Zoek
Sluit dit zoekvak.

Trekpleisters Brabant, die je wellicht nog niet kent

Trekpleisters Brabant van Gogh

Onbekend maakt onbemind en dat is zeker ook van toepassing op deze trekpleisters in Brabant. Misschien ken je ze nog niet, maar eenmaal kennisgemaakt, keer je er zeker naar terug. Dit zijn de favorieten van OmniTraveler.

Onbekend maakt onbemind

Begrijp me niet verkeerd, er is niets mis mee wanneer je tijdens de eerste keer naar Brabant je vergaapt aan de Brabantse gotiek van de Sint-Janskathedraal in Den Bosch of in Breda langs de vele murals van Blind Walls Gallery loopt. Natuurlijk ga een keer naar de Efteling of breng je in Tilburg een bezoek aan het Textielmuseum of de Pont, maar er is zoveel meer.

Blind Walls Gallery fietstour

Trekpleisters Brabant: Musea

Laten we direct in onze hometown beginnen. Amsterdam heeft zijn Heineken Experience, maar wist je dat er in Breda een heus Bierreclame museum is? De uitspanning van Jan is niet dagelijks open, dus check de site of zijn facebookpagina alvorens je naar de Parel van het Zuiden (zoals Breda ook wel genoemd wordt) afreist. Is de deur open? Stap naar binnen, vergaap je aan de talloze emaillen borden en meng je onder de stamgasten aan de bar voor een goed glas bier. Proost.

📍 Bierreclame Museum, Haagweg 375, 4813 XC Breda

Dit is een tip van onze junior. Buiten Brabant stap je terug in de tijd in het Archeon, maar in deze zuidelijke provincie ga je nog een stukje verder terug in de geschiedenis. Het preHistorisch Dorp nabij Eindhoven, stond een tijdje terug op het programma voor het jaarlijkse schoolreisje en wat onze dochter betreft een voor herhaling vatbaar. Een dag lang houtjes hakken voor het vuur voor de oven, graan tot meel verwerken en tenslotte zelf broodjes bakken. Wat een topdag.

📍 preHistorisch Dorp, 161B, 5644 TV Eindhoven

prehistorisch dorp

Natuur

Jongens, heb je even. De Loonse en Drunense duinen en het Mastbos zijn bij velen buiten de Brabantse provinciegrenzen wel bekend, maar Brabant barst bijna uit haar voegen van alle prachtige natuurgebieden. Groot en klein. Recentelijk teruggeven aan de natuur of al eeuwenlang een gegeven feit.

Ruim dertig jaar vergaapt heel Oudenbosch en omstreken zich al aan de natuurpracht van het Arboretum. Elke seizoen geeft een andere kleurenpracht. De tuin is subliem onderhouden en een oase van rust. Aanrader!

📍 Botanische tuin Arboretum Oudenbosch, Achter Het Postkantoor 1, 4731 PM Oudenbosch

Wat wij zelf een leuk uitje vinden, is het blote voetenpad in Bergen op Zoom. Schoenen uit en met je voeten door het zand kriskras over Landgoed Lievensberg struinen. Hoe leuk is dat?

📍 Blote voetenpad, Balsedreef 5, 4623 RA Bergen op Zoom

BloteVoetenpa Brabant

Trekpleisters Brabant: Bezienswaardigheden

Midden in de – als maar leuker wordende – Tilburgse Spoorzone, pronkt de LocHal. In een oude loods van de Nederlandse Spoorwegen prijkt nu een pracht van een bibliotheek, waar het ook goed toeven is voor een bak koffie. Leren, studeren, ondernemen, vergaderen en ontmoeten in dit imposante gebouw is er voor iedereen plek.

📍 LocHal (Bibliotheek), burgemeester Brokxlaan 1000, 5041 SG Tilburg

Wie naar de Brabantse hoofdstad Den Bosch trekt, vaart waarschijnlijk met een bootje over de Binnendieze of strijkt op een van de vele fijne terrassen in de stad. Stap op de OV- of huurfiets en trap naar het Bollenveld. De woningen die je hier ziet, zie je nergens anders in Nederland. Uniek!

📍 Bolwoningen,  Bollenveld, 5235 DP ‘s-Hertogenbosch

Bolwoningen Maaspoort 's-Hertogenbosch

Beestjes kijken

Menig open dag is hier al bezocht en verschillende kinderfeestjes vonden er al plaats. Onze junior blijft geboeid door de reptielen in dit mooie en goed verzorgde reptielenhuis. Helemaal tof is het feit als je als een ware Freek Vonk een hagedis mag aaien of een slang om je nek krijgt. Kicken!

📍 Reptielenhuis De Aarde Breda, Aardenhoek 26a, 4817 NE Breda

Als het om dieren kijken gaat, kan het niet missen dat je aan safaripark Beekse Bergen denkt. Wij denken echter aan BestZoo, voorheen bekend onder de naam Dierenpark ‘De Vleut’. Toen familie nog in Best, nabij Eindhoven, woonde, een terugkerend uitstapje tijdens het bezoek aan de nichtjes.Behalve dieren kijken, leven de kids zich hier ook uit in de bijbehorende speeltuin.

📍 BestZOO, Broekdijk 15, 5681 PG Best

Trekpleisters Brabant BestZoo stoktaartje

Trekpleisters Brabant: De inwendige mens

Brabant verlaat je natuurlijk niet zonder je tanden in een worstenbroodje te hebben gezet of een Bossche bol te hebben gegeten. Schuif echter hier ook eens aan voor typische Brabantse smaken.

Wie Heel Holland Bakt en/of de Cupcake cup kijkt, kent ongetwijfeld Robèrt van Beckhoven. Meester Patissier én Meester Boulanger. Neem een kijkje in zijn bakatelier in de voormalige Oisterwijkse Leerfabriek in Oisterwijk. Neem daarna plaats op het terras of sla armen vol lekkers in in de aangrenzende winkel. Jammie!

📍 bij Robèrt, Almystraat 14, 5061 PA Oisterwijk

Wat de voormalige Tilburgse wolindustrie te maken heeft met een kruidenbittertje, leer je tijdens een rondleiding bij Schrobbelèr. Tilburg verlaten zonder een drankje uit de kruik, dat is simpelweg niet mogelijk.

📍 Schrobbelèr, Polluxstraat 29, 5047 RA Tilburg

Schrobbeler

Doen

De roots van de beroemde schilder Vincent van Gogh liggen in de provincie Brabant. Een van zijn bekendste werken is ‘de Aardappeleters’. Treed in de voetsporen van de kunstenaar en schuif aan bij deze beroemde boerenfamilie. In Nuenen is een stoel aan tafel voor je vrijgehouden.

📍 Brabantse Meesters Monument ‘Vincent van Gogh’, Kloosterstraat, 5671 GA Nuenen

Lopen over water was ooit een hit van Marco Borsato (en Sita), in Halsteren kun je door het water lopen, zonder natte voeten te krijgen. Echt! Deze unieke loopgraafbrug maakt deel uit van de West Brabantse Waterlinie. Oh, en als je hier toch bent, beklim dan zeker ook de Pompjeustoren voor een pracht van een uitzicht over het Brabantse natuurschoon.

📍 Mozesbrug (Fort De Roovere), Schansbaan 8, 4661 PN Halsteren

Trekpleisters Brabant Mozesbrug (Fort De Roovere)

Welke minder bekende trekpleister in Brabant ga jij bezoeken?

Meer Brabant:

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *