Zoek
Sluit dit zoekvak.

Let’s Go Brussels | Hoe ik een jaar lang cultuur snoof in Brussel

Let’s go Brussels! Een slogan die de bezoeker terug naar Brusselse hoofdstad moet lokken. Het is half december 2015. De aanslagen in Parijs zijn koud een maand oud. Sporen van de daders leiden richting Brusselse wijk Molenbeek. Brussel ziet het aantal toeristen afnemen. Tijd om actie te ondernemen.

Let’s go Brussels

“Go out, smile and (cultural) Brussels will to spoil you”

Visit Brussels spoort bezoekers aan de stad aan een selfie te maken op diverse culturele hotspots in de stad en deze te delen op social media vergezeld van #letsgobrussels. De tegenprestatie? De winnaar wint een jaar lang cultuur in de stad.

We go Brussels

Het is de eerste dag van 2016. Vriendlief, kleine meid en ondergetekende beginnen het kraakverse jaar met een paar dagen Brussel. Nee, de aanslagen in Parijs weerhouden ons er niet van de stad met een bezoek te vereren. Vanuit Hotel Bloom, ontdekken we de wijk Schaarbeek en doen cultureel in het Museum voor Schone kunsten. Bij laatst genoemde staat een flinke rij om binnen te komen. Al wachtend valt mijn oog op een spiegel van Magritte – de bekende Belgisch surrealistisch kunstschilder -. Samen met dochterlief maak ik een foto, die ik op Instagram post. Vergezeld van de woorden: “Me, my girl & #Magritte
#letsgobrussels”.

https://www.instagram.com/p/BAK08WigGmS/?taken-by=evahopstaken

We’ve got a winner!

Aan het einde van de eerste maand van 2016, ontvang ik een mail van het Let’s go Brussels comité. “U bent winnaar van een jaar cultureel Brussel!” Een kleine week later arriveert er een enorme enveloppe in mijn brievenbus, gevuld met tickets voor musea, festivals, optredens en galeries. Teveel om op te noemen.

Strips, auto’s, chocola en opera

Het is inmiddels juni 2016. Brussel viel intussen (maart 2016) nog ten prooi aan een aanslag op de luchthaven en metrostation Maalbeek. Toch vinden wij het tijd om eens een aantal tickets te verzilveren. Ons meisje gaat uit logeren bij opa en oma, terwijl vriendlief en ik ons opmaken voor een weekendje Brussel.
Let's Go Brussels Stripmuseum
Het Belgisch Stripcentrum – in het prachtige pand van Horta – is altijd een bezoekje waard. Vriendlief was er nog niet eerder, dus dat komt mooi uit. België en chocolade, dat is het beste van twee werelden. In het chocolademuseum vernemen we alles over deze lekkernij. En, hoe fijn, er mag ook geproefd worden.

Let's Go Brussels Chocolademuseum
’s Avonds hijs ik mezelf in het lang. Tussen de vele entreekaarten van de Let’s go Brussels wedstrijd zitten ook kaarten voor de opera. Sweeney Todd, it is.
Let's Go Brussels Sweeney Todd
Boys will be boys. Het ticket voor Autoworld – een automuseum – blijft dan ook niet onbenut. Daar wil vriendlief wel even binnenkijken.
Let's Go Brussels Automuseum

Dagje tussen de dino’s

Gewapend met een bundeltje entreekaarten staan we een maand later – juli 2016 – met ons nageslacht opnieuw in Brussel. De Freekplaatjes verzamelkoorts woedt door Nederland, wij besluiten echter dino’s in België te gaan kijken. In het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen staan we oog in oog met Iguanodon dinosauriërs.

Het BELvue museum herschikt haar collectie en is derhalve niet toegankelijk. Geeft niks. Het is foor (kermis) in de Zuidwijk van Brussel, ook leuk.
Let's Go Brussels Natuur Historisch Museum

Stuk geschiedenis en de Staat

De kalender geeft oktober aan. Tussen de vele kaartjes steekt ook een voucher voor een concert naar keuze in Ancienne Belgique. Nog nooit was ik in deze poptempel van Brussel. Vriendlief mag iets uitkiezen en reserveert voor het concert van de Nederlandse band de Staat.
Let's Go Brussel De Staat
Terwijl ons meisje een nachtje bij opa en oma vertoeft, duiken wij in de geschiedenis van Brussel. Het BELvue museum toont het huidige België, Coudenberg dat van een paleis van weleer. Ook de Hallepoort neemt ons mee terug in de tijd.
Let's Go Brussels


En verder…:
9 x eten en drinken in Brussel – Op café en uit eten gaan, hoort er nu eenmaal bij, niet waar?

Het eind is in zicht

Helaas, moet ik door het jaar heen concluderen dat ik niet in de gelegenheid ben van alle geboden cultuur gebruik te kunnen maken. In december graai ik nogmaals in de enveloppe en rijden we (inclusief kleine meid) nog een keer naar Brussel. Kleine meid wil wel naar het Openbaar Aquarium van Brussel.
Let's Go Brussels aquarium
Bovendien heeft ze samen met papa op internet opgezocht wat het Planetarium precies inhoud en daar heeft de 6-jarige ook wel interesse in. Jammer, wegens bijzondere omstandigheden is het pand gesloten. Op de laatste dag van het jaar, klinkt er muziek. Muziek in het MiM (Muziekinstrumentenmuseum).
Let's Go Brussels MiM
Let's Go Brussels Planetarium

Let’s go Brussels. Yes, please!

Een jaar vol uitstapjes naar de Belgische hoofdstad vloog voorbij. Het Kindermuseum houden we nog tegoed, die voucher is nog langer geldig. Wanneer iemand me vraagt: “Let’s go Brussels?” Dan antwoord ik volmondig “JA.” Want er is altijd genoeg te ontdekken.

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

2 reacties

    1. Hi Sofie, per toeval vernam ik van de actie, nam deel en won! Ik was de winnaar via Instagram, verder werd een winnaar gekozen die respectievelijk op Facebook/Twitter gepost had. En Belgiëfan was ik sowieso al, dus de prijs viel hier in goede aarde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *