren die versierd zijn met mozaïek laten de Canon van Vlaardingen zien.

Canon van Vlaardingen Canon van Vlaardingen

Natuur- en recreatiegebied Broekpolder

De Broekpolder is een groot natuur- en recreatiegebied in Vlaardingen van ongeveer 400 hectare groot. Ik kom hier zelf graag om te wandelen, maar je kunt er ook heerlijk fietsen of mountainbiken, spelen in het Klauterwoud of een bezoekje brengen aan het Archeologisch Erf.

Molens in Schiedam

Als je in Vlaardingen bent, zou ik ook zeker even een uitstapje maken naar Schiedam om daar de grootste molens van de wereld te bezoeken. In de binnenstad van Schiedam vind je maar liefst 6 brandersmolens. Molen de Walvisch is een museummolen en is dus open voor publiek.

Nederland molen Schiedam

Lekker eten in Vlaardingen

In Vlaardingen zijn er genoeg leuke restaurantjes waar je lekker kunt eten. Ik zet er een paar voor je op een rijtje:

  • Flynn’s: dit restaurant staat bekend om de lekkere steaks. Denk bijvoorbeeld aan de Tomahawk Steak en de Porterhouse Steak
  • De Hofnar: hier kun je terecht voor lunch, diner en borrel.
  • Delphi: voor lekker Grieks eten moet je hier zijn!
  • Jofel aan de plas: dit restaurant bevindt zich aan de Surfplas. Een leuk meertje waar je ’s zomers lekker kunt zwemmen.
  • Gastrobar van Dalen: dit is een wijnbar waar je terecht kunt voor een drankje en heerlijke hapjes.

Oh ja, wil je nog iets typisch lokaals proeven? Ga dan eens langs banketbakker Jan Boer en koop een heerlijk ijzerkoekje. Een ijzerkoekje is een ovaalvormige smeuïg koekje met kaneelsmaak. Ze zijn echt heerlijk!

Grieks eten

Meer Nederland

Wil je ook een keer de leukste plekken in jouw wijk, stad of streek delen met de lezers van OmniTraveler? Stuur dan een mail naar info@omnitraveler.nl

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

2 reacties

  1. Haha, nee ik had geen idee dat Bassie en Adriaan uit Vlaardingen komen.. grappig weetje en ben nu stiekem een beetje nieuwsgierig naar die tentoonstelling erover in het visserijmuseum. Vraag me af wat ik me erbij moet voorstellen. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *