Wie overnacht op BoerenBed Boerderij de Landhoeve gaat back to basic. Geen stroom, geen warm water, maar een heleboel dieren en een hartelijk boerenechtpaar dat je met open armen verwelkomt.

Vrijdag: Op naar BoerenBed Boerderij de Landhoeve

Met draaiende motor pikken we, rond de klok van drie, onze negenjarige vakantieganger op uit school. We zetten direct koers naar Oosterwolde (Gelderland). Het verkeer zit gelukkig mee en binnen afzienbare tijd rijden we het terrein van BoerenBed Boerderij de Landhoeve op.

bagage in de kruiwagen https://www.boerenbed.nl/BoerenBed Boerderij de Landhoeve https://www.boerenbed.nl/

Spullen uit de auto en in de kruiwagen, want auto’s zijn niet toegestaan op het terrein. Ons stads meisje voelt zich direct thuis op de boerderij. Snel verwisselt ze haar sneakers voor een paar rubber laarzen en stevent direct op een geit af. Terwijl wij de bagage in ons tijdelijk onderkomen leggen, dient het eerste klusje zich aan. Hout hakken.

hout hakken

Zonder hout geen vuur in de kachel.
‘Pap, ik help jou wel even,’ klinkt het terwijl iemand van 1.50 meter een bijl boven haar hoofd zwaait om een blok in tweeën te splijten.

Amper hebben de twee houthakkers het vuur aangestoken als boer Peter roept, ‘Dieren voeren, dieren voeren.’

Dieren voeren op BoerenBed Boerderij de Landhoeve

‘Dieren voeren, dieren voeren.’
Twee maal daags worden de dieren gevoerd, wie wil, mag meehelpen.
Nou dat laat ons dametje zich geen twee keer zeggen.
Op naar boer Peter om een emmertje voer in ontvangst te nemen.

BoerenBed Boerderij de Landhoeve beesten voeren varkens https://www.boerenbed.nl/BoerenBed Boerderij de Landhoeve beesten voeren geiten https://www.boerenbed.nl/BoerenBed Boerderij de Landhoeve beesten voeren koeien https://www.boerenbed.nl/BoerenBed Boerderij de Landhoeve beesten voeren konijnen https://www.boerenbed.nl/

Kippen, varkens met biggetjes, schapen, geiten, een koe met kalfjes en een hok vol konijnen en cavia’s. Bij elk hok wordt het emmertje opnieuw gevuld en kunnen de beesten smullen van het voer.pluktuin https://www.boerenbed.nl/

Zodra al het vee zijn buik weer rond heeft gegeten, beginnen onze eigen magen te knorren. Voor het diner duiken we even de pluktuin in en smullen van de gele bramen, jammie.

Welterusten

bedstee

In onze Boerenbedtent knispert het vuur en is het behaaglijk warm. We maken een eenvoudige maaltijd klaar en steken de kaarsen en olielampen aan. Gezellig.

Wanneer het buiten eenmaal donker is geworden, duiken we onze bedden in. Morgen weer een nieuwe dag op BoerenBed Boerderij de Landhoeve. Welterusten.

BoerenBed Boerderij de Landhoeve https://www.boerenbed.nl/

Zaterdag: Een goed ontbijt

ontbijt boxontbijt box https://www.boerenbed.nl/

Na een heerlijke nacht, kraait niet de haan ons wakker, maar knorren de varkens dat het tijd is om op te staan.

Nog voordat we wakker worden, heeft boer Peter het bestelde ontbijt al in een houten kist voor onze Boerenbedtent geplaast.
‘Mam, mag ik kijken wat er in zit?’

Veel, heel veel. Het ontbijt is voor vier personen, maar er zit zoveel lekkers in, dat we dit in de ochtend niet allemaal op krijgen. De wentelteefjes die zijn zo op, net als de verse broodjes. De rest van het pakket zetten we in de koelkist en bewaren we voor de lunch.

Dieren voeren

Nog niet eens uitgegeten of aangekleed, klinkt daar weer de roep van boer Peter. Het eten kan wachten, in haar onesie vliegt ons meisje de tent uit om opnieuw alle beesten van voer te voorzien.

beesten voerenbeesten voeren

Tour de boer

Tour de boerTour de boerTour de boerTour de boer

Snel schiet onze kleine boerin na het voeren in haar kleren en laarzen, de volgende activiteit staat immers al weer op het programma; een tour met de boer.

Vanuit BoerenBed Boerderij de Landhoeve stappen we in de kar, voortgetrokken door een oldtimer Ferguson trekker, om een bezoek te brengen aan een nabijgelegen melkveehouderij. Dwars door de weilanden rijden we naar de boerderij van Boer Martin en Boerin Paula om een kijkje te nemen bij hun melkveebedrijf met 160 koeien.

We leren alles over kalfjes, pinken, vaarsen, handmatig melken en met de machine. Aan het einde van de tour laten we onze melkkan vullen met verse melk. En dat is lekker!

Oh, en de hooiberg is bij de kinderen ook een echte hit.

Op naar Elburg

‘Het eeuwenoude Elburg is een van Nederlands meest bezienswaardige Hanzesteden. Vroeger een bedrijvig vissersstadje aan de Zuiderzee. Vandaag de dag een ultiem uitgangspunt voor toeristen en liefhebbers van cultuur en watersport.’ Bron: www.bezoek-elburg.nl/nl

Rond lunchtijd zijn we terug op het terrein van BoerenBed Boerderij de Landhoeve, even een broodje (uit de ontbijtmand) smeren en dan stappen we de auto in. Elburg ligt vlakbij de boerderij, ideaal om deze Hanzestad te combineren met ons verblijf in Oosterwolde.

Hanzestad ElburgHanzestad ElburgHanzestad ElburgHanzestad ElburgHanzestad ElburgHanzestad Elburg

Wat is Elburg een leuke plaats! Van gezellige binnen- en kruidentuinen tot relikwieën uit het vissersverleden. Een gezellige winkelkern met dito terrassen en zelfs een lokale brouwerij. Met de auto ben je er vanaf de boerderij zo, of ga op de fiets (eventueel te huur via BoerenBed Boerderij de Landhoeve).

En weer terug naar BoerenBed Boerderij de Landhoeve

‘Pap, mam, straks zijn we nog te laat voor het dieren voeren,’ klinkt een beetje paniekerig wanneer we door Elburg lopen. En ik wil ook nog op de trampoline springen en met de cavia’s knuffelen. Gaan we zo weer terug naar BoerenBed Boerderij de Landhoeve?’

cavia knuffelen BoerenBed Boerderij de Landhoeve https://www.boerenbed.nl/

Eenmaal terug op de boerderij genieten wij van de zonnestralen, terwijl ons meisje, na de voedertijd van de dieren, haar favoriete cavia aait.

Handen wassen, want het is bijna etenstijd. Niet zomaar etenstijd, het is pizza avond!

Pizza avond

pizza avondpizza avond

De hout gestookte broodoven brandt al op volle toeren wanneer we aan een van de picknickbanken plaats nemen. Terwijl de boerin het vuur nog wat verder oppookt, beleggen wij zelf onze pizza. De boerin schuift onze lekkernijen de oven in en een paar minuten later zetten we onze tanden in een dampend verse – overheerlijke – pizza.

kampvuur

Wat is er nog leuker dan zelf pizza’s beleggen en bakken? Daarna marshmallows roosteren op een echt kampvuur. De perfecte afsluiter van de avond.

Zondag: Afscheid nemen van BoerenBed Boerderij de Landhoeve

geiten op BoerenBed Boerderij de Landhoeve

Wat vliegt de tijd! Vandaag gaan we BoerenBed Boerderij de Landhoeve alweer verlaten. Uiteraard niet voordat we nog een keer met boer Peter met de voederronde meegelopen hebben.

Dag fijne boerenbedtent, dagbeesten, dag boer Peter en boerin Wendy, dag allemaal. Wat hebben we het fijn gehad. Tot een volgende keer.

Kampen

‘Al sinds de dertiende eeuw bruist het in Kampen. Vissers, ambachtslui en kooplieden zorgden vroeger voor bedrijvigheid in de nautische stad aan de oevers van de IJssel. Die levendige sfeer proef je nog steeds in deze middeleeuwse Hanzestad.’ Bron: www.visithanzesteden.nl/hanzesteden/kampen/

middeleeuwse Hanzestad Kampenmiddeleeuwse Hanzestad Kampenmiddeleeuwse Hanzestad Kampen

Iets verder rijden dan Elburg, maar nog altijd goed te doen vanuit BoerenBed Boerderij de Landhoeve, bezoeken we, alvorens terug naar het Zuiden af te zakken, Hanzestad Kampen. Het is zondagochtend, je kunt in de historische binnenstad bijna een speld horen vallen. De straten zijn leeg, we hebben de Hanzestad bijna helemaal voor onszelf. Wat ons betreft helemaal niet erg, zo zonder andere bezoekers lijkt de stad bijna op een openluchtmuseum.

Overnachten in een Boerenbedtent op BoerenBed Boerderij de Landhoeve

BoerenBed Boerderij de Landhoeve boerentent https://www.boerenbed.nl/ De Landhoeve BoerenBed Boerderij de Landhoeve boerentent keuken BoerenBed Boerderij de Landhoeve boerentent bedstee

Tijdens ons verblijf op BoerenBed Boerderij de Landhoeve sliepen wij in een zogeheten Boerenbedtent. Er zijn in totaal 3 Heerenboerententen met een eigen toilet en badkamer en 2 Boerenbedtenten met een eigen toilet. Laatstgenoemde hebben ieder een badkamer met elk een eigen ingang elders op het terrein.

Direct bij aankomst ben ik op slag verliefd op onze Boerenbedtent. Lekker ruim en licht. Een grote eettafel aan de ene zijde en een lekkere zitbank aan de andere kant. Achter de nostalgische keuken een bedstee en twee slaapkamers. Genoeg ruimte voor ons drieën dus. Van alle gemakken voorzien, maar geen elektriciteit en warm water.

Voor warm water steek je de gezellige houtkachel aan en voor licht de kaarsen of de olielampen. Oh, om de kachel te laten branden, moet je natuurlijk wel eerst hout hakken… Wil je onverhoopt toch stroom gebruiken (iets opladen) dan is dat mogelijk in het winkeltje op het terrein van BoerenBed Boerderij de Landhoeve.

BoerenBed Boerderij de Landhoeve conclusie:

BoerenBed Boerderij de Landhoeve https://www.boerenbed.nl/

Het mag duidelijk zijn, wij zijn fan. Ja, je gaat back to basic, maar dat is wat ons betreft ook het leuke van een verblijf bij BoerenBed Boerderij de Landhoeve. Een beetje hout verzamelen, wat aanklooien met de kachel. ‘s Avonds met een goed glas rode wijn uren in de vlammen van de kachel turen. ‘s Morgens een vers gelegd/geraapt eitje in de koekenpan op de houtkachel. Een loopje naar de het boerderijwinkeltje. Het omwisselen van de koelelementen uit de ‘vrieskist’ waarin je je etenswaren koel houdt.

Het voeren van de beesten, de tour de boer, de pizza avond en het kampvuur, een praatje met de andere gasten of met het boerengezin. Zo ontzettend gezellig.

vers eitje

Voor wie denkt dat gebrek aan elektriciteit, warm water en in ons geval gebrek aan een douche in de glamping accommodatie gelijk staat aan afzien, heeft het echt helemaal mis. Want als je het echt, écht nodig hebt, is het er. Allemaal. Je zult echter snel genoeg ontdekken dat je ook prima zonder kunt.

Ben je na het lezen van het artikel ook enthousiast geworden, maak dan snel gebruik van de kortingscode en boek zelf een verblijf bij een van de BoerenBed boerderijen.

Kortingscode: 10% korting

Speciaal voor lezers van OmniTraveler: Kortingscode! De code OMNI10 geeft 10% korting, is geldig tot 5 oktober 2020, voor boekingen in september & oktober 2020, schoolvakanties exclusief. Check prijzen en beschikbaarheid op www.boerenbed.nl/

Meer tips voor trips in Nederland: