Zoek
Sluit dit zoekvak.

Leiden vanaf het water, maak een rondvaart door de historische stad

Leiden vanaf het water

Wanneer je Leiden vanaf het water aanschouwt, ontdek heel andere aspecten van de stad dan wanneer je te voet door het centrum slentert.

Leiden vanaf het water

Zodra de eerste zonnestralen van het seizoen zich aandoen, raden we je aan Leiden vanaf het water te bekijken. Stap aan boord van een van de rondvaartboten en ontdek aspecten van de stad die je nog niet eerder zag.

Bootjes & Broodjes

Bootjes en Broodjes

Op een mooie dag in mei lopen we vanaf het station in Leiden naar de Blauwpoortsbrug. In het piepkleine brugwachtershuisje worden we warm welkom gegeten. ‘Loop alvast maar naar de boot, we gaan elk moment vertrekken,’ roept de eigenaar ons toe. n s

In een sloep gevuld met Duitsers en Amerikanen, nemen we voorin plaats aan boord. De schipper/gids start de motor, de tour gaat beginnen.

Oh ja, de naam van de rederij is bootjes & broodjes, wij kozen er echter voor om de lunch in stad te nuttigen en boekten enkel de rondvaart.

📍 Bootjes en Broodjes, Blauwpoortsbrug 1, 2312 GA Leiden. Check hier de vaarroute

Tijd om te vertrekken

Leiden vanaf het water oude haven

11.30 uur: Iedereen aan boord? Tijd om te vertrekken! Vanuit de Blauwpoortsbrug glijden we richting de historische haven. ‘Tot ongeveer de jaren vijftig van de vorige eeuw was dit een levendig stuk Leiden,’ vertelt de schipper. Vrachtschepen voeren af en aan, maar met de komst van moderne, snellere vervoermiddelen raakten de grote logge schepen uit de gratie. De exemplaren waaraan we voorbij varen zijn – gelukkig – gered van sloop en doen thans dienst als woonark. Er zijn slechtere plekken om te wonen, niet waar?

Timmerlui

Leiden vanaf het water timmermanswerf

De historische schepen amper gepasseerd, treffen we de de stadstimmerwerf. ‘De stad maakte in de 17 eeuw een enorme groei door. Meer mensen, meer huizen. Die woningen moesten echter wel eerst vervaardigd worden. In deze werf werden de geraamten van de huizen vervaardigd om elders in de stad in elkaar gezet te worden. Handig toch?’

Leiden vanaf het water: daar bij die molen

Rembrandtbrug en Molen de Put

De ouders van Rembrandt waren molenaars. De moeder van deze beroemde kunstschilder maalde graan voor de bakkers, zijn vader maalde eveneens graan maar dan voor de vele bierbrouwers in de stad. ‘Wie denk dat dit de molen is waar Rembrandt’s moeder ooit werkte, heeft het mis,’ lacht de man aan het roer. ‘Het is een reconstructie.’

➡️ Meer weten over Rembrandt? Lees het artikel Rembrandt Route Leiden – In de (AR) voetsporen van de oude meester

We varen verder

De Zeevaartschool is een indrukwekkend pand, de universiteitsbibliotheek – in onze ogen – een lelijk ding. De Hortus Botanicus en bijbehorende sterrenwacht maken plaats voor een lange rij woonarken. “Wie denkt hier goedkoop te kunnen wonen, heeft het mis,” legt de schipper uit. “Dit zijn de duurste plekken van de stad!”

Leiden vanaf het water: niet alleen schoonheid

meelfabriek Leiden

Leiden is een schitterende stad, toch is niet enkel pracht en praal dat we over het water passeren. Het moois moet wijken voor de bombastische Meelfabriek. Een industrieel pand, dat reeds in 1988 de deuren sloot. Rijksmonument werd, maar nog altijd op betere tijden wacht. Zo zonde.

De tijd vliegt voorbij

Leiden vanaf het water

Kerken, bruggen (pas op je hoofd!) en het Marktgebied trekken in een uur aan ons voorbij. We passeren zoveel moois en de schipper heeft overal een leuke anekdote bij. We genieten met volle teugen, soms zo hard dat we even vergeten te luisteren of een foto te maken.

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Eén reactie

  1. Wat leuk om Leiden zo vanaf het water te ontdekken. En grappig dat de huizen vroeger dus in een timmerfabriek werden voorbereid, heel handig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *