Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Cheverny | Op bezoek bij Kuifje in Kasteel Molensloot

Château Cheverny Kasteel Molensloot Kuifje Frankrijk

Ken je Kasteel Molensloot? Of moet ik Château Cheverny zeggen? In de Franse Loirestreek is een bezoek aan een van de vele kastelen onvermijdelijk. Tijdens onze roadtrip in België, Frankrijk en Noord Spanje leggen we aan in Blois. Vanuit deze betoverende stad, maken we een dagtrip naar Kasteel Molensloot.

Château Cheverny = Kasteel Molensloot

Hergé creëerde een van de beroemdste stripfiguren aller tijden: Kuifje. De razende reporter die, met zijn trouwe hondje Bobbie, over de gehele wereld avonturen beleeft. En dan is er dus nog iets met een kasteel.

Erfenis

Het verhaal gaat dat kasteel van Molensloot een het bezit was van een van de voorvaderen van kapitein Haddock. De eerste keer dat het Franse Château gemeld wordt, is in het album ‘Het geheim van de Eenhoorn’. Het dient niet echt als statig kasteel, aangezien het dienst doet als schuilplaats van een stel criminele broers. In het vervolgalbum ‘De schat van Scharlaken Rackham’, koopt kanpitein Haddock het kasteel en neemt er zijn intrek. De butler van het kasteel, Nestor, erft hij mee. Ook Kuifje mag Kasteel Molensloot een aantal albums later zijn thuis noemen.

Château Cheverny

Vanuit Blois maken we een uitstapje naar Château Cheverny, een van de meest vermaarde kastelen van de Loire. De familie Hurault heeft het kasteel al meer dan 6 eeuwen in bezit en nog altijd wonen afstammelingen van deze familie in een vleugel van het complex.
In 1500 mocht het de naam kasteel eigenlijk niet hebben, het was meer een fort. In de loop van de 17e eeuw kreeg het gebouw langzaamaan het uiterlijk zoals de bezoeker dat vandaag de dag terugziet.
Kasteel Molensloot Château Cheverny interieur

Madame, monsier, entreé

Eigenlijk wil ik alleenl de Kuifje tentoonstelling zien, maar het Kasteel verkoop enkel combitickets. Met dit entreebewijs heb ik tevens toegang tot diverse vertrekken. Zo schuifel ik op een warme augustusdag achter een horde toeristen van eetzaal naar privévertrek en van wapenzaal naar kapel. Dwars door de tuin bereik ik de Oranjerie – thans een café – waar ik mezelf tegoed doe aan een verkoelend drankje.

De Geheimen van Molensloot

Safe the best for last. Tegen de tijd dat de dag ten einde loopt, duik ik de permanente tentoonstelling in; ‘De Geheimen van Molensloot‘. Deze ongelofelijk leuke expositie toont scenes uit de stripboeken die ook daadwerkelijk terug te vinden zijn in het kasteel.
De crypte waar Kuifje gevangen gehouden wordt, de kamer waar de ruiten sneuvelen uit het verhaal ‘De zaak Zonnebloem‘, het laboratorium van de professor en Kuifje’s kamer, ze zijn stuk voor stuk nagebouwd en voorzien van licht- en geluidseffecten.

Cheverny praktisch

  • Kasteel Molensloot, excuses Château Cheverny, is dagelijks geopend voor bezoekers.
  • Naast een bezoek aan het kasteel en de Kuifje tentoonstelling is het ook mogelijk per elektrische tram het domein te bezoeken.
  • In het hoogseizoen worden dagelijks (om 11.30 uur) de jachthonden gevoerd. Indrukwekkend om te zien.
  • Voor meer informatie omtrent bezoekuren en entreegelden, klik je hier door naar de website.

Meer Kuifje

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *