Zoek
Sluit dit zoekvak.

Bloemencorso Zundert, waar dahlia’s hoogtij vieren

Nederland Bloemencorso Zundert

Tijdens het Bloemencorso Zundert gaan elk jaar in september twintig zogeheten buurtschappen met elkaar de strijd aan om de mooiste wagen te bouwen. Een gigantisch evenement met dito wagens, allen vervaardigd en van dahlia’s voorzien door teams van enthousiaste vrijwilligers. Sinds 1936 staan de wagens voor het Bloemencorso Zundert gereed, het kent dan ook een rijke geschiedenis, staat bol van de vol folklore, sterke verhalen, lokale helden en prachtige bloemen kunstwerken.

Corsokoorts

“Corsokoorts, wat is dat nou weer?” vraag ik vriendlief een van de eerste keren (2006) dat ik door Zundert rijd. Het is ergens in augustus, de aanloop naar het Bloemencorso Zundert en heel Zundert en omstreken zijn al weken, wat zeg ik, maanden in de ban van dit immense evenement.
Bloemencorso 2006

Vier seizoenen lang

“Dus, die corsokoorts komt enkel in de zomermaanden voor?” Daar blijk ik me toch lelijk in te vergissen. Vriendlief (komt niet uit Zundert maar uit Buurtschap Achtmaal) legt uit. In de winter worden de ontwerpen gemaakt voor de nieuwe wagens, daar gaan dikwijls maanden aan voorbereidingen, vergaderingen en vrijetijd aan voorbij alvorens men ‘het‘ ontwerp gereed heeft, waar in september meegereden gaat worden tijdens het Bloemencorso Zundert.

Aardbeien feesten

Wanneer men het over het ontwerp eens is, volgt het bouwen van, nee niet de wagen, de maquette. In het voorjaar (juni) presenteren de buurtschappen deze tijdens de Aardbeien (maquette)feesten. En dan begint dus die corsokoorts. Bouwen, bouwen, bouwen. En lassen en klussen en meer van die zaken. In tijdelijke tenten die door de gehele gemeente Zundert verrijzen, werken de vrijwilligers zich menig uur uit de naad. Mocht je denken dat daarmee de klus geklaard is, wacht dan maar tot de laatste dagen voordat het Bloemencorso Zundert daadwerkelijk begint. Tikken tot je er bij neervalt. “Tikken?” Inderdaad. Tikken. De dahlia’s worden met kleine spijkertjes op de wagen getikt. Een precies werkje, want de wagen moet immers wel goed – zoals vriendlief het noemt – in de bloemen zitten.

Corso zondag én maandag

Op Corsozondag trekken twintig kolossen door de straten van Zundert, dé dag om naar het Bloemencorso Zundert te komen. Wie zal er winnen? Op de maandag na de optocht staan de wagen tentoongesteld op het veilingterrein en kun je ze naar hartelust (nog eens) van dichtbij bewonderen.

Leermomenten

En dan? Is er dan rust? Nee. Dinsdag worden de wagen onverbiddelijk afgebroken, de tenten neergehaald, de buurtschapvlaggen uit de masten verwijderd en alles wat nog herinnerde aan Bloemencorso Zundert lijkt voor het oog verdwenen. Uit het oog, maar zeker niet uit het hart. Het wachten op het juryrapport begint. Waarom kreeg dat buurtschap meer punten dan de anderen. Leermomenten waar tijdens het vallen van het blad, lang over gespeculeerd wordt, maar door het rapport concreet als een paal boven water komt te staan. Een leermoment. Tijd om te brainstormen en aan nieuwe ontwerpen te gaan beginnen…..
Bloemencorso Zundert 2008

Een stadse bij het Bloemencorso Zundert

In 2006 ging ik vanuit Breda – de grote stad – voor de eerste keer naar het Bloemencorso Zundert. Zus van vriendlief woont in Zundert, vlakbij het parcour. “Wow, wat ongelofelijk veel mensen!” is het eerste wat in me opkomt, wanneer we een plaatsje langs de route proberen te bemachtigen. De kids zijn gehuld in een T-shirt van het buurtschap waar Zus van Vriendlief en haar man deel van uitmaken. Een stoet van twintig wagens trekt aan me voorbij. Snel naar huis even wat drinken op de lokale televisiezender nog een keer de wagens kijken en dan weer de straat op, richting de markt, voor de tweede doorgang van de wagens. “Huh”, denk ik bij mezelf, “we hebben alle kunstwerken nu toch al twee keer gezien….?”
Corso2014

Zundertse jubel – Stop en door….

Mis, de tweede doorgang is een stuk spannender dan de eerste. Nu kom je te weten, wie welk aantal punten heeft gekregen van de jury en welke wagen mag stoppen op de Markt. Wanneer je als buurtschap de legendarische woorden hoort “…mag stoppen…” Hou dan je oren maar dicht en grijp alvast naar je zakdoeken. Een Zundertse jubel – door een winnaar ooit omschreven als ‘een mentaal orgasme’ zal kort na de uitgesproken woorden volgen. De bekroning van een jaar werk zorgt voor een ontlading aan emoties wanneer jouw buurtschap de winnaar is. Tranen van geluk stromen over de Markt. Lang stilstaan kan niet, de andere buurtschappen staan immers vol spanning en ongeduld te wachten op de bekendmaking van hun resultaten.
duwers corso Zundert

Ieder z’n (ere)baantje

Geen gemotoriseerde wagens tijdens het Bloemencorso Zundert. Van oudsher is het een eer als je de wagen mag duwen. Dat duwen is dikwijls nog geen sinecure, sommige creaties zijn zo gebouwd dat de duwers in vrijwel horizontale positie onder de constructie liggen tijdens de 5.1 km lange route, geheel van het oog van de toeschouwer onttrokken.
Zo heeft ieder zijn eigen taak in het buurtschap. Wie denk je dat alle bloemen – een slordige 400.000 dahlia’s per wagen – van het veld plukt? Een klus die veelal door de ouderen uitgevoerd wordt. Schooljeugd sorteert en prikt de spijkertjes in de bloemen, anderen zorgen voor kostuums, figuratie, geluid, techniek, catering. Bloemencorso Zundert heeft een taak en een plek voor iedereen.

Bloemencorso

Wil je er dit jaar bij zijn, raadpleeg dan de uitgebreide website van het evenment.

Tot op de eerste zondag van September in Zundert!

 

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

5 reacties

 1. Hier moet je zijn geweest in je leven prachtig om te zien horen ruiken
  Dit is gewoon een heel mooi feest heel veel mensen

  1. Beste René, zeker weten. Alle jaren dat ik niet naar het corso ben geweest, zie ik als een gemis.

 2. Mooi verwoord Eva. Het is altijd mooi om te zien hoe “buitenstaanders “denken en schrijven over ons
  prachtige corso. Bedankt voor de gratis reclame die jij hebt gemaakt.
  Veel plezier aanstaande zondag tijdens het van Gogh Corso Zundert.

 3. Wij , de 20 buurtschappen en alle mensen van de stichting , ,vinden het maar gewoon dat we dit jaarlijks doen ..Wij vinden dit maar normaal en weten niet beter .. Leuk om dat te lezen/horen dat net onder het “grote ‘ Breda er in dat “kleine Zundert” er dingen gebeuren die de mensen speciaal vinden .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *