Zoek
Sluit dit zoekvak.

Choco-Story Brussel, een must-visit voor chocoholics

Choco-Story Brussel, vertelt je alles over deze lekkernij. Waar het vandaan komt, hoe je er de lekkerste dingen van maakt. Oh, en je mag ook proeven!

Feit of fabel?

Is chocolade nu wel of niet goed voor je. Krijg je er – zoals je ouders immer beweer(den) puistjes van? Feiten en fabels op een rijtje:

 • Van chocolade krijg je acne. Niet waar!
 • Chocolade barst van de calorieën. Waar! Chocolade levert je energie. Donkere chocolade overigens minder dan andere soorten.
 • Chocolade versterkt of veroorzaakt zelfs hoofdpijn. Nog een leugen.
 • Van chocolade eten krijg je cariës. Deels waar. Chocolade bevat suiker. Goed poetsen is natuurlijk altijd aan te raden.

Kortom, er staat ons niets in de weg om nog eens de tanden in een heerlijk stuk chocolade te zetten.
Choco-Story Brussel

Choco-Story Brussel

Loop niet te snel, grote kans dat je dan het kleine pand, pal achter de Grote Markt, al voorbij bent. Op het pand sieren de letters La Tete d’Or de gevel, een sticker geeft aan dat de deur aan de linkerkant toegang geeft tot de Choco-Story Brussel. Reken je ticket af bij de kassa en beklim de steile trap naar boven. Bewaar het lekkerste tot het laatst….

Familie Draps

Nog voor ik de expositieruimte van het museum bereik, sta ik oog in oog met Pierre. Pierre Draps om precies te zijn. Deze goede man maakte van 1926 pralines in de Brusselse wijk Molenbeek. Na zijn overlijden, zetten zijn kinderen de zaak voort en noemen de bonbonwinkels, Godiva. Peggy van Lierde is het kleinkind van de Draps familie en sinds 2007 is deze dame eigenaresse van Choco-Story Brussel.
Choco-Story Brussel

Op opa’s zolder

De tentoonstellingsruimte doet aan alsof ik bij opa Draps op de zolder rond mag snuffelen. Van afgodsbeeldjes uit de Mexicaanse Mayaculuuur tot Droste servies, oude posters van Côte d’Or, uitvergrote cacaobonen, jutezakken en allerhande andere chocolade gerelateerde snuisterijen.

Choco-Story Brussel: Master of Chocolate

De trap(pen) weer af, passeer de kassa en loop verder door op de begane grond. Het echte werk gaat nu beginnen. De aardige chocolade meester vertelt geduldig over het hoe en wat van chocolade. Wat feiten op een rij:

 • Cacaobonen worden ongeveer 20 minuten geroosterd op een temperatuur tussen de 100 en 140ºC. De schil wordt er af gehaald en de bonen worden gemaald.
 • De cacaomassa die ontstaan is, wordt gescheiden. Cacaopoeder en cacaoboter zijn het resultaat.
 • Afhankelijk van het type chocolade (puur – melk – wit) zijn de combinaties cacaoboter, vanille, suiker en/of melkpoeder variabel.

Choco-Story Brussel

Mouleren en meer @ Choco-Story Brussel

In het museum krijgt de chocolademeester de chocolade aangeleverd in tabletten van 5 kilo. Deze wordt gesmolten. Aansluitend is het tijd voor het mouleren oftewel de vloeibare chocolade in de mallen gieten. Ongeveer 30 minuten later is de chocolade opgesteven, dan kan de vulling er in. De praline wordt voorzien van nog een laagje chocolade om de bonbon af te sluiten. Easy does it, right?

Als het chocolade college voorbij is, mag er vanzelfsprekend geproefd worden. #nomnomnom
Choco-Story Brussel

Choco-Story Brussels praktisch

 • Bestel hier je tickets
 • Behalve Choco-Story Brussel, is er ook een Choco-Story in Brugge
 • In de bijbehorende winkel zijn veel chocolade producten te koop. Er is zelfs Cacaowijn!
 • Meer informatie inzake entreeprijzen en openingstijden lees je na op de website

Meer Brussel

Update 2019:

Choco Story Brussels verhuist en verwelkomt je vanaf op 14 februari 2019 in een gloednieuwe vestiging  aan de Brusselse Stoofstraat.

➡️ Lees ook: Chocolademuseum wordt drie keer zo groot na verhuis

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *