Zoek
Sluit dit zoekvak.

Stichting Folon LaHulpe: Stap in de wereld van Jean-Michel Folon

Soms doe je ontdekkingen waar je enkel ademloos naar kan kijken. Ik ontdekte bij Stichting Folon de wereld van Jean-Michel Folon in een prachtig gerenoveerde hoeve gelegen op het terrein van het kasteel van Terhulpen (LaHulpe), op een steenworp afstand van de Belgische hoofdstad Brussel.

Stichting Folon

Gelegen in het Solvay Park omringd door het Zoniënwoud, een meer dan 4000 hectare groot bos, huist Stichting Folon. Te midden van deze oase van groen, slechts enkele kilometers buiten Brussel, koos de kunstenaar deze locatie voor zijn levendige museum, een permanente tentoonstelling van zijn kunstwerken.

De Waalse schilder was ruim veertig jaar actief en zijn werk is over de gehele wereld te bewonderen. Hij besloot echter het gros van zijn kunstwerken voor zichzelf te houden. Nadat hij Italië en Frankrijk had overwogen om de collectie te bewaren, werd Folon door de Waalse overheid gevraagd zijn stichting in zijn geboortestreek onder te brengen.

De tuin met de duizend rododendrons

Folon groeide op in het nabij gelegen Genval en kwam als kind zijnde vaak in het Solvay Park. Daar de kunstenaar de natuur een warm hart toedroeg, is de keuze voor de locatie van zijn stichting dan ook niet verwonderlijk. Zowel (Ernest) Solvay als Folon hadden beiden een grote voorliefde voor de natuur, ze leken voor elkaar gemaakt.

Nalatenschap

Stichting Folon bewaakt de nalatenschap van de kunstenaar. Meer dan 500 werken, zoals aquarellen, olieverfschilderijen, zeefdrukken, objecten en sculpturen, zijn in LaHulpe te bewonderen. Het was Jean-Michel zelf, die de poëtische droomreis – want zo mag je een bezoek aan het museum gerust noemen – bedacht. Ook de muziek, die geheel in harmonie is met de getoonde stukken, liet hij zelf door componist Michel Colombier samenstellen.
Stichting Folon


Stichting Folon

Het boek gaat open

Zeer benieuwd naar wat me te wachten staat, wacht ik bij de kassa van de stichting. Op een beeldscherm verschijnt een hand. Een hand die een vogel tekent. Gekraak. Een deur opent zich. Wacht, dit is geen deur. Het is een…. enorm boek. Ik stap de wereld van Folon binnen. Via doorkijkjes, bruggetjes, spiegels en meer vernuftige manier van tentoonstellen, leer ik stukje bij beetje de kunstenaar ‘kennen’. Zijn liefde voor natuur, zijn ‘blauwe man’ maar ook zijn commerciële werk. Covers van grote bladen, postzegels en meer. De diverse optische effecten brengen het parcours tot leven. Zonder een woord te zeggen, neem ik alles in me op. Ik ben er stil van. Prachtig.

Stichting Folon praktisch:

Stichting Folon

  • Op het terrein van het Solvay park is tevens het Kasteel van Terhulpen te vinden (niet voor bezoekers geopend)
  • Het domein is gratis toegankelijk en is een fijne plek om te wandelen
  • Stichting Folon is op maandag gesloten
  • Een rondleiding – Nederlandstalig is mogelijk – duurt ongeveer 90 minuten
  • Geniet van een drankje in Taverne de l’Homme blue, of bij goed weer op het terras, gelegen op het landgoed
  • Tot eind augustus 2017 maak je tijdens de tijdelijke tentoonstelling Peyo A Retrospective kennis met het leven en de creaties van de geestelijk vader van de Smurfen
  • Overnachten in LaHulpe/Terhulpen. Wat dacht je van een verblijf bij Dolce LaHulpe?
  • Meer informatie over entreeprijzen en openingstijden lees je hier

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *