Zoek
Sluit dit zoekvak.

Peyo A Retrospective: een smurftastische tentoonstelling

Welke van de Frans-Belgische stripfiguren zijn wereldwijd het beroemdst? De Smurfen! En nu is er een smurftastische tentoonstelling over de geestelijk vader van de blauwe wezentjes genaamd: Peyo A Retrospective
Peyo A Retrospective smurfen voetstappen

Waar komen jullie toch vandaan?

In de VS heten ze Smurfs, in Italië worden ze de Puffi genoemd, in Japan zijn het
de Sumafu … Tijdens een bezoek aan de tentoonstelling Peyo A Retrospective, leer ik meer over de smurfen die een waar wereldwijd bekend fenomeen zijn.

Pierre Culliford, aangenaam

De naam Pierre Culliford zegt je waarschijnlijk niet zo veel. Pierre is de zoon van een effectenmakelaar met Britse roots, komt in 1928 in het Brusselse Schaarbeek ter wereld. In de jaren 50 was hij een van de drijvende krachten van het tijdschrift SPIROU (bij ons Nederlanders beter bekend als Robbedoes). Onder pseudoniem Peyo schets hij, na het noodgedwongen beëindigen van zijn studie, avond aan avond. Overdag, tot hij doorbreekt, werkt hij bij diverse bedrijven, waarbij hij zoveel mogelijk al zijn creativiteit kan tonen. (assistent-filmoperator, letterzetter bij een reclamebureau en inkleurder bij een filmatelier).

➡️ Omdat hij zijn eigen naam te lang vind, gebruikt hij een synoniem. Pierre verbasterde tijdens zijn kindertijd tot Pierrot. Een neefje dat de ‘r’ niet uit kon spreken, veranderde het in Pe-yo. De rest is geschiedenis.

Johan en Pirrewiet, maken kennis met een blauw wezentje

Peyo A Retrospective tentoonstelling
Johan en Pirrewiet waren een van de eerste creaties van Peyo. Deze twee helden ontmoetten in het Onzalige Land de beroemde blauwe wezentjes: de Smurfen. Die aardige blauwe dwergjes met hun witte mutsen en broeken waren een instant hit. De lezers vielen als een blok voor het blije blauwe volkje. In no-time winnen ze het aan populariteit en stoten andere creaties al bijvoorbeeld Steven Sterk of de kat Poesie van de troon.
Peyo A Retrospective smurfen albums

Peyo A Retrospective: een smurftastische tentoonstelling

In samenwerking met Véronique Culliford (de dochter van Peyo) en de groep IMPS stelt de Fondation Folon van 25 maart tot 27 augustus 2017 – in wereldpremière – de Peyotentoonstelling voor. Via een groot aantal zeldzame documenten (originele prenten, schetsen, foto’s, oude documenten) stelt deze tentoonstelling een chronologisch parcours voor. Zo wordt het ongelooflijke succesverhaal van Peyo in beeld gebracht en maken we kennis met zijn meesterlijke beheersing van de stripkunst.” – Bron: persbericht Fondation Folon.

➡️ Op 24 maart 2017 bezocht OmniTraveler op uitnodiging van Toerisme België de voorpremière van Peyo A Retrospective. Daarbij ontdekten we onbekende aspecten van de Smurfen. Door de zeer uitgebreide teksten onder de getoonde stukken gaan verhalen die ik als kind las ineens (nog) meer leven. Zaken als dictatuur en taalstrijd, waren me in mijn jeugdjaren compleet voorbij gegaan tijdens het lezen van de verhalen.

De Smurfen en het Verloren Dorp

Naast de tentoonstelling zullen ook de bioscopen binnenkort blauw kleuren, want er komt een nieuwe film:
Smurfin heeft het gevoel dat iedereen behalve zij iets te doen heeft in het Smurfendorp: Grote Smurf leidt het dorp, Koksmurf bakt, en zelfs Moppersmurf… moppert. Dus wat moet het enige meisje in het dorp dan doen? Op zoek gaan naar haar eigen bezigheid, natuurlijk!

Als ze per ongeluk het pad kruist van een mysterieuze figuur die het betoverde bos in vlucht, volgt ze hem en komt ze terecht in het onbekende Verboden Woud. Samen met haar broers Brilsmurf, Potige Smurf en Klungelsmurf vormt ze het Smurfenteam, dat achternagezeten wordt door de boze tovenaar Gargamel. Ze raken verzeild in een wild avontuur vol actie, gevaar en verrassingen, dat hen naar het grootste mysterie in de geschiedenis van de Smurfen leidt!
Peyo A Retrospective winactie

Winactie n.a.v. de tentoonstelling Peyo A Retrospective

Speciaal voor de lezers van OmniTraveler.nl stelde ik een heus smurfenpakket samen bestaande uit:

 • Stripalbum ‘de Smurfen en het verloren dorp’
 • Panini Sticker verzamelalbum
 • DVD (taal Frans – Vlaams – Engels – Nederlands) uit 2011
 • 4 x ansichtkaart
 • pluche Smurfin

Winnen? Hoe? Zo!

 • Geef als comment onder dit artikel aan wie jouw favoriete smurf is en voor wie je pakket wil winnen
 • Verder zou ik het leuk vinden als je me volgt op Facebook en/of Instagram
 • Meedoen kan tot en met 16 april 2017
 • Zodra de winnaar bekend gemaakt is, krijgt de gelukkige het smurfen pakket zo spoedig mogelijk thuisgestuurd

Peyo A Retrospective praktisch:

 • De tentoonstelling Peyo A Retrospective is te zien van 25 maart > 27 augustus 2017.
 • Meer informatie over Stichting Folon, lees je in dit artikel
 • Info omtrent onder andere openingstijden, entree lees je terug op de website.
 • De Nederlandse première van de film ‘de Smurfen en het verloren dorp’ is op 5 april 2017.

Meer strips:

Kuifje Museum
Brussel in Strips
Het Stripfeest Brussel
Kuifje’s Kasteel Molensloot in Cheverny

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

11 reacties

 1. Wat een leuk pakket zeg! Wij zijn dol op de smurfen, jeugdsentiment haha. ik doe graag mee voor onze tweeling Lucas & Eva. Onze favoriet is lolsmurf 😀 Voor onze eigen smurfen heb ik dan ook het volgende gedaan: De facebookpagina geliked (Linda Raaijmakers), de instagrampagina volg ik (lindaenbjorn), ik volg je via twitter en heb het bericht geretweet (@lindaenbjorn). verder heb ik dit artikel gepind en gedeeld via google+ 😀

 2. Mopper smurf vind ik het leukst, ik wil graag winnen voor mijn buurtkinderen opdat ze het super zouden vinden.

  1. ‘Ik haaaaaaaat buurtkinderen,’ zou Mopper Smurf zeggen. Gelukkig ben jij geen mopper smurf en doe je juist iets om je buurtkinderen blij te maken. Top!

 3. Mijn favoriet is Potige Smurf, beetje de stoere en sterke smurf met tattoo. Maar aan de andere kant, ze zijn allemaal behulpzaam. Hartstikke leuk voor mijn 2 zoontjes, zie je, sommige dingen blijven tijdloos. Het is ook leuk om met je kinderen over vroeger te praten (of eten, kan ook) wat ik leuk vond, al dat geweld in die cartoons van tegenwoordig is ook niet altijd wat, een beetje spanning mag altijd wel, en daar zijn de avonturen van de Smurfen zeer geschikt voor..

  1. Hi Robert, bedankt voor je mail. Ja potige met zijn hartjestatoeage. Wie weet kan je je kids binnenkort blij maken met dif smurftastische pakket.

 4. Tof! Smurfin was mijn favoriet. Toen ik de smurfen als kind zag had ik ook geen idee van de dubbele lading van de teksten, later las ik daarover en toen zag ik het wel. Vind het nog steeds heel leuk om te zien trouwens.

  1. Ik kwam er trouwens achter dat de begintune tegenwoordig ook net een beetje anders is dan vroeger. Verder nog altijd een blijmoedig blauw volkje. Wist je trouwens dat Smurfin een ‘uitvinding’ is van Garagamel. Eerst was ze een beetje ‘lelijk’ met zwart piek haar. Gelukkig voor haar toverde Grote Smurf haar om tot haar huidige gedaante.

 5. Ik heb al heeeel lang geen smurfen gezien, maar op de één of andere manier heb ik nu het liedje.. met de mopper, de natuur en uit je bol- smurf in mijn hoofd 😉 smurfin was mijn favoriet! En winnen doe ik graag voor mijn zoontje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *