Zoek
Sluit dit zoekvak.

Madurodam, dwalen door Nederland in zakformaat

Madurodam

Madurodam, wie is er (als kind) niet geweest? Ik herinner me een bezoek aan de miniatuurstad toen ik een jaar of zes moet zijn geweest. Een keer tijdens een schoolreisje op de middelbare school en nu sta ik hier weer. Vandaag bezoek ik het park samen met mijn dochter (9 jaar). Zou het nog net zo zijn als in mijn herinnering?

Madurodam

Nederland in het klein

‘Hmmm,’ denk ik bij mezelf, ‘was de entree altijd al zo?’ Ik kan het me niet meer herinneren. Misschien wel, wellicht niet. Onze jongste bezoeker heeft geen tijd voor mijn mijmeringen. ‘Kom mam, dan gaan we naar binnen.’

Eenmaal binnen de poorten van het miniatuurpark voel ik me ineens heel groot, oud en volwassen. Alhoewel ik mezelf tijdens de middelbare school al heel wat voelde, blijkt dat ik toch echt nog weinig kijk op de wereld had. Niet verkeerd bedoeld, maar was het oppervlak waarop alle huizen en bezienswaardigheden staan, vroeger niet veel groter? En stonden er zoveel bomen omheen?

Opnieuw wordt ik uit mijn dagdromen geschud door mijn dochter. ‘Mam, wat sta je nou te doen. Ik wil gaan kijken!’ En zo beginnen we aan ons dagje Madurodam.

Mam, kijk, een vliegtuig. Een groot vliegtuig!

Flying Dutchman Madurodam KLM

‘Mam, kijk, een vliegtuig. Een groot vliegtuig! Jij zei dat hier alles klein is…..’
Laat mijn geheugen me nu opnieuw in de steek? Nee, zeker niet. De Flying Dutchman, want zo heet de kersverse attractie (net een paar weken voor ons bezoek (jul, 2020) geopend.

“De nieuwste attractie van Madurodam vertelt niet één verhaal over slechts één persoon. Bezoekers maken een vlucht die voorbij tijd en ruimte gaat. Een vlucht langs verhalen over dromen, over durven en over creativiteit in Nederland van de laatste 100 jaar.”  – Bron: website Madurodam

‘Gaan we daar in? klinkt het hoopvol?
‘Zeker,’ antwoord ik haar.

De rij is aanzienlijk, maar niet onoverkomelijk. De ‘show’ is fantastisch en naar ons beider zin, veel te snel afgelopen. Wat je te zien krijgt? Zorg dat je een boarding pass bemachtigd en vlieg zelf een keer mee.

Oh, en als we nog even over ‘vroeger’ mogen hebben. Toen waren er ook niet al die toffe andere attracties zoals Hof van Nederland waar je een Statenvergadering bijwoont. Of Nieuw Amsterdam, waar je even in de 17e eeuw waant.

Van Amsterdam naar Gouda

Gouda Markt in miniatuurMiniatuurpark
kleine huisjes

We speuren naar plekken die we al eens in het echt zagen. Ontdekken gebouwen die we nog niet kenden. Bestellen bij de Mars-fabriek een klein chocolaatje dat voor onze voeten afgeleverd wordt en mijmeren over een volgende vakantie bij de vliegtuigen op de start- en landingsbaan van Schiphol.

Het is net als naar een sterrenhemel turen. Hoe langer je kijkt, hoe meer je ziet. Naar mate we langer in het miniatuurpark zijn, ontdek ik meer en meer details. Wat een geslaagd dagje uit.

Ik vraag me oprecht af, waarom ik zolang gewacht heb om Madurodam opnieuw te bezoeken. Laat ik het zo zeggen, tussen dit en mijn volgende bezoek, zal ik zeker minder jaren laten verstrijken.

Madurodam Trivia:

Nederlandse Spoorwegen miniatuur

Wil je indruk maken op je vrienden? Leer dan deze facts & figures over Madurodam.

  • Jaarlijks komen er ongeveer 700.000 bezoekers naar Madurodam
  • Er zijn maar liefst 65.000 Madurodammertjes (de kleine inwoners van de miniatuurstad)
  • Naast de maquettes zijn er 6 indoor attracties, 21 doe-dingen en 63 bewegende objecten
  • In de tuinen zijn maar liefst 55.000 bloembollen gepland en er staan 5.500 miniatuur boompjes
  • Verder zijn er 40 schepen op het water te bewonderen, zijn er 10 spoorlijnen in Madurodam en 8 vliegtuigen
  • In totaal vormen 338 miniaturen samen een grote stad. De Euromast is het hoogste gebouw in het park en aan het Rijksmuseum werd het langst gewerkt. Niet minder dan 4.100 uur

Madurodam praktisch:

Wij genoten volop en kwamen (bijna) tijd tekort. Ik vermoed dat velen denken dat Madurodam ‘slechts’ de kleine huisjes zijn. Er is echter zoveel meer. De verschillende – vaderlandse geschiedenis gerelateerde – attracties, een speeltuin en de diverse miniaturen die je zelf in beweging kunt zetten.

Onze jongste bezoeker was op het moment van het dagje Madurodam 9 jaar. Ik denk een goede leeftijd. Al genoegd van Nederland gezien om dingen te herkennen. Genoeg geleerd op school om attracties te begrijpen.

mensen op het perron miniatuur

  • Madurodam is 365 dagen per jaar geopend
  • Voor openingstijden, entreegelden e.d. raadpleeg de website

Meer tips voor trips in eigen land

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *