Zoek
Sluit dit zoekvak.

Bloemenstreek, fietsen langs dahlia’s, duinen en diverse dorpen

Nederland Bloemenstreek Bollenstreek

Bloemenstreek? Het is toch bollenstreek? Ja, laatstgenoemde is hoe het gros van Nederland de gemeenten Hillegom, Katwijk, Lisse, Noordwijk en Teylingen noemen. Als het aan Helma en haar initiatief – een fietstocht door deze plaatsen – ligt, noemt iedereen deze hoek van ons land voortaan Bloemenstreek.

Nederland Bollenstreek Bloemensteek Molen Keukenhof

Bloemenstreek

De bollen zorgen voor de bloemen en dat is precies waar bezoekers uit binnen-en buitenland voor komen. Die komen niet om bollen te bekijken. Die willen kleurrijke, rijendik talloze bloeiende bloemen te zien. Klinkt logisch, niet waar?

Daarnaast wil Helma tegelijkertijd laten zien, dat deze streek ook nog zoveel meer te bieden heeft dan bloemen.

Op de elektrische pedalen en gaan

Hillegom

De wijzers van de klok geven aan dat het 09.30 uur is. Direct als ik op de startlocatie van de Bloemenstreek fietstour aankom, staat Helma – getooid in haar fietshelm – al op me te wachten. Nog voor ik mijn elektrische stalen ros bestijg, steekt mijn gids van vandaag van wal. De tour start nog voor ik mijn helm heb opgezet.

Terwijl ik mijn tas in de fietstas plaats en de sluiting onder mijn kin (i.v.m de helm – safety first) sluit, word ik meegenomen in de wereld van bollen, bloemen en de Hollandse trekvaart.

Na een kort oefenrondje op de elektrische fiets ben ik er klaar voor, let’s go.

Eerste stop: Keukenhof

Molen Keukenhoftuin kasteel KeukenhofHelma van fietstocht Bloemenstreek legt uitgele dahlias

Op weg naar onze eerste stop, vertelt Helma honderduit. Niet alleen over bloemen, maar ook over historische bollenschuren, waarvan de groene bollenschuur in Hillegom een goed voorbeeld is. Ook hoor ik meer over de geschiedenis van de Keukenhof. Een verhaal dat teruggaat naar de 15e eeuw, naar Jacoba van Beieren en kasteel Teylingen. Ze vraagt me wat ik van het LAM museum vindt, dat zich steenworp afstand van Kasteel Keukenhof. Ondanks dat het door de vele inwoners van Lisse wordt vergruisd, ben ik van menig – net als Helma – dat het contrast tussen het moderne pand en oude kasteel wel wat heeft.

Tijdens ons bezoek (aug. 2020) staan op verschillende plekken in de kasteeltuin talloze soorten dahlia’s geplant. Misschien vind ik deze bloemen nog wel mooier dan de tulpen waar de Keukenhof vooral bekend staat.

Helma leert me dat de bloemen in deze regio zo goed groeien vanwege de zogeheten geestgronden; het afgegraven duingebied langs de Noord en Zuid Hollandse Kust.

➡️ Lees ook: Bollenvelden bekijken in Nederland

Dwars door de duinen

rusten op een bankje Bloemenstreek fietstochtDuingebiedNoordwijkNoordzee

Wie denkt dat de Bloemenstreek enkel eindeloze velden vol gekleurde ruikers is, heeft het goed mis. Deze streek beslaat ook een groot deel van onze kustlijn. Na ons bezoek aan de Keukenhof toeren we dwars door een deel van de waterleidingduinen naar Noordwijk en Katwijk. Terwijl de wind het de reguliere fietser niet gemakkelijk maakt in het duingebied, trap ik moeiteloos op de elektrische fiets door dit prachtige stukje Nederland.

Onderweg – na vele verhalen en tientallen kilometers – houden we halt om ons lunchpakket (inclusief) te nuttigen. In een paar uur tijd heb ik al zoveel verschillende landschappen voorbij zien komen en dan te bedenken dat we nog meer gaan zien. Eerlijkheid gebied me te zeggen, dat ik vooraf niet had kunnen denken dat deze Bloemenstreek zo gevarieerd zou zijn.

Bloemenstreek is Holland op z’n best

molen Rijnsburg

Wanneer we het strand eenmaal achter ons hebben gelaten, krijg ik weer een heel ander stuk Bloemenstreek te zien. Het land van molens, kerken (hoe twee kerken in een pand verstrengeld zijn) en oude ruïnes. Alle dorpen zijn het bezichtigen waard en allen worden door Helma voorzien van interessante anekdotes. Ongelofelijk hoeveel ze over de streek weet.

Dahlia’s, dahlia’s en nog eens dahlia’s

 Bloemenstreek Bollenstreek Nederland Bloemenstreek Bollenstreek Nederland

Met heel wat kilometers in de kuiten en informatie in mijn hoofd, leggen we nog een laatste keer aan. Dit keer bij een dahliakwekerij. De van origine Mexicaanse bloem was ooit bedoelt voor consumptie, aangezien ze vol zetmeel zitten. Tegenwoordig staat de bloem allang niet meer op het menu, maar siert het menig vaas.

Met een dahliaverrassing in mijn fietstas leg ik de laatste kilometers af, terug naar waar mijn fietstocht door de Bloemenstreek eerder deze dag begon. Wat heb ik genoten. Genoten van de verhalen van Helma en van de gevarieerde toer.

Bloemenstreek praktisch:

Deze tour brengt je langs de mooiste bloemenvelden die ons land rijk is. Je doorkruist duingebied langs de Noord en Zuid Hollandse Kust en hoort van de gids verhalen over de geschiedenis van de graven van Holland. Een gevarieerde dag fietsen in een veelzijdig stuk Nederland.

Dahlia's Bloemenstreek Bollenstreek Nederland

    • Sinds 11 augustus (2020) heb je dagelijks de mogelijkheid met een ervaren streekgids mee te rijden door deze b(l)oeiende streek.
    • De tocht start om 09.30 uur
    • Je hebt deze keuze uit een tocht van 50 of 75 km
    • Een elektrische fiets (+ helm en fietstas) is inbegrepen. Net als lunch, versnapering en een bloemenverrassing.
    • Meer informatie lees je na op de Facebookpagina van Bollenstreek wordt Bloemenstreek of op de website

Meer bloemen:

Floriworld, bloemenpracht en plantenweelde in Aalsmeer
Bloemencorso Zundert, waar dahlia’s hoogtij vieren
Keukenhof, kleurenpracht van Nederland

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *